Romania va plati 130.000 euro, daune morale si financiare, unui cetatean roman de etnie roma, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis marti ca tanarului i-au fost incalcate dreptul la viata si la o ancheta corecta, informeaza un comunicat de presa al institutiei. De asemenea, statul roman va mai achita daune morale de cate 10.000 de euro si altor doi reclamanti, implicati in acest dosar.
Reclamantul, Mugurel Soare, s-a nascut in 1981 si locuieste in Bucuresti. In 19 mai 2000, la varsta de 19 ani, el a fost arestat si impuscat in cap de unul dinte ofiterii de politie, eveniment in urma caruia tanarul a ramas semi-paralizat.
Soare il acuza pe politistul care a facut arestarea ca a folosit un exces de forta si l-a impuscat, dupa ce anterior il lovise in repetate randuri. De cealalta parte, autoritatile romane sustin ca tanarul era inarmat cu un cutit si l-a injunghiat pe politistul care l-a arestat.
Politistul a fost nevoit sa traga un foc de avertizare, dar s-a dezechilibrat si l-a nimerit pe reclamant in cap.
Judecatorii CEDO au stabilit ca politistii au incalcat dreptul la viata al tanarului, intrucat circumstantele in care acesta a fost arestat nu justificau utilizarea armei din dotare.
De asemenea, magistratii au hotarat ca ancheta efectuata in acest caz nu a fost una corecta pentru ca investigatorii nu erau independente de persoanele implicate in evenimente intrucat investigatia a fost efectuata de un procuror militar, care, la momentul respectiv, era un oficial militar la fel ca politistii cercetati.
Judecatorii de la Curtea Europeana a drepturilor Omului au decis ca statul roman trebuie sa plateasca cetateanului roman daune financiare de 90.000 euro si daune morale de 40.000 de euro.
In acelasi dosar, Romania a mai fost reclamata si de alte doua persoane, martori ai evenimentelor in care a fost implicat Mugurel Soare.
Angela Vlasceanu si Dorel Baicu au reclamat autoritatile romane pentru conditiile in care au fost interogati, in calitate de martori, pe baza Articolului 3 din Convenþia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, care interzice tratamentul inuman si degradant.
Judecatorii au dat castig de cauza reclamantilor pentru ca maniera de interogare le-a creat celor doi sentimente de anxietate si inferioritate. Magistratii au amintit, in particular, ca cei doi martori au fost retinuti pentru declaratii pana tarziu in noapte, fara apa si mancare.
Romania trebuie sa plateasca cate 10.000 euro, daune morale, pentru fiecare dintre cei doi martori.
In plus, statul roman trebuie sa mai plateasca peste 8200 euro direct avocatilor care i-au reprezentat pe reclamanti, pentru cheltuieli de judecata.
Comentarii articol (2)