Criza alimentara s-a instalat in lume, iar Romania are doua variante: fie se imbogateste, fie face foamea, titreaza Capital.
Romania ar putea profita de criza alimentara care deja se instaleaza in lume pentru a se imbogati. Din pacate, in ciuda potentialului extraordinar, indiferenta autoritatilor a facut din tara noastra una dintre cele mai vulnerabile la foamete state din lume.
Dupa criza financiara, lumea este deja lovita in acest an de o puternica criza alimentara. In ultima perioada criza alimentara a inceput sa-si faca simtita prezenta prin cresterea alarmanta a preturilor mai ales la cereale, astfel pretul graului a avansat cu 91%, iar cel a porumbului cu 57%.
Sefii firmelor de stat numiti netransparent aduc pierderi, informeaza Ziarul Financiar.
Plecarea Ruxandrei Brutaru de la conducerea Tarom si a lui Liviu Costache de la CNADNR - care au primit pe mana afaceri de sute de milioane de euro - scoate la iveala modalitatea defectuoasa de atribuire a func¬tiilor de cel mai inalt nivel in companii de stat, fara posturi scoase transparent la concurs.
Brutaru, fiica unui fost director al Tarom, a fost numita in functie in urma cu doi ani de catre fostul ministru Radu Berceanu. Tarom a avut pierderi de 50 mil. euro in 2009.
Criteriile politice dupa care sunt pusi in functie oameni fara experienta in gestiunea afacerii costa statul anual cateva sute de milioane de euro.
Evenimentul Zilei a calculat Cat timp sa depozitezi leii pentru a avea castig maxim.
Dobanzile oferite de banci pentru depozitele in lei la termen pe 6 sau 12 luni sunt in prezent cele mai mari de pe piata bancara. Anul trecut economiile pe 1-3 luni erau cele mai profitabile.
Deponentii au de castigat cel putin un punct procentual daca pastreaza economiile in banca o perioada cuprinsa intre sase luni si un an si nu aleg un depozit pe maximum trei luni, asa cum sunt obisnuiti.
In ultimul timp, bancile ofera dobanzi mai mari la depozitele cu scadente mai mari. Trei din cele mai mari banci aplica aceasta strategie.
1.000 de lacasuri de cult nu si-au achitat CAS, singura obligatie de plata pe care o au catre buget, scrie Financiarul.
80% din sumele restante sunt mai vechi de un an.
Bisericile si manastirile din Romania au ajuns pe lista cu rau-platnici a statului . Cu datorii mai vechi chiar si de un an, aproximativ 25 de biserici din fiecare judet al tarii nu au achitat indemnizatia de somaj, contributia la pensii sau asigurarea de sanatate a angajatilor. Mai exact, peste 1.000 de lacasuri de cult din Romania au datorii la stat de 14 milioane de lei, aproximativ 3,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru „Fin.ro”.
Cum vor bancile sa atraga fermierii, aflati din Romania Libera.
Agricultorii vor beneficia de dobanzi cu pana la 30% mai mici la credite, iar bancile ar putea lansa in urmatoarea perioada si imprumuturi pentru achizitia de terenuri.
Sectorul agricol devine din ce in ce mai atractiv pentru bancile din Romania, iar o scadere a dobanzilor pentru creditele specifice este aproape sigura. Cinci dintre cele mai importante zece banci din Romania plaseaza deja fermierii printre clientii favoriti. Este vorba despre BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank si Raiffeisen care lanseaza cu o frecventa aproape lunara credite dedicate sectorului agrar.
Comentarii articol (0)