Cadrul legal pentru atestarea tehnico-profesionala a specialistilor - persoane fizice - cu activitate in constructii, ca auditor energetic pentru cladiri este stabilit prin Ordinul MDRT nr. 2.237/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri. Conform actului normativ, auditori pot fi atat cetateni romani, cat si cetateni ai altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.
Conform MDRT, auditorii energetici pentru cladiri desfasoara activitati intelectuale specifice domeniului si potrivit competentelor pentru care au fost atestati, cu respectarea prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, cu modificarile ulterioare, a actelor normative subsecvente acesteia, a reglementarilor tehnice in domeniu, precum si a prevederilor prezentului regulament si raspund pentru realitatea, corectitudinea si completitudinea datelor si informatiilor inscrise in documentele intocmite, semnate si stampilate.
Atestarea auditorilor energetici pentru cladiri se face, pe grade profesionale, pe specialitatile constructii si instalatii, dupa cum urmeaza:
a) auditor energetic pentru cladiri, grad profesional I, specialitatile constructii si instalatii - simbol AE Ici;
b) auditor energetic pentru cladiri, grad profesional II, specialitatile constructii si instalatii - simbol AE IIci.
Persoana fizica care solicita atestarea ca auditor energetic pentru cladiri este eligibila in vederea sustinerii examenului de atestare in situatia in care indeplineste, cumulativ, urmatoarele cerinte:
a) capacitatea deplina de exercitiu;
b) starea de sanatate fizica si psihica corespunzatoare;
c) lipsa antecedentelor penale;
d) nivelul de pregatire, reprezentand atat pregatirea profesionala generala, cat si pregatirea specifica in domeniul performantei energetice a cladirilor si a instalatiilor aferente;
e) experienta profesionala.
Pregatirea profesionala generala a solicitantului se dovedeste cu diploma de inginer/arhitect - absolvent al unei institutii de invatamant superior acreditate, in urmatoarele profiluri/specialitati absolvite: instalatii pentru constructii, constructii civile, industriale si agricole, arhitectura, alte profiluri/specialitati cu conotatie energetica aplicabila in domeniul constructiilor si instalatiilor pentru constructii. De asemenea solicitantul trebuie sa fi studiat una sau mai multe discipline de invatamant, cu o durata de minimum un semestru, promovata/promovate in anii de studiu, dupa cum urmeaza: higrotermica constructiilor, energetica cladirilor, termodinamica, termotehnica, transfer de caldura si masa, constructii, materiale de constructii, masini termice, instalatii termice, instalatii frigorifice, instalatii de ventilare/climatizare, aparate electrice, instalatii electrice si automatizari pentru cladiri.
Totodata, pregatirea specifica a solicitantului se dovedeste cu certificat de absolvire a unui curs de specialitate in domeniul performantei energetice a cladirilor si a instalatiilor aferente acestora, cu o durata de minimum 80 de ore, finalizat cu proiect corespunzator gradului profesional pentru care solicitantul va sustine examenul de atestare.
In acelasi timp, experienta profesionala depinde de gradul profesional pentru care persoana fizica solicita atestarea, aceasta fiind de:
a) minimum 5 ani, pentru atestarea ca auditor energetic pentru cladiri, grad profesional I;
b) minimum 3 ani, pentru atestarea ca auditor energetic pentru cladiri, in grad profesional II, cu respectarea nivelului de pregatire profesionala generala.
Examenele de atestare se desfasoara conform programului publicat pe pagina de internet a autoritatii competente si a Institutului National de Cercetare - Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN-INCERC, cu cel putin 7 zile inaintea datei de desfasurare a acestora.
Procedura de examinare a candidatilor este unitara, se desfasoara in limba romana, in doua etape, dupa cum urmeaza:
a) proba scrisa, eliminatorie, consta in rezolvarea unui chestionar cu 20 de intrebari din bibliografia specifica, in vederea evaluarii cunostintelor referitoare la performanta energetica a cladirilor. Fiecare intrebare din testul de evaluare este cotata cu un punct. Timpul alocat probei scrise este de 60 de minute. Conditia de promovare a probei scrise este obtinerea a minimum 16 puncte;
b) interviu care consta in prezentarea si sustinerea proiectului elaborat in cadrul cursului de specialitate, precum si din intrebari din bibliografia specifica, dupa caz.
Candidatul este declarat admis daca, dupa sustinerea interviului, in urma deliberarii, comisia de examinare hotaraste acordarea calificativului "ADMIS".
Lista auditorilor energetici autorizati de MDRT poate fi consultata aici.
Mai multe informatii despre atestarea auditorilor energetici aici.
_
AvocatNet.ro si MagazinuldeCase.ro au lansat sectiunea Ghid imobiliar. Poti sa o vizitezi aici!
Comentarii articol (6)