In evidenta contribuabililor declarati inactivi sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
- nu au depus nicio declaratie pe parcursul unui semestru calendaristic;
- nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
O societate care a devenit inactiva fiscal nu mai are cod valid de TVA, deci nu mai poate emite facturi. Practic, din punct de vedere fiscal, o astfel de firma nu mai exista pana la o eventuala reactivare.
Potrivit prevederilor Codului fiscal, tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordin al presedintelui ANAF nu sunt luate în considerare de catre autoritatile fiscale.
Cu alte cuvinte, agentilor economici nu li se permite exercitarea dreptului de deducere a TVA-ului si a cheltuielii de pe facturile emise de catre companiile declarate inactive, chiar daca aceste facturi sunt platite iar contribuabilul a actionat de buna credinta atunci cand a incheiat relatia cu furnizorul respectiv.
Cand se poate cere reactivarea?
Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
- li s-a aprobat, la cerere, trecerea la regimul derogatoriu de declarare;
- si-au indeplinit toate obligatiile declarative.
Lista contribuabililor declarati inactivi poate fi consultata aici.
Comentarii articol (7)