Desi despre intrarea in vigoare a noului Cod Civil s-a vorbit enorm in ultimii doi ani, data de 1 octombrie nu ne gaseste complet pregatiti pentru a intampina modificarile raporturilor de drept civil din societatea romaneasca. In plus, noul Cod de Procedura Civila care ar fi trebuit sa simplifice problemele intampinate in practica, se lasa inca asteptat.
Noul Cod Civil (NCC) a fost adoptat, in 2009, prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului. Astfel,
Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511, din 24 iulie 2009.
Aproape doi ani mai tarziu, a fost adoptata si
legea de punere in aplicare a Codului Civil, legea nr. 71/2011, care prevedea ca
data de intrare in vigoare a NCC ziua de
1 octombrie 2011.
Asadar, de sambata, prevederile noului Cod Civil (NCC) vor fi aplicabile, acest moment fiind pregatit in prealabil de dispozitiile legii nr. 71/2011.
Aceasta lege instituia, printre altele,
un termen de cel mult 60 de zile de la data publicarii, in care Guvernul sa adopte o serie de acte normative care sa faca posibila aplicarea anumitor prevederi din NCC. Asadar, pana in prima jumatate a lunii august ar fi trebuit sa fie adoptate urmatoarele proiecte de acte normative:
• proiectul privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator;
• proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile ulterioare;
• proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea reglementarii tratamentului fiscal al fiduciei;
• proiectul privind organizarea si functionarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare.
Totusi, pana in clipa de fata, doar reglementarile privind tratamentul fiscal al fiduciei au fost adoptate de Executiv, prin
OG nr. 30/2011 de modificare a Codului Fiscal. Insa, Ministerul Finantelor Publice nu a pregatit inca si normele de aplicare ale acstei ordonante.
Apoi, daca proiectul de lege privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator a primit abia miercuri avizul Guvernului, proiectul care modifica Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila se afla inca la sectiunea de transparenta decizionala a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Mai mult, in ultimele trei luni, nu a fost elaborat, deci nici adoptat, niciun mod de reglementare a Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare.
Ce se intampla cu celelalte coduri?
Mult timp s-a vorbit despre noile coduri si cel putin la fel de multa vreme s-a zis ca prevederile lor vor intra in vigoare simultan, si anume la 1 octombrie 2011.
Pe de alta parte, si
legea de punere in aplicare a noului Cod Penal prevedea tot acest termen de intrare in vigoare a noilor dispozitii. Insa, in clipa da fata, proiectul de lege se afla in continuare pe masa Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, dupa ce, in urma cu jumatate de an, Senatul adoptase actul normativ.
“Din punct de vedere tehnic, nu este niciun fel de problema pentru ca Noul Cod Civil sa intre in vigoare inaintea celorlalte coduri. Codul Civil are independenta. Natura si continutul normelor sale demonstreaza acest fapt”, declarase la un moment dat Catalin Predoiu, ministrul justitiei.
Totusi, data de 1 octombrie 2011 a fost o alegere nerealista pentru o parte dintre specialisti. Consiliul Superior al Magistraturii sustinea, in luna mai, stabilirea unui alt termen pentru intrarea in vigoare a codurilor, ulterior finalizarii studiilor de impact.
Insa, dincolo de opinii, aprecieri si recomandari ale institutiilor implicate in aplicarea codurilor, singura certitudine pe care o avem se refera doar la intrarea in vigoare a NCC.
Daca la un moment dat termenul de 1 octombrie a fost fezabil si pentru NCP, pentru noile coduri de procedura, termenul nu a fost niciodata scris negru pe alb. Proiectele de Legi pentru punerea in aplicare a Codurilor de Procedura Civila si de Procedura Penala, Legea nr.134/2010, respectiv, Legea nr. 135/2010,
se afla in dezbatere publica de la data de 20 mai 2011, nefiind inca aprobate de Executiv. Totusi, in niciunul din aceste acte normative nu este precizata o data exacta.
„In ceea ce priveste celelalte trei coduri fundamentale, avand in vedere impactul direct pe care acestea le vor avea asupra desfasurarii procesului civil si penal, punerea lor in aplicare trebuie facuta dupa ce studiile de impact ne vor arata unde si cat trebuie sa intervenim asupra schemelor de personal si numai dupa ce acele eventuale masuri vor fi la randul lor initiate”, a mai precizat ministrul Predoiu.
Ce trebuie sa stii despre Codul Civil
Legea nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511, din 24 iulie 2009. Ulterior,
Codul CIvil a fost republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 505, din 15 iulie 2011.
NCC se va aplica, dupa cum se prevede si in Legea nr. 71/2011, tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
AvocatNet.ro a organizat saptamana trecuta conferinta "Noul Cod Civil - tranzitia de la vechi la nou", in cadrul careia reputati specialisti au clarificat o parte din modificarile aduse de noua legislatie in materie civila.
Citeste AICI mai multe informatii despre noul Cod Civil.
Comentarii articol (15)