Hotararea Consiliului de Mediere privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 686, din 28 septembrie 2011.
Pentru a fi autorizat ca mediator, o persoana trebuia sa depuna la Consiliul de Mediere o cerere de autorizare, insotita de anumite acte.
Actul normativ publicat modifica tocmai acest dosar care trebuie depus odata cu cererea de autorizare ca mediator. Spre exemplu, anumite documente nu se mai solicita (cazier judiciar sau dovada vechimii in munca), insa au fost adaugate altele noi, care pana acum nu erau impuse (dovada spatiului pentru sediul profesional sau actele de infiintare a formei de exercitare a profesiei de mediator aleasa). O alta modificare este aceea ca majoritatea documentelor care se solicitau pana acum si continua sa fie necesare si de acum incolo trebuie sa fie depuse in copie certificata.
Sintetic, actele care trebuie depuse odata cu cererea de autorizare sunt:
a) actul de identitate — copie certificata;
b) certificat de casatorie, daca este cazul — copie certificata;
c) diploma de licenta sau titlul de studii insotit de atestatul de echivalare eliberat de Ministerul Educatiei — copie legalizata,
d) certificatul de nastere — in fotocopie;
e) documente care atesta pregatirea ca mediator, in fotocopie (poate fi un certificat de absolvire a cursului de formare ca mediator, emis de Consiliul de mediere sau o dovada a absolvirii unui program postuniversitar de nivel master in domeniul medierii, acreditat, sau o hotarare a Consiliului de Mediere privind echivalarea pregatirii ca mediator);
f) adeverinta medicala cu mentiunea «Apt pentru profesia de mediator», eliberata de medicul de medicina muncii, sau, dupa caz, adeverinta medicala eliberata de medicul de familie, cu mentiunea «Clinic sanatos» si precizarea ca include si un examen efectuat de un medic specialist in psihiatrie, in termen de valabilitate la data depunerii cererii — in original
j) actele de infiintare a formei de exercitare a profesiei de mediator aleasa, in doua exemplare originale;
k) dovada spatiului pentru sediul profesional, in copie certificata.
Noile prevederi precizeaza si in cat timp trebuie sa decida Consiliul cu privire la autorizare sau nu a unei persoane pentru a desfasura activitatea de mediere. Pana acum, nu se specifica acest lucru. Mai exact, actul normativ stabileste ca, in termen de 60 de zile de la data depunerii unei cereri de autorizare, Consiliul de mediere adopta o hotarare privind aprobarea sau respingerea acesteia.
De asemenea, sunt modificate si actele necesare pentru inscrierea unui mediator in Tabloul mediatorilor. Astfel, la cererea de inscriere in Tabloul mediatorilor adresata Consiliului de mediere, se vor anexa:
a) declaratia pe propria raspundere privind datele care se inscriu in Tabloul mediatorilor;
b) codul de inregistrare fiscala — in fotocopie;
c) declaratia de inregistrare fiscala, doar in cazul in care codul de inregistrare fiscala nu include activitatea ca mediator — in fotocopie;
d) documente care atesta calitatea de membru al unei asociatii profesionale — in fotocopie;
e) documente care atesta calitatea de membru al unei asociatii internationale din domeniul medierii, daca este cazul — in fotocopie.
Ce se mai modifica in activitatea de mediere
Noile reguli dau posibilitatea mediatorului sa isi exercite profesia atat la sediul profesional, cat si in orice alt loc agreat de mediator si ambele parti. Pana acum, medierea se putea desfasura doar la sediul profesional al mediatorului.
De asemenea, actul normativ publicat mai stabileste si ce informatii trebuie sa contina documentele intocmite de un mediator. Astfel, toate documentele intocmite de mediator, dintre care cel putin invitatia la mediere, contractul de mediere, procesul verbal si instiintarile trimise organelor judiciare vor include in mod obligatoriu denumirea formei de exercitare, numele mediatorului, adresa de corespondenta a sediului profesional si datele de contact, dintre care cel putin numarul de telefon si o adresa de e-mail.
“Includerea oricarei alte denumiri a unei alte profesii sau a unei alte forme de exercitare a altei profesii pe documentele oficiale ale mediatorului este interzisa”, se mai precizeaza in hotararea Consiliului de Mediere recent publicata.
Actul normativ stipuleaza totodata ca mediatorul este obligat sa instiinteze in scris Consiliul de Mediere cu privire la orice modificare a datelor inscrise in Tabloul mediatorilor, precum si despre modificarile codului de inregistrare fiscala sau ale cazierului judiciar, in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile aceste modificari. In cazul in care nu respecta aceasta prevedere, sanctiunea este chiar radierea din Tabloul mediatorilor.
Si in vechea forma a Regulamentului exista obligatia de a informa Consiliul despre modificarile datelor inscrise in Tabloul mediatorilor, insa nu era prevazut niciun termen concret in care trebuia facuta informarea. Vechiul Regulament nu prevedea nici sanctiunea pentru incalcarea acestor reglementari.
Comentarii articol (21)