Parcarea neregulamentara ar putea fi sanctionata DOAR cu amenda, in timp ce ridicarea autovehiculelor parcate in locuri interzise ar putea deveni o EXCEPTIE, urmand a se aplica doar in cazul in care constituie un obstacol pentru circulatie sau accesul intr-o institutie publica, potrivit unei propuneri legislative de la Camera Deputatilor.
La Camera Deputatilor a fost inregistrata recent o propunere legislativa care propune
noi reglementari cu privire la modul de ridicare si depozitare a vehiculelor stationate neregulamentar.
Potrivit initiatorilor, zilnic sunt ridicate mii de masini, in conditiile in care nu exista suficiente locuri de parcare. Astfel,
ridicarea masinilor parcate in locuri interzise va reprezenta o masura exceptionala, aplicata numai in cazul vehiculelor parcate intr-o asemenea maniera incat “
sa constituie un obstacol pentru circulatie, sa obtureze traficul rutier sau accesul in institutiile publice”. In altfel de situatii, parcarea neregulamentara se va sanctiona
doar cu amenda.
In acelasi timp, se prevede ca daca o masina este parcata intr-un spatiu public amenajat pentru o perioada mai mare de 7 zile, fara ca vehiculul sa fie miscat, se va considera ca spatiul a fost abuziv ocupat, urmand ca masina sa fie ridicata.
“
Ridicarea si depozitarea masinilor stationate neregulamentar de catre firmele private in nume propriu este ilegala, raportat la dispozitiile OUG nr. 195/2002. Solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport si depozitare de catre firmele private este, de asemenea, ilegala”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative privind ridicarea si depozitarea vehiculelor stationate neregulamentar.
In acest context, initiatorii sustin ca ridicarea si depozitarea masinilor parcate neregulamentar se poate face
exclusiv in numele autoritatii publice locale.
Propunerea legislativa i
nterzice expres firmelor private sa solicite bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport si depozitare.
“Ridicarea vehiculelor se poate face numai daca se intocmeste un act juridic care sa include
masuratori pentru a dovedi faptul ca vehiculul era parcat neregulamentar”, mai prevede propunerea legislativa a deputatilor.
De asemenea, se prevede ca masinile sa fie ridicate zilnic, intre orele 8.00 si 20.00, urmand ca proprietarii sa aiba posibilitatea de a le ridica in acelasi interval. In actul normativ elaborat de deputati se mai precizeaza ca
perioada maxima de depozitare sa fie de cel mult sase luni, urmand ca dupa expirarea acestui termen, proprietarul sa fie somat in scris despre valorificarea autovehiculului.
Pentru recuperarea masinii,
proprietarii vor plati puncte amenda, in functie de masa autovehiculului:
• 5 puncte amenda pentru masinile cu masa sub 2.500 de kg;
• 7 puncte amenda pentru masinile cu masa sub 4.000 de kg;
• 10 puncte amenda pentru masinile de mare tonaj.
In acelasi timp, tot in functie de masa masinii,
va fi sanctionata si ziua de depozitare cu 3, 4, respectiv 5 puncte.
“Sumele incasate ca urmare a ridicarii si depozitarii vehiculelor vor constitui venituri la bugetele locale si vor fi folosite pentru amenajarea locurilor de parcare si pentru achizitionarea de utilaje special pentru ridicarea si depozitarea vehiculelor parcate neregulamentar”, se mai arata in proiect.
Proiectul de lege poate fi consultat in fisier atasat.
DEZBATERE AvocatNet.ro:
- Te-ai confruntat cu o astfel de situatie? Care este suma de bani pe care ai fost nevoit sa o platesti pentru a-ti recupera masina ridicata in mod abuziv?
- Ce opinie ai cu privire la masurile propuse de deputati?
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (35)