Intotdeauna m-am intrebat ce ar zice tarile despre cetatenii lor, daca ar avea gura sa vorbeasca. Ce zic romanii despre Romania stim cu totii. Asa ca subiectul de astazi e o prelungire a modului in care romanii si Romania s-ar putea intelege, sa gaseasca solutii de mai bine. Ce zici, discutam?
Articolul continuă mai jos
La textul scris joi, cineva punea o intrebare legitima: "Oare chiar nimic bun sa nu fi facut...?". E vorba despre politicieni, in general, iar astazi ma gandeam ca ar fi interesant sa continuam ideea si sa dezbatem o situatie asupra careia n-am vazut multe opinii in spatiul public din Romania: Cum analizam performantele politicienilor? Pentru ca la noi, din cate imi dau eu seama, analiza respectiva se face doar la nivelul campaniilor electorale, unde politicienii ne prezinta o lista de realizari pentru care trebuie sa-i credem pe cuvant, adesea.
Eu cred ca romanii voteaza negativ, cel mai adesea. Adica voteaza o varianta, sperand sa nu fie aleasa cealalta. Si realitatea aceasta genereaza lipsuri serioase in directia analizei reale a performantei politice in Romania. Nu stim cat de bine s-au descurcat politicienii pentru ca nu le tinem minte promisiunile. Nu le tinem minte promisiunile pentru ca nu ne asteptam sa se adevereasca. Asa ca nu-i putem trage la raspundere ca n-au facut ce au promis pentru ca noi continuam sa ii votam doar ca sa nu fie alesi ceilalti. Acesta e cercul vicios in care intreaga Romanie se invarte de ceva vreme si, odata ce intelegi ideea, ti-e usor sa intelegi si de ce e imposibil sa evoluam ca societate in anii urmatori.
Prima regula a unei politici corecte trebuie sa fie aceea a respectarii promisiunilor. Oricat de creduli si de naivi am fi, trebuie sa fim in stare sa analizam, punct cu punct, indeplinirea tintelor asumate in programul "vandut" electoratului la alegeri. Ele si doar ele ne pot arata parcursul unui politician ori partid politic. E la fel ca si in afaceri, unde orice echipa lipsita de tinte clare si de mecanisme prin care sa se urmareasca atingerea acestor tinte are foarte putine sanse sa ajunga sa aiba succes.
De ce? Pentru ca succesul n-a fost definit niciunde in parcursul imaginar al echipei, asa incat o sa fie complicat sa stii cand l-ai atins. Bineinteles ca, daca nu-ti propui sa faci nimic, tocmai lipsa tintelor te ajuta sa-ti mentii numele nepatat. Si politicienii romani ne mint repetat, de ani de zile, iar noi ii iertam mereu si mereu, continuand sa votam doar ca sa nu fie alesi ceilalti.
A doua regula a unei politici corecte, din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie asumarea unei "normalitati" economice. Deficitul bugetar, toti ceilalti indici macroeconomici, precum si liniile bugetare majore trebuie urmarite pe parcursul mai multor guverne si guvernari. Un guvern obisnuit trebuie sa mentina directia, tot asa cum un alergator obisnuit trebuie sa alerge.
Performanta vine atunci cand se depaseste starea de normalitate. Atunci apar lucruri precum infrastructura publica, decenta sociala si altele. In Romania, normalul e definit cel mai adesea prin schimbare continua. Si asta se intampla pentru ca noi, societatea civila, nu dezvoltam mai mult ideea de normalitate politica, transformand-o in moda.
A treia regula, si ultima pe care imi permit sa o enunt, este cea mai simpla dintre toate: mersul la vot. Ne plangem cu totii de posibile fraude electorale, ne plangem de politicieni, ne plangem de rezultatele economice ale ultimelor guvernari, dar jumatate din romani raman acasa in ziua votului, semn ca nu le pasa de nimic din ce li se intampla. Ne plangem ca exista conspiratii mondiale care-si propun sa distruga Romania, dar preferam sa stam acasa si sa spunem "oricum nu s-ar schimba nimic".
Aproape ca am invatat pe de rost explicatiile date de oamenii care prefera sa stea acasa. Si n-as putea spune ca am argumente contrare, in afara ideii ca nimic bun nu se intampla oamenilor care stau deoparte. Daca vrei sa ramai la fel, trebuie sa te schimbi, spuneau tibetanii. Asa ca noi, alegatorii romani, ar trebui sa constientizam ca pasivitatea n-o sa ne scape de politicienii pacatosi. Noi suntem singurii in masura sa o facem si nu stand acasa.
Cam asa vad eu fundatia unui sistem in care performantele politicienilor sunt analizate, disecate si conteaza in algoritmul votului cetateanului. Tu ce parere ai?
Comentarii articol (107)