- refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului general consolidat, în vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale;
- neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa;
- retinerea si nevarsarea în totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savarsite în astfel de conditii încat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni.
Ce alte noutati mai aduce Hotararea de Guvern
Modificarile publicat de Executiv vizeaza si reorganizarea modului in care sunt prezentate faptele inscrise in cazierul fiscal.
Daca pana acum aceste fapte erau organizate doar in doua categorii: infractiuni si contraventii, odata cu HG 1078/2011, faptele sunt incadrate in 16 categorii, in functie de actul normativ care le incrimineaza.
De asemenea, conform modificarilor, in cazul unor anumite fapte, care se inscriau si in prezent in cazierul fiscal, Guvernul a actualizat doar baza legala care le incrimineaza.
In acelasi timp, actul normativ publicat marti stabileste ca faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala se mai inscriu in cazierul fiscal doar pana la 1 ianuarie 2012 intrucat, incepand cu aceasta data, se vor inscrie in cazierul fiscal faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Cazierul fiscal, modificat si in septmebrie
Modificarile initiate de Ministerul Finantelor vin la aproximativ doua luni dupa ce a fost publicata OG nr. 25/2011, act normativ prin care se stabilesc noi conditii in care se radiaza faptele inscrise in cazierul fiscal al unui contribuabil.
Potrivit ordonantei publicate la inceputul lunii septembrie, stergerea faptelor inscrise in cazierul fiscal al unui contribuabil se va face in functie de gravitatea lor, iar termenul de radiere poate varia intre 1 si 5 ani.
Comentarii articol (10)