Specialistul Accace a aratat ca exista si anumite categorii de venituri care sunt asimilate din punct de vedere fiscal dividendelor si ca atare suspuse aceluiasi regim fiscal. Mai exact este vorba despre:
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la un actionar peste pretul pietei pentru astfel de bunuri si/sau servicii, daca suma respectiva nu a facut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui actionar, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.
- o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale niciunui participant la persoana juridica;
- o distribuire efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica, ce nu modifica pentru actionarii respectivei entitati procentul de detinere a titlurilor de participare;
- o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
- o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti;
- o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant.
Valentin Tic-Chiliment a aratat, la solicitarea AvocatNet.ro, ca dividendul este fixat de adunarea generala ordinara a asociatilor, care trebuie sa se se intruneasca cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar. Specialistul contactat de noi a accentuat ca dividendele pot fi distribuite doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, niciodata in timpul exercitiului financiar.
Trebuie sa stiti ca exista si situatii in care societatile nu pot distribui dividende, un exemplu fiind cel in care societatea inregistreaza pierdere.
"Daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit", mai puncteaza reprezentantul Accace.
De asemenea, dividendele nu pot fi distribuite, potrivit expertului, nici in situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate. Totusi, el precizeaza ca de la aceasta regula face exceptie cazul in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.
Cum se distribuie si cand se platesc dividendele
"Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel", arata Valentin Tic-Chiliment, citand art. 67 din Legea societatilor comerciale.
In ceea ce priveste termenul de plata, prevederile legale stabilesc ca dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale. Totusi, dividendele nu pot fi achitate mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Ce se intampla daca societatea incalca aceasta regula? Conform legii, societatea va trebui sa plateasca daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale sau la nivelul dobanzii stabilite prin actul constitutiv ori prin hotararea adunarii generale a asociatilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat.
Dividendele si termenul de prescriere
Potrivit Legii societatilor comerciale, dividendele neridicate se prescriu in trei ani.
Velentin Tic-Chiliment a explicat ca, in contabilitatea firmei, datoria cu dividendele se inregistreaza in creditul contului 457 si se evidentiaza ca datorie pe termen scurt pana la achitare sau pana la termenul de prescriere.
Dupa prescriere, dividendele neridicate se vor inregistra, potrivit expertului Accace, in contul #758 “Alte venituri", solutie propusa de Ordinul 3055/2009, care stabileste ca sumele provenind din dividende neridicate sa reprezinte venituri ale societatii.
"In contextul in care Codul Fiscal face trimitere la acest Ordin din perspectiva veniturilor, aceasta abordare este prudenta din punctul de vedere al companiei. Societatea insa nu este obligata ca la trecerea termenului de trei ani sa aplice acest tratament, putand sa reflecte in continuare sumele respective ca o datorie catre asociati", concluzioneaza coordonatorul Departmentului de Taxe al Accace.
Regimul fiscal al dividendelor
Coordonatorul departamentului de Taxe al Accace a explicat ca o persoana juridica romana care distribuie / plateste dividende catre o alta persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, pana la data de 25 (inclusiv) a lunii urmatoare celei in care se distribuie / plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
"Cota de impozit aplicabila unei astfel de distributii este de 16%, aplicabila dividendului brut distribuit / platit", subliniaza expertul Accace.
Acesta a precizat ca, in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine de o perioada de 2 ani impliniti, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, atunci dividendele sunt scutite de impozit.
"Este important de retinut ca dividendele reprezinta venituri neimpozabile la nivelul societatii care le primeste. In plus, Ordonanta 200/2008 instituie scutiri suplimentare de la impozitarea dividendelor reinvestite, in scopul pastrarii si cresterii numarului de locuri de munca pentru dezvoltarea activitatii intreprinderilor", a mentionat Valentin Tic-Chiliment.
Potrivit specialistului in taxe, in cazul in care plata dividendelor se efectueaza catre o societate nerezidenta, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.
Totusi, in aceasta situatie, nu se aplica impozitul de 16%, ci cotele de impozitare care sunt cele mai favorabile dintre cele prevazute de legislatia romana si cele prevazute de conventiile de evitare a dublei impuneri (in cazul in care acestea exista, Romania avand incheiate in jur de 80 de astfel de conventii).
"Daca persoana juridica ce primeste dividendele este rezidenta in Uniunea Europeana, atunci se aplica cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri", subliniaza expertul in fiscalitate.
Mai mult, potrivit legislatiei UE, aplicabila si in Romania, dividendele platite unui rezident al Uniunii Europene sunt scutite de impozit daca, printre alte conditii, societatea nerezidenta beneficiara a dividendelor a detinut minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
Comentarii articol (22)