Reforma legislatiei privind achizitiile publice constituie una dintre cele douasprezece actiuni prioritare prevazute de Actul privind piata unica adoptat in aprilie 2011.
Autoritatile publice cheltuie in fiecare an 18% din PIB pe bunuri, servicii si lucrari. In acest context, Comisia precizeaza ca eficientizarea achizitiilor publice este o prioritate pentru toate statele membre in contextul constrangerilor bugetare actuale. Prin urmare, atat autoritatile publice, cat si furnizorii acestora au nevoie de instrumente flexibile si usor de utilizat care sa faciliteze cat mai mult posibil un mediu transparent si competitiv de atribuire a contractelor, pentru a garanta cumpararea la cel mai bun raport calitate-pret.
Ce masuri vizeaza reforma achizitiilor publice?
Reformele propuse vizeaza modernizarea metodelor si instrumentelor existente. Pentru simplificarea normelor si procedurilor, dar si pentru flexibilizarea acestora, Comisia propune urmatoarele masuri:
- posibilitatea de a recurge mai frecvent la negociere, ceea ce le va permite autoritatilor contractante sa achizitioneze bunuri si servicii mai potrivite nevoilor lor la cel mai bun pret;
- extinderea si, pe termen mediu, generalizarea comunicarii pe cale electronica in domeniul achizitiilor publice, aceasta fiind un mijloc esential de simplificare a achizitiilor publice;
- reducerea drastica a sarcinii administrative prin reducerea numarului de documente solicitate operatorilor economici, ceea ce va usura viata acestora.
Reforma vizeaza si facilitarea unei mai bune utilizari calitative a achizitiilor publice prin acordarea unei ponderi mai mari criteriilor sociale si de mediu, fie prin abordarea bazata pe costurile pe ciclu de viata, fie prin integrarea persoanelor vulnerabile si defavorizate.
De asemenea, reforma include si imbunatatirea reformelor existenta de combatere a conflictelor de interese, a favoritismului si a coruptiei pentru a garanta integritatea procedurilor. Nu in ultimul rand, Comisia propune desemnarea de catre fiecare stat membru a unei autoritati nationale unice, responsabila de monitorizarea, implementarea si controlul achizitiilor publice pentru a asigura o mai buna aplicare a normelor in fiecare stat.
Toate concesiunile vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE
CE a lansat si o propunerea de directiva privind concesiunile care sa acopere acordurile de parteneriat dintre un organism, de regula public, si o intreprindere, adesea privata, in care aceasta din urma isi asuma riscul operational legat de intretinerea sau dezvoltarea unor infrastructuri sau de furnizarea unor servicii de interes economic general.
In acelasi timp, domeniul de aplicare al directivei include concesiunile de servicii, singurul tip de concesiuni care nu erau pana acum reglementate prin dispozitii de legislatie secundara.
Normele propuse vizeaza garantarea accesului efectiv al tuturor intreprinderilor europene la piata concesiunilor, inclusiv al intreprinderilor mici si mijlocii si au, de asemenea, potentialul de a stimula dezvoltarea parteneriatelor public-private, concesiunile fiind unul dintre instrumentele preferate in acest scop.
In acest sens, Comisia propune obligativitatea publicarii concesiunilor in Jurnalul Oficial al UE. De asemenea CE propune si specificarea obligatiilor autoritatilor contractante in ceea ce priveste alegerea criteriilor de selectie si de atribuire, impunerea anumitor garantii de baza care sa fie indeplinite pe durata derularii procedurii de atribuire, extinderea aplicarii drepturilor prevazute de Directiva privind caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice la toate persoanele interesate de obtinerea unei concesiuni, precum si clarificarea unor domenii ca regimul modificarilor contractelor de concesiune aflate in curs de derulare.
Propunerile Comisiei vor fi transmise Consiliului si Parlamentului European in vederea lansarii procedurii legislative de adoptare a acestora, prevazuta a avea loc inainte de sfarsitul anului 2012, conform Actului privind piata unica.
Comentarii articol (0)