Guvernul intentioneaza sa obtina, in 2012, 6 miliarde de euro din absorbtia fondurilor europene, aproape jumatate dintre acestea fiind destinate sectorului agricol, informeaza biroul de presa al Executivului. Pentru perioada 2007-2013, catre beneficiari au fost alocate fonduri de 3 miliarde de euro.
In acest sens, premierul Emil Boc a subliniat ca Executivul va urmari, in 2012, aplicarea ordonantei de urgenta adoptate in decembrie 2011 care stabileste un termen limita de 45 de zile in care autoritatile de management au obligatia sa proceseze cererile trimise de beneficiari pentru rambursarea cheltuielilor efectuate in implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune.
”Vom monitoriza, in detaliu, pe fiecare minister, pe fiecare program operational, pe fiecare organism intermediar, cum se respecta acest termen de 45 de zile, pentru ca, daca este sa avem in momentul de fata o problema - este cea legata de durata lunga a cererilor de evaluare a proiectelor si a duratei foarte lungi a cererilor de procesare a cererilor de rambursare, care aduc pierderi si pentru beneficiari publici si privati in absorbtia fondurilor europene” a afirmat Emil Boc.
Potrivit documentului de presa al Guvernului dat publicitatii in urma reuniunii Grupului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, in 2012, din suma
de 6 miliarde de euro pe care Executivul intentioneaza sa o obtina, 3,5 miliarde de euro reprezinta fonduri europene structurale si de coeziune, iar 2,5 miliarde de euro sunt fonduri destinate sectorului agricol.
“In ceea ce priveste platile totale catre beneficiari efectuate pana in prezent, reprezentand prefinantari si rambursari (cu exceptia rambursarii de TVA), primul-ministru a aratat ca acestea insumeaza peste 3 miliarde de euro, adica 14,85% din alocarea UE 2007-2013. Din acestea, 1,066 miliarde de euro sunt platile intermediare rambursate de Comisia Europeana, ceea ce reprezinta 5,55% din totalul fondurilor structurale si de coeziune, de 19,2 miliarde de euro, alocate Romaniei de Uniunea Europeana in intervalul 2007-2013. In cursul anului 2011, Comisia Europeana a efectuat plati in valoare de 700 de milioane de euro”, a mai spus seful Guvernului.
De asemenea, conform Executivului,
ANRMAP a primit avizul de conformitate si de functionalitate in urma unui audit al sistemului de verificare ex-ante si ex-post al achizitiilor publice, desfasurat la cererea Comisiei Europene.
“In plus, Comisia Europeana, prin DG Piata Interna, a dat Romania ca exemplu in privinta acuratetei completarii anunturilor/invitatiilor de participare, fapt care asigura o transparenta de 100% a procedurilor de achizitie publica”, a subliniat Emil Boc.
Totodata, premierul Emil Boc a atras atentia si asupra problemei recuperarii sumelor din prefinantari, necesare pentru asigurarea platilor curente in continuare.
In acelasi timp, Guvernul va aproba angajarea de personal pentru departamentele specializate in fonduri europene.
”In limita resurselor pe care le avem la nivelul Guvernului, vom putea aloca, acolo unde este nevoie si intr-adevar se justifica, personal suplimentar”, a mai precizat premierul Emil Boc.
Comentarii articol (1)