Se accepta maxim 10 zile lucratoare de intarziere
Termenul odata stabilit legal vine sa contribuie la masurile de accelerare a absortiei fondurilor europene, scurtand perioada legala anterioara la jumatate. Acest termen va putea fi intrerupt si prin urmare prelungit, de maxim doua ori, pentru perioade de pana la 5 zile lucratoare, pentru a permite beneficiarilor sa aduca clarificarile solicitate de autoritatea de management si de organismul intermediar.
Personal suplimentar la organismele intermediare daca este nevoie
Dupa stabilirea unui termen ambitios de procesare a cererilor de rambursare se punea problema unor masuri concrete pentru ca autoritatile sa se incadreze in acest termen, fiind cunoscute desele intarzieri si ale termenului precedent care era stabilit contractual la 90 de zile. Una dintre aceste masuri ar fi cu siguranta concretizarea declaratiei premierului Emil Boc, care a declarat in data de 6 ianuarie 2012 in cadrul primei reuniuni din 2012 a Grupului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, ca se ia in calcul posibilitatea ca, in limita resurselor existente, sa se aloce personal suplimentar la organismele intermediare unde este nevoie. Conform acestuia, Ministerul Afacerilor Europene urmeaza sa faca pana pe 16 ianuarie 2012 o evaluare cu fiecare Autoritate de Management pentru a se vedea unde este nevoie de personal suplimentar.
Organismele intermediare cu cele mai mari probleme
Urmarind declaratiile premierului, din cadrul evenimentului amintit mai sus, se pare ca exista o asumare a unor deficiente majore privind atat duratele foarte lungi in evaluarea cererilor de finantare, cat si a cererilor de rambursare, in cadrul urmatoarelor organisme intermediare enumerate: OI-ul de la Ministerul Educatiei (POSDRU), OI-urile pentru IMM-uri si pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si OI-ul de la Ministerul Comunicatiilor (POSCCE).
Nu doar autoritatile genereaza termene lungi pana la rambursarea platilor
Derularea necorespunzatoare a proceselor de achizitii este una dintre principalele cauze care provoaca intarzieri in procesarea cererilor de rambursare, iar in acest caz beneficiarii sunt in cea mai mare masura responsabili, bineinteles alaturi de incoerentele si problemele legislative din domeniu semnalate adesea.
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) semnaleaza probleme in cadrul activitatilor de control a procedurilor de atribuire a contracte din fonduri europene.
Din informarile postate pana la acest moment pe site-ul ANRMAP, avem o sinteza a activitatii de control a procedurilor de atribuire contracte finantate prin fonduri europene pentru anii 2007-2010. Mentionam ca acest control a vizat un numar de 181 de sezisari primite din care 141 doar la nivelul anului 2010, fiind aplicate in total sanctiuni in valoare de 1.005.000 lei si 62 de avertismente.
Tot din informarea postata pe site-ul autoritatii rezulta ca, in activitatea de control inspectorii au constatat o serie de deficiente in respectarea procedurilor de achizitii, dintre care enumeram cele mai frecvent intalnite:
- Incalcarea regulilor de publicitate;
- Anunturile de atribuire publicate cu intarziere;
- Incalcarea principiilor;
- Netransmiterea spre publicare a deciziei de anulare;
- Solicitarea de cerinte minime de calificare avand ca efect restrangerea concurentei;
- Nerespectarea termenului de zile intre data publicarii anuntului/invitatiei si data depunerii ofertelor;
- Folosirea cerintelor de calificare ca factori de evaluare a ofertelor;
- Nedeschiderea ofertelor la data, ora si locul precizate in anuntul/invitatia de participare;
- Comunicarile privind rezultatul procedurii nu contin toate informatiile dispuse de ordonanta sau netransmiterea acestora;
- Nerespectarea termenelor prevazute pentru transmiterea raspunsurilor la solicitarile de clarificari;
- Raspunsurile la solicitarile de clarificari privind documentatia de atribuire nu contin intrebarea operatorului economic;
- Aplicarea incorecta a criteriilor de atribuire, etc.
Scurtarea termenelor de evaluare si rambursare a platilor, transparenta autoritatilor si alocarea de resurse suplimentare acolo unde este nevoie, sprijinirea cofinantarii proiectelor sau reducerea ponderii pentru beneficiari, consideram a fi conditiile imperios necesare pentru atingerea obiectivele ambitioase ale anului 2012 in atragerea fondurilor europene. Timpul nu este pierdut.
Comentarii articol (0)