Legea care aproba noua taxa auto (nr. 9/2011) a fost publicata marti in Monitorul Oficial nr. 17 si intra in vigoare la 3 zile de la publicare, adica pe 13 ianuarie.
Legea prevede o reducere a taxei cu pana la 25%, dar stabileste si ca taxa trebuie platita inclusiv de autoturismele inmatriculate in Romania inainte de 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.
Actul normativ prevede ca taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.
Restituiri de bani. Cine poate beneficia de ele?
Totodata, legea privind noua taxa de poluare aduce si vesti bune pentru soferi. Astfel, daca taxa auto, pe care ati platit-o in perioada 1 iulie 2008 si pana la data de intrare in vigoare a acestei noi legi (13 ianuarie 2012), este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea noilor prevederi, legea ofera posibilitatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita, daca veti face o cerere in acest sens la organul fiscal competent.
Ministrul Mediului a anuntat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca pentru a primi inapoi banii din taxa auto platita in plus este necesara depunerea la organele fiscale a unui formular-tip prin care se solicita restituirea diferentei de taxa platita.
Aceste formulare vor fi disponibile de luni, 16 ianuarie, la directiile de finante judetene, potrivit declaratiilor ministrului.
Care este procedura
Laszlo Borbely a explicat ca, pentru restituirea banilor platiti in plus, cei interesati trebuie sa completeze formularul-tip al cererii de restituire, pe care sa il depuna la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene care a calculat initial suma de plata. Formularul trebuie depus alaturi de cateva documente:
- documentul doveditor al platii taxei pe poluare, taxei speciale pentru autoturisme: chitanta fiscala sau ordin de plata si extras de cont;
- copia cartii de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.
Ministrul Mediului a mai precizat ca diferenta de taxa de poluare va fi restituita in 45 de zile, Fondul de Mediu avand deja banii necesari pentru a suporta aceste restituiri.
Potrivit estimarilor oficiale facute de Borbely, in total, restituirile de sume din taxa auto nu vor depasi 200 de milioane de lei.
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (101)