Prin OUG nr. 125/2011, care a modificat Codul fiscal in ultimele zile ale anului 2011, Guvernul a clarificat si prevederile privind tranzactiile efectuate de un contribuabil inactiv. Pana acum, tranzactiile efectuate de un/cu un contribuabil inactiv nu erau luate in considerare.
Cu alte cuvinte, potrivit vechilor prevederi ale Codului fiscal, agentilor economici nu li se permitea exercitarea dreptului de deducere a TVA-ului si a cheltuielii de pe facturile emise de catre companiile declarate inactive, chiar daca aceste facturi erau platite, iar contribuabilul actiona de buna credinta atunci cand incheia relatia cu furnizorul respectiv.
In cazul unui control, aceste facturi erau eliminate din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA-ului deductibil, iar contribuabilul datora dobanzi de intarziere pentru diferentele de impozit si de taxa rezultate.
Odata cu modificarile din OUG nr. 125/2011, insa, conditiile sunt si mai dure. Astfel, firmele inactive nu mai au dreptul sa deduca cheltuielile si taxa pe valoarea adaugata aferenta unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar au obligatia de plata a oricarui impozit prevazut de Codul fiscal pe aceeasi perioada.
De asemenea, beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la un contribuabil inactiv nu mai au drept de deducere a cheltuielilor si a TVA. Singura exceptie de la aceasta prevedere este reprezentata de achizitiile de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
Cand esti declarat inactiv de ANAF
Confom Codului de procedura fiscala, firmele pot fi declarate inactive de catre Fisc daca nu si-au indeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege. Mai exact, este vorba despre formularele:
- 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat",
- 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate",
- 101 "Declaratie privind impozitul pe profit",
- 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata",
- 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata",
- 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri",
- 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".
De asemenea, ANAF mai poate declara o persoana juridica inactiva si daca aceasta se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date despre domiciliul fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acesteia.
In plus, Fiscul mai poate declara o firma inactiva si atunci cand constata ca aceasta nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Firmele declarate inactive sunt cuprinse intr-un Registru al firmelor inactive organizat la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care este public si se afiseaza pe site-ul institutiei. Practic, pentru a evita masurile sanctionatorii nou-introduse pentru firmele care fac afecri cu contribuabilii inactivi, poti verifica pe pagina de internet a ANAF, de fiecare data cand primesti o factura, starea furnizorilor cu care lucrezi (este activ/inactiv), astfel incat sa stii cu care mai poti continua colaborarea.
Important! Registrul contribuabililor inactivi nu este inca afisat pe site-ul ANAF, desi ordinul care il introduce a intrat in vigoare de mai bine de doua luni. Cea mai noua lista a contribuabililor inactivi dateaza din 16 septembrie 2011. Trebuie sa stiti ca introducerea acestui Registru a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 3347/2011, care a a fost publicat in Monitorul Oficial in 26 octombrie si a intrat in vigoare in 29 octombrie.
Totusi, inactivitatea nu este definitiva. Societatile se pot reactiva, la cerere, daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii, si anume:
- isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege (aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organele fiscale);
- isi indeplinesc toate obligatiile de plata;
- organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Si societatile reactivate sunt trecute intr-un Registru organizat la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care este public si se afiseaza pe site-ul institutiei.
Mai multe despre procedura prin care firmele sunt declarate inactive sau sunt reactivate de catre Fisc puteti citi AICI.