OUG nr. 125/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 938, din 30 decembrie 2011.
Printre altele, actul normativ modifica art. 296 4 referitor la baza de calcul al contributiilor sociale individuale.
Potrivit Ramonei Sandu, Accounting Manager la compania Accace (www.accace.com), OUG 125/2011 delimiteaza prin litere diferite remuneratia administratorilor societatilor comerciale de sumele din profitul net cuvenite acestora potrivit legii sau actului constitutiv.
Astfel, in vechile prevederi, art. 296 4 cuprindea la litera e) "indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome".
In OUG nr. 125/2011 cele doua tipuri de venituri sunt delimitate, astfel incat art 296 4 , in noua sa forma, prevede la litera e) "remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti în conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii în adunarea generala a actionarilor si în consiliul de administratie". In acelasi timp la litera j) sunt amintite "sumele din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale, potrivit legii sau actului constitutiv, dupa caz, precum si participarea la profitul unitatii pentru managerii cu contract de management, potrivit legii".
Ramona Sandu (foto dreapta) a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, ca atat remuneratia, cat si profitul net fac obiectul contributiilor la fondul asigurarilor sociale (pensii) tinand cont de faptul ca nu mai sunt in mod expres excluse din baza de calcul.
"In acelasi timp, conform Legii 263/2010 - privind sistemul unitar de pensii publice, ramane in continuare in vigoare prevederea potrivit careia administratorii care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, sunt obligati sa se asigure in baza declaratiei individuale de asigurare", mai precizeaza managerul Accace.
Specialistul Accace a adaugat ca "avand in vedere cele doua aspecte, pana la aparitia unor clarificari oficiale, varianta prudenta ramane retinerea si declararea contributiilor de asigurari sociale de catre platitorul de venit".
Contributii si impozitate datorate de administratorii de societati
Intr-un articol din decembrie, scris pentru AvocatNet.ro, Ramona Sandu arata ca “indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor” vor fi considerate venituri asimilate salariilor, conform art. 55 alin. 2 lit “j” din Codul fiscal.
Expertul Accace preciza atunci ca administratorul nu intra in categoria “salariati”, deci contractul acestuia nu trebuie declarat in registrul electronic de evidenta al salariatilor.
"Insa, intrucat remuneratia primita de catre administrator se asimileaza, asa cum este mentionat mai sus, veniturilor salariale, societatea va retine, declara si plati atat impozitul pe venit, cat si echivalentul contributiei la bugetul de asigurari de sanatate si a contributiei pentru concedii si indemnizatii. Retinerea acestora se efectueaza in baza Legii 95/2006 si a Legii 571/2003 modificate si actualizate", sublinia in decembrie Ramona Sandu.
Potrivit precizarilor specialistului, indemnizatia administratorului va fi raportata in declaratia 112, sub denumirea de “alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor - care nu au contract individual de munca sau raport de servicii (nu este salariat)”, impreuna cu impozitul si contributiile mai sus mentionate.
In ceea ce priveste contributia individuala de asigurari sociale, conform Ramonei Sandu, administratorii sunt obligati sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare in cazul in care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari.
De asemenea, administratorul datoreaza integral cota de contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat, corespunzatoare conditiilor normale de munca - in procent de 31,3% din venitul brut, venitul asigurat neputand fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2022 RON in 2011) si nici mai mare decat suma a 5 salarii medii brute (10110 RON in 2011).
Facultativ, administratorul se poate asigura si in sistemul asigurarilor sociale pentru somaj pe baza de contract individual de asigurare, dupa cum prevad Legea 76/2002 si Legea 571/2003 modificate si actualizate.