Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala a publicat la inceputul acestei saptamani pe pagina sa de internet o informare prin care anunta ca, pentru perioadele de raportare incepand cu anul 2012, toate tipurile de situatii financiare si raportarile anuale se vor putea depune si online, nu doar la ghiseu.
Mai mult decat atat, incepand cu data de 1 februarie 2012, ANAF a modificat si softurile de raportare pentru situatiile financiare anuale.
Astfel, potrivit anuntului ANAF, " incepand cu data de 1 februarie 2012, pentru perioadele de raportare incepand cu anul 2012, toate tipurile de situatii financiare si raportarile anuale se vor putea depune numai pe noile versiuni ale programelor de asistenta, in format PDF cu fisier xml atasat, indiferent de canalul de depunere ales (internet sau ghiseu)".
Asadar, noua modalitate de raportare a situatiilor financiare anuale este in formatul PDF cu fisier xml atasat.
Noile versiuni ale programelor de asistenta (Soft A si Soft J), utilizate de acum pentru raportarile anuale, pot fi descarcate de pe portalul ANAF, sectiunea Declaratii electronice - Descarcare formulare, unde se regasesc si prevederile legale, precum si instructiuni / documentatie de ajutor.
Cum depui online situatiile financiare anuale
Noutatea absoluta introdusa de Fisc se refera la posibilitatea de a depune online situatiile financiare anuale.
Potrivit anuntului ANAF, formularele completate cu noile softuri de asistenta se vor putea depune prin Internet, dupa ce au fost semnate electronic cu certificat digital calificat. Depunerea online se va face pe portalul www.e-guvernare.ro, pe pagina unde se depun si declaratiile 100, 112, 300, 390, 710.
Asadar, pentru a putea depune bilanturile anuale prin internet, trebuie sa detineti un certificat digital calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, sau sa imputerniciti persoane care detin acest certificat.
Obtinerea unui certificat calificat se face de la unul din furnizorii acreditati de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si mentionati pe site-ul www.mcsi.ro. Este vorba despre SC CERT SIGN SRL, SC DIGI SIGN SA si SC TRANS SPEED SRL. (AvocatNet.ro a scris mai multe despre cum puteti obtine un certificat digital aici)
Potrivit informatiilor de pe pagina ANAF, formatul electronic al situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2011 si al situatiilor financiare anuale simplificate la 31 decembrie 2011, generat prin programele de asistenta, consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier xml, care contin formularele cod 10, cod 20, cod 30 si cod 40, la care trebuie atasat si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip va contine documentele cerute de lege (de exemplu: note explicative la situatiile financiare anuale, situatia modificarilor capitalului propriu si situatia fluxurilor de numerar, dupa caz; raportul administratorilor; raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz; propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile; declaratia scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1) din legea contabilitatii, prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale) scanate alb-negru, lizibil, si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 10 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.
Depunerea in format hartie
Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaratiilor le vor putea depune la ghiseul organelor fiscale, in format PDF cu fisier xml atasat, pe suport CD, insotite de rezumatul declaratiei (prima pagina) listat, semnat si stampilat.
"Pentru perioadele de raportare anterioare anului 2011, formularele vor putea fi depuse doar la ghiseu, in vechile formate de raportare", mai precizeaza ANAF, in anuntul publicat pe site-ul sau.
Depunerea situatiilor financiare anuale - regulile pentru 2012
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat in 19 ianuarie ordinul privind depunerea situatiilor financiare anuale corespunzatoare anului fiscal 2011, cu termen de depunere in 2012. Conform actului normativ, situatiile financiare anuale se vor depune in 150 de zile, calculate de la 31 decembrie 2011, data la care se incheie exercitiul financiar. Conform calculelor noastre, termenul limita pentru depunerea situatiile financiare este 29 mai 2012, avand in vedere ca anul acesta februarie are 29 de zile. In 2011, situatiile financiare aferente lui 2010 s-au depus la unitatile MFP pana la 30 mai 2011.
Pentru nedepunerea in termenul legal a situatiile financiare, amenda este cuprinsa intre 300 si 1000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare. Daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, amenda este variaza intre 1000 si 3000 de lei, in timp ce, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, poti plati pana la 4500 de lei, dar nu mai putin de 1500 de lei.
Cititi mai multe despre depunerea situatiilor financiare anuale pentru anul fiscal 2011 AICI.