In mod similar, sunt scutite si autovehiculele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri.
Nici persoanele cu handicap care au in proprietate un autoturism special modificat pentru ele nu trebuie sa plateasca taxa de poluare pentru aceste autoturisme. Trebuie sa stiti ca scutirea se aplica pentru un singur autovehicul achizitionat in decurs de 5 ani.
De asemenea, mai sunt scutite de la plata taxei de poluare si autovehiculele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.
Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 9/2012, se incadreaza in aceasta catogorie numai acele autovehicule dotate cu echipamente speciale necesare efectuarii serviciilor de ambulanta, medicina, descarcerare sau stingere a incendiilor care sunt inscrise in evidenta statiilor de ambulanta, a serviciilor mobile de urgenta si de reanimare, precum si a inspectoratelor pentru situatii de urgenta. In aceeasi categorie intra si autovehiculele dotate cu echipamente speciale necesare efectuarii serviciilor de ambulanta, medicina sau pentru stingerea incendiilor, detinute de operatorii economici.
Atentie! Exceptiile de la plata taxeid e poluare, detaliate mai sus, se acorda pe baza mentiunilor speciale inscrise in cartea de identitate a vehiculului.
Alaturi de execeptiile de la plata taxei auto prevazute de art. 3, Legea privind noua taxa auto stabileste, la art, 8, ca taxa nu se plateste nici atunci cand autovehiculele sunt incadrate in categoria vehiculelor istorice sau sunt destinate competitiilor sportive.
Totodata, conform aceluiasi articol, taxa de poluare nu se achita nici pentru autovechiculele acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica.
O alta categorie de vehicule pentru care nu se plateste taxa de poluare este cea a masinilor "confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare". Desi am cerut lamuriri din partea autoritatilor (Administratia Fondului pentru Mediu), inca din ianuarie, despre aplicarea acestui pasaj din lege, nu am primit momentan niciun raspuns.
Prevederea este neclara si pare redactata neglijent din moment ce nu se stipuleaza clar daca autovehiculele acordate cu titlu gratuit sunt scutite de la plata taxei auto numai daca cel care le primeste este statul sau este o prevedere aplicabila oricarui cetatean.
Potrivit unui avocat consultat de noi, prevederea pare sa se refere doar la la masinile confiscate si care sunt atribuite gratuit institutiilor publice spre folosinta.
Citeste mai multe despre noua taxa auto AICI si calculeaza-ti AICI cat trebuie sa platesti pentru noua taxa de poluare!
Atentie! Legea nr. 9/2012 prevede ca noua taxa de poluare trebuie achitata si de masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007, la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Totusi, Guvernul a decis, prin OUG nr.1/2012, sa amane aplicarea acestei prevederi pana la 1 ianuarie 2013. Asadar, Guvernul amana doar aplicarea acestei prevederi, celelalte dispozitii ale Legii nr. 9/2012 sunt in vigoare din 13 ianuarie si se aplica in continuare.
Comentarii articol (35)