In acelasi timp, rovinieta este documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.
Potrivit OG nr. 15/2002, tarifele de utilizare a drumurilor nationale sunt diferetiate in functie de tipul autovehiculului, dar si de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse intre 3 euro (rovinieta valabila 7 zile) si 28 de euro (rovinieta valabila un an de zile).
Cei care circula fara rovinieta vor fi sanctionati cu amenda, dar si cu plata unui tarif de despagubire (pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire se retine si certificatul de inmatriculare al vehiculului). Acestea au valori diferite in functie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 500 lei, in timp ce despagubirile sunt de 28 de euro.
Cine NU trebuie sa aiba rovinieta
Actul normativ citat stabileste, la art. 3, vehiculele exceptate de la plata tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale. Concret, nu trebuie sa aiba rovinieta vehiculele istorice sau cele folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localitati.
De asemenea, sunt exceptate de la plata rovinietei si vehiculele detinute in proprietate sau, dupa caz, folosite in baza unui drept legal, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare, de:
- unitatile Ministerului Apararii Nationale;
- unitatile Ministerului Administratiei si Internelor;
- serviciile de ambulanta;
- serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta;
- Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania;
- Serviciul de Protectie si Paza.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (51)