Certificatul este documentul prin care care se confirma exactitatea sau realitatea unui fapt ori se atesta o anumita calitate in vederea valorificarii anumitor drepturi de catre persoana care solicita eliberarea acestuia, in timp ce adeverinta este documentul prin care se atesta un drept ori un fapt.
Procedura de lucru a ITM-ului
Solicitarile pentru eliberarea adeverintelor sau certificatelor se efectueaza numai in baza unei cereri scrise. Cererile scrise ale solicitantilor se primesc si se inregistreaza la ITM, de catre compartimentul de Indrumare Angajatori si Angajati in Domeniul Relatiilor de Munca, Evidenta Muncii.
Intregistrarea cererilor scrise se efectueaza intr-un registru de evidenta, intocmit, completat, pastrat si arhivat de catre acest departament.
Inainte de intocmirea adeverintelor si certificatelor, cererile scrise inregistrate la ITM se verifica daca sunt intocmite de catre persoanele fizice sau juridice intreptatite ori de mandatarii legali ai acestora si daca atestarea, respectiv confirmarea dreptului sau a faptului le privesc in mod direct.
Nu se elibereaza adeverinte si certificate daca nu sunt indeplinite cumulative conditiile de mai sus, solicitantii fiind informati in scris despre acest lucru.
Adeverintele si certificatele se redacteaza de catre departamentul specializat din cadrul ITM, in baza documentelor detinute de institutie, intr-un singur exemplar, care se inmaneaza solicitantilor.
Certificatele si adeverintele se semneaza de catre directorul coordonator ori de catre imputernicitii acestuia, dupa care se inregistreaza, se dateaza si se aplica stampila inspectoratului. Pentru adeverintele de vechime in munca intocmite de angajator, pentru certificarea inscrierilor din acestea, semneaza directorii coordonatori adjuncti in domeniul relatiilor de munca.
Numerele de inregistrare ale adeverintelor si certificatelor care urmeaza a fi eliberate solicitantilor sunt aceleasi cu cele sub care au fost inregistrate solicitarile scrise in registrul de evidenta.
O copie dupa exemplarul inmanat solicitantilor se pastreaza si se arhiveaza impreuna cu celelalte documente anexate, precum cererile in original, copiile dupa mandate etc.
Eliberarea exemplarelor originale ale certificatelor si adeverintelor se efectueaza la ghiseu si numai persoanelor indreptatite sau mandatorilor legali ai acestora, dupa verificarea prealabila a identitatii si calitatii lor.
In situatia eliberarii documentelor catre mandatarii legali, se va retine o copie dupa mandat.
Certificarea adeverintelor de munca intocmite de angajatori
Angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatilor, la solicitatea scrisa a acestora, adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata, vechimea in munca, in meserie si specialitate. ITM-ul certifica numai inscrierile din adeverintele eliberate de catre angajatori care au aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca.
Certificarea inscrierilor din adeverintelor eliberate in baza conditiilor de mai sus se face fara o solicitare scrisa din partea angajatorilor, prin depunerea lor la departamentul specializat din cadrul ITM.
Pentru certificarea inscrierilor din acest tip de adeverinte, ITM-ul nu percepe taxe.
Tipuri de adeverinte si certificate eliberate de ITM
Adeverinta de vechime in munca – atesta activitatea desfasurata, vechimea in munca, in meserie si in specialitate; adeverinta este scutita de taxe daca priveste solicitarea unor persoane fizice sau ale mandatarilor legali ai acestora, care nu au intocmite carnete de munca la data efectuarii solicitarilor si sunt eliberate pentru prima data.
ITM certifica inscrierile din adeverintele eliberate de angajatorii care au aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca
Adeverinta privind forta de munca specializata angajata cu contract individual de munca – conform Anexei la H.G. nr. 85/2004 privind Regulamentul de vanzare a masei lemnoase de catre detinatorii de fond forestier proprietate publica catre agentii economici, modificata si completata; adeverinta se solicita de catre angajatori.
Adeverinta privind numarul de salariati angajati cu contract individual de munca – conform O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata; adeverinta se solicita de catre angajatori.
Adeverinta privind repartizarea de contingent – conform Ordinului MMSSF nr. 133/2005 privind aprobarea procedurii de repartizare de contingent a societatilor comerciale cu sediul in Romania.
Adeverinta privind personalul disponibilizat de angajatori – adeverinta se solicita de catre angajatori in baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata (art. 86 alin. 7 lit. a – beneficiarii de credite acordate in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create, trebuie sa aiba cel mult 249 de angajati si/sa membri cooperatori cu raporturi de munca sau de serviciu; art. 86 alin. 7 lit. e – locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite trebuie sa nu fie locuri de munca vacante, rezultate in urma incetarii raporturilor de munca a unor angajati in ultimele 12 luni premergatoare incheierii contractului de creditare).
Certificatul privind obligatiile angajatorilor la fondul de comision constituit in baza Legii nr. 130/1999 – certificatul se solicita de angajatori, pentru a proba faptul ca nu au datorii fata de institutiile statului, in urmatoarele situatii, fara caracter limitativ: participarea la atribuirea de contracte de achizitie publica (conform O.U.G. nr. 34/2006), proiectarea la proiecte finantate prin Agentia SAPARD.
Alte adeverinte si certificate daca solicitarile sunt efectuate in conformitate cu prevederile O.G. nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, modificata si completata.
IMPORTANT! Prestatiile efectuate de ITM pentru intocmirea si eliberarea adeverintelor si certificatelor se tarifeaza anticipat. Contravaloarea prestatiilor se vireaza in contul de trezorerie sau la casieria inspectoratului teritorial de munca care efectueaza prestatia.