Potrivit HG nr. 352/2012, in cadrul acestui program se vor construi, la nivel national, locuinte destinate inchirierii, care sa permita accesul la o locuinta tuturor persoanelor fizice care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata.
De locuintele ce urmeaza a fi construite vor beneficia atat persoanele fizice, cat si personalul propriu al autoritatilor publice centrale, care vor plati o chirie de pana la o treime din salariul mediu net pe economie. Potrivit actului normativ, chiria va acoperi cheltuielile de administrare si impozitele pe cladiri.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a inchiria o locuinta?
Cei care doresc sa inchirieze o astfel de locuinta trebuie in primul rand sa fie majori la data depunerii cererii de locuinta, care se va face individual si in nume propriu si sa nu detina o alta locuinta in proprietate exclusiva sau sa fie beneficiarii unor locuinte cu chirie, in localitatea in care solicita locuinta.
In ceea ce priveste bucurestenii care aplica, acestia nu trebuie sa detina locuinte in niciun sector al capitalei. Restrictia nu se aplica insa, chiriasilor din locuintele preluate abuziv de stat si care fac obiectul unor solicitari de retrocedare sau care sunt retrocedate catre fostii proprietari.
O alta conditie este ca titularul cererii de locuinta sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an, iar venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.
Cum se va realiza departajarea solicitantilor?
Dupa ce au fost verificate cererile depuse, iar solicitantii indeplinesc toate conditiile amintite mai sus, se va trece la urmatoarea procedura, si anume acordarea punctajelor si departajarea candidatilor in functie de:
- Varsta titularului la cerere;
- Starea civila actuala;
- Numarul de copii in intretinere;
- Nivelul de studii si/sau pregatire profesionala;
- Situatii locative sau sociale deosebite (spre exemplu persoane evacuate din case nationalizate sau provenite din centre de ocrotire sociala).
Potrivit prevederilor programului, analizarea cererilor si stabilirea listei de repartizare se fac anual, pana la sfarsitul lunii februarie a anului respectiv, luandu-se in considerare cererile depuse pana la sfarsitul anului precedent.
Cat de mare va fi chiria?
Potrivit metodologiei programului, chiria acopera cheltuielile de administrare si impozitele pe cladiri, si nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mica decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata.
Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine ANL ( care va utiliza o parte din suma pentru finantarea programelor de constructii de locuinte).
"Chiriasul va achita in avans o garantie in cuantum egal cu valoarea unei chirii lunare pentru denuntarea unilaterala, de catre chirias, a contractului de inchiriere inainte de ajungerea la termen", se arata in program.
In ceea ce priveste finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor, aceasta se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase, in timp ce ANL va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, din surse de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT.
Comentarii articol (46)