Achizitiile publice sunt, dincolo de ceea ce auzim mai des in media, o chestiune extrem de serioasa si riguroasa. De fapt, achizitiile publice sunt un contract in care statul are calitatea de cumparator, iar piata privata, de vanzator. Putem spune ca vorbim despre o tranzactie pe bani publici. Urmareste in acest articol emisiunea AvocatNet.ro de luni, astfel incat sa afli mai multe informatii despre subiect.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Invitatul emisiunii a fost Diana Spinciu, reprezentant al firmei DatesRo. Firma ofera solutii customizate in achizitii publice
Este usor sa ai drept client statul?
"E usor atunci cand detii instrumentele necesare, cand intelegi logica lor. Oamenii de business au facut mai devreme sau mai tarziu o oferta catre partenerii de afaceri. Acelasi lucru trebuie sa il facem si pentru stat. Insa cand vine vorba despre stat, discutam despre plicuri, pana la cutii cu zeci de documente. Asta implica foarte multa rigurozitate", spune Diana Spinciu.
Nu este un exercitiu usor. Dincolo de costurile efective( resurse de timp, resurse umane, kilograme de hartie), e de strabatut hatisul a ceea ce inseamna cererea de cumparare, apreciaza expertul in achizitii publice.
De unde ma informez?
Exista un site unde sunt postate marea majoritate a achizitiilor publice: SEAP sau la www.e-licitatie.ro.
Poti alege sa te informezi singur ( din interiorul organizatiei tale), astfel incat sa verifici aparatiile de interes postate in ultimele 24 de ore .
Ce informatii sunt importante in achizitiile publice? Cum se face diferentierea?
Exista practic 2 reguli fundamentale dupa care se declara un castigator: 1. Fie se declara castigator cel care a oferit pretul cel mai scazut, ofertantul care a trecut prin toate furcile caudine ale documentelor premergatoare pretului 2. Oferta cea mai avantajoasa dpvd economic: unde avem o combinatie intre pret si alti factori de evaluare
Decizia asupra ofertei se ia intr-o comisie. Comisia este formata din 3, 5 sau 7 membri.
Cu siguranta este mai usor de parcurs o oferta prezentabila, frumos aranjata decat o oferta in care informatiile se cauta in 7 plicuri. Modul de prezentare a unei oferte seamana cu modul in care noi ne prezentam, in genere, in societate. Denota, pana la urma, grija pe care am avut-o in elaborarea ei, considera Diana Spinciu.
Cat de importante sunt datele financiare?
Datele financiare sunt doar o bucatica din ceea ce in achizitii publice se numeste eligibilitate. Acestea sunt eliminatorii, cu alte cuvinte, o oferta care nu indeplineste cerintele legate de indicatorii financiari nu poate fi eligibila.
Un ofertant care are datorii la stat nu poate fi eligibil. Este foarte important cum arata certificatul fiscal. Daca la rubrica datorii curente scrie ca nu ai datorii sau ca esti in cus de recuperare/compensare, oferta trece mai departe.
Mai multe detalii despre acest subiect poti obtine urmarind emisiunea AvocatNet.ro:
Prezentator: Valentina Sgarbura, managing partner Advise Expert Accounting
Producator: Anca Dumitrescu, director editorial AvocatNet.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (3)