Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMarți, 21 ianuarie, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe. Participă →
Zice doamna ministru al muncii intr-o interventie halucinanta. Si continua explicatia. Asa cum rudele celui decedat nu preiau datoriile acestuia la stat, tot asa rudele celui decedat nu vor prelua si banii pe care acesta ii are de primit de la stat. Cu alte cuvinte, noi cand zicem ca luam bani, luam, iar cand zicem ca dam bani, zicem. Articolul meu nu e un pamflet si nici altceva. E doar o analiza a realitatii.
Articolul continuă mai jos
Legea pensiilor, nr. 263 din 2010
Art. 120. - (1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.
Normele de aplicare pentru Art. 120. din Legea pensiilor
Art. 80. -
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
- cerere (anexa nr. 9);
- certificatul de deces, in original si in copie;
- actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
- certificatul de mostenitor (original si copie);
- copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
ANEXA Nr. 9 la norme
CERERE
pentru plata sumelor ramase neincasate de catre pensionarul decedat
Se aproba
..............................
(semnatura) Inregistrata sub nr. ............. din .................
Viza pentru controlul financiar preventiv
Catre ..................................................
Subsemnatul(a) ............................., avand codul numeric personal .........................., domiciliat(a) in localitatea ..................., str. ......................... nr. ..........., bl. ........, sc. ......., et. ......., ap. ..........., judetul ......................., posesor(posesoare) al(a) actului de identitate seria ........... nr. ........................., eliberat de ..................... la data de ...................., in calitate de fiu/fiica/sot supravietuitor/ parinte/mostenitor, va rog ca, in baza dosarului nr. .............. si a celorlalte acte, sa aprobati plata:
- pensiei/indemnizatiei pe luna .................... anul ........ .
Odata cu prezenta cerere depun si urmatoarele acte:
- certificat de deces, in copie;
- talon de plata a pensiei;
- acte de stare civila (solicitant);
- certificat de mostenitor.
Data ................ Semnatura .........................
Daca un pensionar are o obligatie de natura patrimoniala catre stat si nu a executat-o pana la decesul sau, aceasta obligatie se transmite mostenitorilor in conditiile dreptului comun. Statul are dreptul sa ceara aceste datorii si din cate stiu le cere.
Tot in conditiile dreptului comun, drepturile de pensie neincasate pana la decesul pensionarului se transmit catre mostenitorii acestuia. Nu exista nicio lege speciala care sa interzica acest aspect.
Nici OUG adoptata nu interzice acest aspect. La art. 2 alin. 4 din OUG se prevede : „plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile art. 1 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni” – ceea ce inseamna ca daca pensionarul e in viata, sumele incasate in mod ilegal se restituie odata cu pensia, in mod esalonat. Prin acest articol nu este specificat expres ca plata se restiuie numai pensionarilor, ci articolul trebuie interpretat ca, in cazul in care plata se face catre pensionari, acesta se face odata cu pensia, conform articolului precizat. Deci, in cazul in care plata nu se face catre pensionar, intrucat pensionarul a decedat, acest articol nu este aplicabil, devenind incident dreptul comun.
Astfel, baza legla care le ofera dreptul mostenitorilor sa incaseze sumele retinute in mod ilegal este dreptul comun, si anume: art. 644 si urm., art. 650 si urm. din vechiul C.civ., respectiv art. 953 si urm. din noul C.civ. Bineinteles, pentru ca mostenitorii sa incaseze sumele in discutie este necesar ca acestia sa se deschida succesiunea si apoi sa o accepte (altfel, nu ar avea calitatea de mostenitori, si implicit, nici dreptul de a culege de pe urma defunctului aceste sume).
Cat priveste art. 120 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, acesta este interpretabil. Consider ca se poate interpreta in sensul ca sumele retinute in mod ilegal se incadreaza in ipoteza „drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces”, deoarece aceste sume reprezinta de fapt parti din drepturile de pensii (pe care statul le-a retinut in mod ilegal), ce se cuvin pensinarilor conform noii OUG si care vor fi considerate incasate abia in momentul in care se restituie ultima transa din totalitatea sumelor retinute in mod ilegal. Astfel, in cazul in care pensionarul decedeaza inainte de restituirea integrala a sumelor retinute in mod ilegal, atunci mostenitorii acestuia au dreptul sa faca o cerere pentru restituirea acestor sume. Asa cum specifica articolul, aceasta restituire se face tot in conditiile dreptului comun, neexistand prevederi speciale in acest sens. A se vedea si normele metodologice de aplicare a art. 120 din Legea nr. 263/2010.
Pe langa interpretarea in contradictie vadita cu legea pe care ministrul muncii a dat-o acestei OUG, exista un alt aspect problematic, si anume cel privind modalitatea de restituire a sumelor retinute in perioada aprilie 2011 – aprilie 2012. Referitor la sumele retinute in aceasta perioada, OUG nu prevede decat ca vor fi restituite pana in decembrie 2013. Se pare ca vor fi adoptate prin HG normele metodologice care sa stabileasca exact modalitatea si graficul de restituire a sumelor retinute in perioada amintita, candva in viitor, „imediat cum vom avea situatia august-decembrie”, dupa cum a declarat dna. Campeanu.
Singurul lucru care pare sigur in momentul de fata este ca pensionarii vor primi, odata cu pensia lunara cuvenita pentru lunile iunie-august 2012 si sumele retinute in mod ilegal din perioada ianuarie-martie 2011, in transe egale. Atat.
In opinia noastra, solutia acestei probleme depinde intr-o foarte mare masura de modalitatea in care va fi redactata ordonanata de urgenta prin care se va aproba restituirea esalonata a sumelor de bani.PS. Da, stiu ca ACEST guvern nu a luat banii, ci precedentul. Si totusi, noi, oamenii, ne raportam la stat ca la un tot unitar, ca la un concept care dureaza si nu se schimba la fiecare guvernare. Ministri pleaca, ministri vin, asa ca noi consideram ca nedreptatile sunt facute de Minister si nu de oamenii care vremelnic ocupa functii acolo. NU?
Daca ordonanta de urgenta va prevedea in mod expres faptul sumele ce vor fi restituite nu vor fi transferate mostenitorilor, se poate interpreta ca acest act normativ are natura unei reglementari speciale, care deroga de la norma generala in materie prevazuta la art. 120 din legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta interpretare ar fi valabila in cazul in care decesul pensionarului indreptatit la restituirea sumelor survine dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
In consecinta, desi exista o reglementare de natura generala care prevede posibilitatea mostenitorilor de a solicita sumele cuvenite si neincasate pana la deces, printr-o norma speciala se poate deroga de la regula generala.
Pentru cei care au decedat sau decedeaza inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, consideram ca mostenitorii nu ar putea sa solicite sumele de bani deoarece dreptul de a solicita aceste sume de bani se naste de la data intrarii in vigoare a ordonantei. Desigur, daca prin ordonanta de urgenta s-ar prevedea in sens contrar, atunci mostenitorii acestor persoane ar putea beneficia de aceste drepturi.
Comentarii articol (68)