In demersul de infiintare a intreprinderii familiale, prima cerinta este analiza conditiilor prevazute de lege cu privire la doua aspecte, deopotriva de importante:
1. persoanele care pot deveni membri
2. activitatea economica ce poate fi desfasurata prin aceasta forma de asociere.
In ceea ce priveste persoanele care pot deveni membri, legea foloseste sintagma de „membrii familiei”. Tot legea precizeaza cine sunt aceste persoane: sotul, sotia, copiii acestora care au implinit varsta de 16 ani la data autorizarii intreprinderii familiale, rudele si afinii pana la gradul al patrulea inclusiv; [Art. 2 alin. (1) lit. d) din OUG nr. 44/2008].
Persoanele care formeaza familia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba capacitate deplina sau restransa de exercitiu (reprezentantul trebuie sa aiba obligatoriu capacitate deplina de exercitiu);
- sa aiba minim 16 ani impliniti (reprezentantul trebuie sa aiba minim 18 ani impliniti);
- cetatenia poate fi romana sau straina sau persoanele pot fi apatrizi;
- membrii trebuie sa aiba pregatirea sau experienta profesionala necesara pentru activitatea economica avuta in vedere.
Odata indeplinite aceste criterii, primul pas pentru constituirea intreprinderii familiale este incheierea unui acord de constituire intre membrii, si desemnarea unui reprezentant al intreprinderii familiale imputernicit printr-o procura speciala sa gestioneze interesele intreprinderii familiale.
Atentie! Atat acordul de constituire, cat si procura trebuie incheiate obligatoriu in forma scrisa!
In ceea ce priveste activitatile economice ce pot fi desfasurate de intreprinderea familiala, legea prevede: „Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa”. Activitatile trebuie sa fie din cele prevazute in CAEN.
Intreprinderea familiala nu poate avea ca obiect de activitate urmatoarele:
- profesiile liberale, sau activitatile economice reglementate prin legi speciale;
- activitatile economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de defasurare sau alte interdictii;
- serviciile prestate in contextul libertatii de prestare transfrontaliera a serviciilor.
Procedura de inregistrare presupune depunerea la Registrul comertului a modelului legal de cerere si a documentatiei specifice.
Dosarul se depune la Oficiul Registrului comertului in raza caruia a fost ales sediul profesional, cererea de inregistrare fiind solutionata de directorul oficiului registrului comertului. In caz de admitere cererii se va dispune inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii intreprinderii familiale. Concomitent cu procedura de inregistrare in registrul comertului are loc si inregistrarea fiscala, care presupune completarea modelulului legal al cererii de inregistrare fiscala si depunerea acesteia.
Desfasurarea activitatii
Aspectele esentiale ce privesc desfasurarea activitatii intreprinderii familiale sunt prezentate de Lector univ. dr. Andreea-Teodora Stanescu1:
„Sub aspectul regimului actelor juridice incheiate pentru desfasurarea de activitati economice in cadrul unei intreprinderi familiale, potrivit art. 29 si art. 32 din O.U.G. nr. 44/2008, acestea se incheie de catre reprezentantul intreprinderii familiale si produc efecte asupra tuturor membrilor acesteia. In privinta incheierii, actele juridice implicate de administrarea/gestiunea intreprinderii familiale sunt incheiate in temeiul mandatului general dat reprezentantului prin procura speciala iar cele care exced sfera acestora, in temeiul unui mandat special, dat reprezentantului in conformitate cu art. 32 alin. (2) si (3) din O.U.G. nr. 44/2008. In privinta producerii efectelor, din interpretarea art. 31 si art. 34 ale O.U.G. nr. 44/2008, actele juridice incheiate pentru desfasurarea de activitati economice in cadrul unei intreprinderi familiale produc drepturi si obligatii (solidare) pentru toti membrii acesteia. Actele juridice se incheie de catre reprezentantul intreprinderii familiale si produc efecte asupra tuturor membrilor sai.
Sub aspectul regimului juridic al patrimoniului persoanei fizice, desfasurarea de activitati economice in cadrul unei intreprinderi familiale, permite constituirea unui patrimoniu de afectatiune. (…) Membrii unei intreprinderi familiale pot opta prin parcurgerea unei proceduri special reglementate in acest sens, pentru afectarea unei fractiuni a patrimoniului personal pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent. Aceasta fractiune va fi supusa unui regim juridic special si va fi desemnata prin termenul de patrimoniu de afectatiune.
Sub aspectul dobandirii calitatii de comerciant, optiunea pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent, ca membru al unei intreprinderi familiale, conduce la dobandirea acestei calitati de la data inregistrarii in registrul comertului.
Sub aspectul dobandirii calitatii de angajator, desfasurarea de activitati economice in mod independent in cadrul unei intreprinderi familiale este incompatibila, in principiu, cu dobandirea calitatii de angajator. (…). Interdictia generala mentionata este insa atenuata prin prevederile derogatorii ale Legii nr. 279/2006. Astfel, potrivit art. 6 alin. (2) din Legea nr. 279/2006, coroborat cu art. 41 alin. (1) din O.U.G. nr. 44/2008, in cazul intreprinderii familiale poate fi incheiat un contract de ucenicie (care are natura juridica a unui contract de munca, potrivit art. 4 al Legii nr. 279/2006).
Sub aspectul dobandirii calitatii de contribuabil, desfasurarea de activitati economice in mod independent, in cadrul unei intreprinderi familiale, implica existenta acestei calitati. Actele normative instituie in sarcina membrilor intreprinderii familiale, ca si in cea a persoanei fizice autorizate si a intreprinzatorului, titular al unei intreprinderi individuale, obligatia de a plati o serie de impozite si contributii, care pot fi incadrate in doua mari categorii: obligatii fiscale generale (care incumba tuturor membrilor unei intreprinderi familiale) si obligatii fiscale speciale (care incumba doar anumitor membri ai unei intreprinderi familiale, ca rezultat al manifestarii de vointa a acestora, al dobandirii calitatii de angajator, al desfasurarii unei anumite categorii de activitati ori al amplorii activitatii, reflectata in cifra de afaceri).”
__
1Mai multe informatii despre intreprinderile familiale puteti gasi in articolul doamnei Lector. univ. Andreea-Teodora Stanescu, „Desfasurarea de activitati economice in mod independent in temeiul Ordonantei de Urgenta nr. 44/2008. Caractere generale ale intreprinderii familiale”, publicat in Revista Romana de Dreptul Afacerilor nr. 7/2011