Prima dintre propunererile legislative are ca obiect completarea articolului 284 din Codul fiscal astfel incat sa fie scutite de la plata impozitului pe cladiri persoanele fizice care achizitioneaza o casa prin Programul Prima Casa. Potrivit celor opt initiatori, scutirea ar urma sa se aplice timp de 10 ani.
"Impactul financiar asupra bugetelor locale nu este semnificativ, dar pe termen mediu si lung aceasta masura va avea chiar un impact pozitiv, prin incurajarea familiilor in achizitionarea de noi locuinte […]. Din studiul legislatiei europene a rezultat faptul ca sunt stipulate masuri prin care persoanele care achizitioneaza o prima locuinta sunt scutite de la plata impozitului pe cladiri, pe o perioada de timp (legislatia Frantei, Belgiei, a Marii Britanii", mai sustin initiatorii in expunerea de motive.
Desi senatorii de la comisia de buget, finante (comisia sesizata in fond) au votat un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv ca programul "Prima Casa" prevede deja o serie de facilitati pentru beneficiari, aceasta a trecut totusi de Senat prin adoptare tacita, fara a fi dezbatuta si votata in Plen. Termenul de adoptare tacita s-a implinit in 21 mai 2012.
Totusi, pentru a se aplica propunerea legislativa trebuie adoptata si de Camera Deputatilor, forul decizional.
O alta modificare la Codul fiscal, adoptata de Senat
La 21 mai 2012 s-a implinit termenul de adoptare tacita pentru inca un proiect de lege care propune modificarea Codului fiscal. Mai exact, prin acest proiect, se propune ca cei care obtin venituri din cultura cartofilor sa beneficieze de declararea si plata anuala a impozitului pe profit.
In momentul de fata, arata initiatorii propunerii legislative in expunerea de motive, Codul fiscal stabileste, ca exceptie de la regula, declararea si plata anuala a impozitului pe profit pentru anumite venituri obtinute din activitati agricole (cereale, plante tehnice, pomicultura si viticultura).
"Prin aceasta prevedere legiuitorul vine in ajutorul agricultorilor, avand in vedere ca la aceste culturi rezultatele (recolta) si in consecinta veniturile se obtin in a doua parte a anului fiscal, si numai atunci au o situatie exacta in ce priveste profitul", explica initiatorii propunerii legislative.
Ei adauga ca este normal ca si producatorii de cartofi sa beneficieze de declararea si plata anuala a impozitului pe profit, "avand in vedere ca si in cazul cartofilor, recolta se obtine in a doua parte a anului fiscal".
Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de senatori, 21 mai 2012 fiind data la care s-a implinit termenul de adoptare tacita. Totusi, Senatul este prima camera sesizata, astfel incat reglementarea nu se poate aplica pana nu primeste votul favorabil al Camerei Deputatilor, decizia acesteia fiind definitiva.
Puteti consulta atasat cele doua propuneri legislative de modificare a Codului fiscal.
Comentarii articol (14)