Cheltuielile de protocol si cele pentru deplasarile in strainatate sunt exceptate de la diminuarea cu 30% in semestrul II al anului 2012, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. In acest fel, se modifica un alt act normativ ce stabilea, la inceputul lunii iunie, atat reducerea acestor cheltuieli, cat si a celor de la nivelul administratiilor publice.
Cheltuielile aferente vizitelor oficiale, vizitelor de stat si a actiunilor externe privind reprezentarea si promovarea intereselor Romaniei aprobate de primul-ministru
NU vor mai fi reduse cu 30%, dupa ce Ordonanta Guvernului nr. 11/2012 ce prevede acest lucru a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 562, din 8 august 2012 si va intra in vigoare peste 3 zile.
Practic, actul normativ modifica
Ordonanta de Urgenta nr. 26/2012 care prevedea diminuarea acestor cheltuieli cu 30% in semestrul II al anului 2012, fata de cheltuielile de aceasta natura efectuate in semestrul II al anului 2011. In plus, OUG nr. 26/2012 stabilea si exceptii, precum cheltuielile aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile sau cele efectuate pentru deplasarile elevilor si profesorilor la olimpiade si concursuri internationale. Astfel ca, potrivit noului act normativ, la categoria exceptiilor vor intra, de-acum, si cheltuielile in strainatate.
Celelate prevederi ale OUG nr. 26/2012 nu au fost modificate.
Ce alte reduceri s-au aplicat la nivelul cheltuielilor publice?
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 12 iunie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Potrivit actului normativ, incepand cu data intrarii in vigoare, adica 12 iunie 2012, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP)
nu mai contracteaza, pentru anul 2012, bilete de tratament balnear la care au dreptul gratuit anumite categorii de persoane. Totodata, in conditiile legii, numarul locurilor aferente acestor bilete nu poate depasi 15% din numarul total al locurilor contractate de CNPP.
In vederea reducerii cheltuielilor, OUG nr. 26/2012 prevede ca
se limiteaza contractarile serviciilor juridice, atat la nivelul administratiei centrale, cat si la nivelul administratiei locale, indiferent de modul de finantare si subordonare.
Astfel, conform prevederilor legale, aceste entitati, precum si societatile nationale si cele comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care au personal propriu de specialitate juridica, nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta sau asistenta. Totusi, in cazurile justificate, in care activitatile juridice nu pot fi asigurate de personalul angajat, se pot achizitiona serviciile de consultanta, insa doar cu aprobarea ordonatorilor principali de credite, a consiliilor locale sau judetene, dupa caz.
Tot prin acest act normativ,
s-a interzis achizitionarea de tiparituri si alte bunuri pentru actiuni de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive si aniversare, la nivelul aparatului bugetar. Astfel de achizitii vor putea fi totusi, efectuate, pentru conducatorii institutiilor si autoritatilor publice cu rol de ordonatori principali de credite, respectiv, ministru, presedintele Camerei, presedintele Senatului, presedintele tarii, premier.
Mai mult decat atat, aceste cheltuieli sunt interzise inclusiv in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat, care au inregistrat pierderi financiare in anul precedent, dar si in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat care primesc de la stat, din fonduri publice, subventii.
"Sunt multe zone de unde putem face reduceri, multe zone in care putem sa aratam ca banul public poate fi cheltuit mult mai corect, mult mai transparent si mult mai eficient si, in acest sens, aceasta ordonanta de urgenta ataca anumite zone traditionale de cheltuire netransparenta si ineficienta a banului public", a declarat premierul Victor Ponta la inceputul lunii iunie.
In ceea ce priveste
disciplina bugetara, ordonanta de urgenta
interzice autoritatilor publice ale administratiei publice centrale si locale sa efectueze cheltuieli pentru elaborarea de studii de prefezabilitate pentru obiective de investitii, daca in ultimii 5 ani bugetari au fost intocmite si inregistrate in contabilitate studii avand acelasi obiect. Totodata, astfel de cheltuieli sunt interzise si daca obiectivul de investitii publice nu are asigurata finantarea in anul bugetar urmator.
"Poti sa declansezi o asemenea actiune, de elaborare a studiului de fezabilitate, sase luni inainte de inceperea anului, dar nu fara a avea perspectiva realizarii in timp a obiectivului public vizat de asemenea actiuni privind elaborarea studiilor de fezabilitate", puncta ministrul Finantelor, Florin Georgescu, in iunie.
De asemenea, disciplina bugetara se va intari si prin obligarea unor entitati, precum Compania Nationala de Investitii, Agentia Nationala pentru Locuinte, Administratia Nationala Apele Romane,
de a prezenta in fata Executivului bugetul de venituri si cheltuieli inainte de inceperea anului la care se refera acele bugete, pentru a fi discutate, examinate si aprobate de catre Guvern.
Puteti consulta integral textul OUG nr. 26/2012 aici.
Comentarii articol (4)