Avand in vedere avertizarile de temperaturi ridicate, Inspectia Muncii (IM), prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla daca angajatorii respecta masurile ce pot fi aplicate pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
Astfel, potrivit sursei citate, angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor pe timp de canicula, precum reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice sau asigurarea ventilatiei la locurile de munca. Totodata, angajatii trebuie sa beneficieze de cate 2-4 litri de apa de persoana, de echipament individual de protectie si de dusuri.
"In cazul in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, pot stabili alte masuri, cum ar fi reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru", spun reprezentantii IM.
In ceea ce priveste imbolnavirile de la locul de munca in perioada caniculei, IM precizeaza ca angajatorii le pot preveni daca asigura examenul medical la angajare si controlul medical periodic. Mai mult, angajatorii pot reduce programul de munca persoanelor cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
De asemenea, potrivit comunicatului, angajatorii trebuie sa asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, dar si sa urmareasca depistarea precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute.
Inspectoratele teritoriale de munca vor controla daca toate masurile sunt respectate de angajatori, in special in sectoarele economice, in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit. "In aceste cazuri, angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade", puncteaza IM.
Sursa citata subliniaza ca angajatorii care nu iau masuri de protectie a salariatilor pe timp de canicula risca amenzi intre 1500 si 2500 de lei.
Comentarii articol (6)