Referendumul va fi validat doar daca la vot participa 50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi in listele electorale. In acest fel, se respecta decizia Curtii Constitutionale, pronuntata in 10 iulie, potrivit careia "legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
Potrivit Mediafax, pentru ca referendumul sa fie validat ar trebui sa se prezinte la vot cel putin 9.154.307 alegatori. La referendumul din 2007 s-au prezentat la urne 8.135.272 de persoane, prezenta fiind de 44,45%.
Buletinele de vot. La ce intrebare vom raspunde
Modelul buletinului de vot pentru referendum a fost aprobat prin HG nr.685/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 459, din 7 iulie 2012.
Potrivit actului normativ, buletinul de vot va contine intrebarea:
Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?
La aceasta intrebare, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin:
- „DA”, daca sunt de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
- „NU”, daca nu sunt de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu
prin aplicarea stampilei cu mentiunea „VOTAT 2012 RDPR” in patrulaterul corespunzator optiunii alese.
Cine poate vota duminica si cu ce acte
La referendumul din 29 iulie pot vota toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, care au acte de identitate valabile.
Potrivit Autoritatii Electorale Permanente nu pot vota persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale si nici debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie
Trebuie sa stiti ca, in tara, alegatorii voteaza numai in baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate (cetatenii romani cu domiciliul in Romania nu pot vota la una din sectiile de votare din tara pe baza pasaportului).
In schimb, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota in tara si in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.
In strainatate, alegatorii voteaza in baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate.
Elevii din scolile militare voteaza in baza carnetului de serviciu militar.
Important! Toate documentele trebuie sa fie valabile.
Unde votam
In tara, alegatorii trebuie sa isi exprime votul:
- la sectiile de votare la care sunt arondati conform domiciliului inscris in actul de identitate;
- la o sectie de votare din localitatea in care se afla, daca in ziua referendumului se afla in alta localitate decat cea in care sunt inscrisi in lista electorala permanenta. In aceasta situatie, ei vor fi inscrisi intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare respective, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) preciza acum o saptamana ca, pentru referendumul national din 29 iulie 2012 s-au organizat 18.543 de sectii de votare, dintre care 18.242 de sectii de votare sunt in tara, iar 301 sunt organizate in strainatate.
Multe dintre sectiile organizate in statiunile montane si in cele de pe litoral, ofera turistilor posibilitatea de a vota chiar si in restaurante sau hoteluri.
Astfel, turistii de pe litoral vor putea vota in diverse hoteluri din statiunea Mamaia, precum: Flora, Mercur-Minerva, Bavaria Blu, Savoy, Tomis, Parc, Victoria, Doina, Riviera sau Ambasador. Mai mult, s-au organizat sectii si in restaurante, la Aqua Magic sau la Cazino Mamaia.
Si in alte statiuni, precum Costinesti, Saturn, Venus, Jupiter, Neptun sau Olimp, turistii vor avea posibilitatea de a-si exprima optiunea prin vot, in fiecare dintre statiuni fiind organizate 2 sau 3 sectii de vot. Mai multe sectii vor fi in orasele Navodari (24), in Eforie (9), dar si in Municipiul Mangalia (26).
In ceea ce priveste muntele, turistii care se afla in judetele Brasov, Prahova, Sibiu, Neamt sau Harghita vor avea acces la numeroase sectii de vot organizate in statiunile montane sau in orase turistice: Predeal, Rasnov, Rupea, Bran, Moieciu (jud. Brasov), Brazi, Sinaia, Busteni, Breaza (jud. Prahova); Agnita, Avrig, Cisnadie, Ocna Sibiului (jud. Sibiu); Piatra Neamt, Bicaz, Bicaz Chei, Targu Neamt (jud, Neamt), Toplita, Baile Tusnad, Borsec (jud. Harghita).
Consultati:
Cum procedam in sectia de votare
Potrivit unui ghid publicat de Autoritatea Electorala Permanenta, alegatorii vor prezenta biroului electoral al sectiei de votare actul de identitate sau adeverinta care tine loc de act de identitate. Biroul electoral, dupa verificarea inscrierii in lista electorala permanenta sau dupa inscrierea in lista electorala suplimentara, va inmana alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT 2012 RDPR”.
Alegatorul isi va exprima vointa in mod individual, intr-o cabina inchisa si va aplica stampila numai in unul dintre cele doua patrate ale buletinului de vot, corespunzator optiunii sale.
Dupa ce a votat, alegatorul va indoi buletinul de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara. Dupa aceea va introduce buletinul de vot in urna avand grija sa nu se deschida.
Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sectiei de votare care va aplica pe actele de identitate stampila de control a sectiei de votare sau timbrul autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data referendumului national.
Important! Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.
De asemenea, daca stampila depasesete laturile patratului, insa optiunea este evidenta, buletinul de vot nu va fi socotit nul.
Autoritatea Permanenta Electorala atrage atentia ca, la inmanarea buletinului de vot, alegatorii trebuie sa verifice daca acesta are aplicata pe verso stampila de control a sectiei de votare.
Cum se interpreteaza rezultatele votului
A. Referendumul este valid.
Daca referendumul de duminica este validat (deci se prezinta la vot cel putin 9.154.307 alegatori), avem doua scenarii posibile:
1. 50% + 1 dintre alegatori voteaza DA = presedintele este demis. In aceasta situatie, Guvernul va trebui sa stabileasca data scrutinului pentru alegerea presedintelui in cel mult 3 luni de la data demiterii. Pana la alegerea unui nou presedinte, Crin Antonescu isi va pastra functia de presedinte interimar. (Cititi AICI ce poate si ce nu poate sa faca in timpul interimatului)
2. 50% + 1 dintre alegatori voteaza NU = Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei si se intoarce la Cotroceni.
B. Referendumul este invalidat.
Daca nu se prezinta la vot cel putin 50% + 1 dintre alegatori, scrutinul nu este validat. In aceasta situatie, Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei.
Comentarii articol (243)