Curtea Constitutionala (CCR) a stabilit, astazi, un nou termen la care va decide validarea sau invalidarea referendumului: 31 august 2012, informeaza cel mai recent comunicat publicat de institutie. Decizia privind referendumul din 29 iulie a fost asteptata inca de miercuri, pentru ca ulterior, CCR sa stabileasca amanarea pana pe data de 12 septembrie. Decizia initiala de amanare a fost luata avand in vedere datele contradictorii primite de la autoritatile publice implicate, Ministerul Administratiei, Institutul National de Statistica si Autoritatea Electorala Permanenta, care declara ca nu s-au implicat in realizarea si actualizarea listelor electorale. Mai mult, niciuna dintre institutii nu isi asuma veridicitatea numarului alegatorilor inscrisi in liste.
Plenul CCR a decis, astazi, 3 august, sa preschimbe termenul de dezbateri privind validarea sau invalidarea referendumului, de la data de 12 septembrie la data de
31 august, se arata in documentul de presa. In motivarea deciziei, CCR sustine ca a tinut cont de faptul ca termenul acordat Guvernului pentru transmiterea listelor electorale este 31 august, dar si de asigurarea solutionarii cu rapiditate a cauzei.
Termenul initial, 12 septembrie
In cadrul sedintei din 2 august, Plenul CCR
a amanat pentru 12 septembrie decizia de validare sau invalidare a referendumului din 29 iulie, data pana la care presedinte interimar al Romaniei va ramane Crin Antonescu.
Mai mult, dupa sedinta de joi, CCR a solicitat inclusiv Guvernului ca, pana la data de 31 august, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie. In plus, in comunicat se arata ca CCR a decis sa solicite date suplimentare Executivului avand in vedere datele contradictorii transmise de catre autoritatile publice implicate: Ministerul Administratiei si Internelor, de la Instititul National de Statistica si de la Autoritatea Electorala Permanenta.
Institutiile implicate nu isi asuma nicio vina
Urmare a solicitarii CCR, Institutul National de Statistica (INS) a trimis magistratilor o adresa in care mentiona ca "in sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica". In acelasi timp, INS precizeaza in adresa ca datele definitive ale recensamantului din 2011 vor fi publicate in semestrul II din 2013.
Pe de alta parte, la 1 august, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a transmis CCR un document in care arata ca in listele electorale permanente utilizate in 29 iulie au fost inscrise
18.292.514 persoane. Urmatoarea zi, 2 august, MAI transmite un alt document cu precizari suplimentare, in care mentioneaza ca din analiza datelor inregistrate, exista posibilitatea ca in listele electorale permanente sa fie inscrise persoane decedate sau cetateni romani care au plecat din tara si si-au stabilit domiciliul in strainatate, insa nu si-au reglementat statutului juridic fata de statul roman.
Mai mult, MAI sustine ca "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, neavand instrumente legale de control a datelor procesate de autoritatile publice locale". In plus, MAI subliniaza ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, competenta de verificare a acestora apartine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente.
De cealalta parte, AEP mentioneaza, in adresa trimisa CCR, ca "nu detine date proprii din care sa rezulte numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente". Totodata, in document se arata ca, in ceea ce priveste numarul persoanelor inscrise in liste, AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor utilizate la referendum, aceasta atributie revenind exclusiv primarilor unitatilor administrativ-teritoriale impreuna cu serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor. In plus, potrivit adresei, AEP doar monitorizeaza si controleaza modul de intocmire si actualizare a listelor, neavand acces la Registrul National de Evidenta a Persoanelor.
Mai multe sesizari depuse la CCR, neintemeiate
Tot in cadrul sedintei de joi, magistratii CCR au solutionat si o serie de sesizari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului, formulate de Liga Internationala a Romanilor, de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, de Presedintele Camerei Deputatilor si Presedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea si de Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului.
In urma deliberarilor, judecatorii
au respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiate, aceste contestatii, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Judecatorii CCR s-au reunit joi dimineata pentru a lua o decizie in privinta referendumului din 29 iulie si, desi decizia CCR era asteptata inca de miercuri, magistratii au amanat dezbaterile si au solicitat informatii in plus de la Ministerul Administratiei si Internelor, de la Instititul National de Statistica si de la Autoritatea Electorala Permanenta.
Rezultatele referendumului din 29 iulie
Participarea la referendum a fost de 46,24%, 87,52% dintre acestia votand pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, conform datelor finale publicate de Biroul Electoral Central. Potrivit legii, referendumul de demitere a presedintelui nu poate fi validat decat daca prezenta la vot depaseste 50% din numarul cetatenilor cu drept de vot.
Conform unui comunicat de presa publicat de Biroul Electoral Central (BEC), din 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale, au participat la referendum 8.459.053, reprezentand 46,24 la suta.
Numarul voturilor valabil exprimate la intrebarea "DA" privind demiterea presedintelui Traian Basescu a fost de 7.403.836, adica 87,52 la suta dintre alegatori. Alti 943.375 de votanti au votat impotriva demiterii. Cei care au raspuns "NU" la intrebarea de pe buletinul de vot reprezinta 11,15 la suta dintre cei care s-au prezentat duminica la urne.
Potrivit datelor prezentate de BEC, 1,32 la suta din totalul voturilor au fost anulate.
La referendumul din 29 iulie procesul de vot s-a desfasurat in intervalul 07.00 – 23.00.
Referendumul va fi validat doar daca la vot participa
50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi in listele electorale. In acest fel, se respecta decizia Curtii Constitutionale, pronuntata in 10 iulie, potrivit careia "legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
Potrivit Mediafax, pentru ca referendumul sa fie validat ar trebui sa se prezinte la vot cel putin 9.154.307 alegatori. La referendumul din 2007 s-au prezentat la urne 8.135.272 de persoane, prezenta fiind de 44,45%.
Curtea Constitutionala urmeaza sa stabileasca astazi daca referendumul se va valida sau nu. Decizia magistratilor trebuie sa fie luata cu o
majoritate de doua treimi (6 din 9 judecatori).
Cum se interpreteaza rezultatele votului
A. Referendumul este valid.
Daca referendumul de duminica este validat (deci se prezinta la vot cel putin 9.154.307 alegatori), avem doua scenarii posibile:
1. 50% + 1 dintre alegatori voteaza DA = presedintele este demis. In aceasta situatie, Guvernul va trebui sa stabileasca data scrutinului pentru alegerea presedintelui in cel mult 3 luni de la data demiterii. Pana la alegerea unui nou presedinte, Crin Antonescu isi va pastra functia de presedinte interimar. (
Cititi AICI ce poate si ce nu poate sa faca in timpul interimatului)
2. 50% + 1 dintre alegatori voteaza NU = Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei si se intoarce la Cotroceni.
B. Referendumul este invalidat.
Daca nu se prezinta la vot cel putin 50% + 1 dintre alegatori, scrutinul nu este validat. In aceasta situatie, Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei.
Consultati rezultatele finale publicate de BEC in fisierul atasat.
Comentarii articol (250)