Guvernul introduce sistemul TVA la incasare din 2013, sistem care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Contribuabilii eligibili pentru aplicarea acestei masuri sunt cei cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 500.000 de euro.
Potrivit OG adoptate, persoana impozabila a carei cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei aplica sistemul TVA la incasare. Pentru acesti contribuabili regimul este obligatoriu.
Regimul presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite atat de catre contribuabilii eligibili, cat si de catre beneficiarii acestora.
Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
Sistemul nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar si/sau substitute de numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. De asemenea, nu se aplica pentru o serie de operatiuni, respectiv:
- in cazul livrarilor de bunuri/ prestarilor de servicii supuse taxarii inverse
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
- in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523.
Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
Atunci cand se aplica sistemul TVA la incasare, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, astfel:
a) in cazul persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
Sistemul se aplica de catre persoana impozabila incepand cu 1 februarie a anului urmator celui in care nu a depasit plafonul pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care cifra de afaceri a acesteia depaseste plafonul de 2.250.000 lei. in cursul lunii ianuarie a anului respectiv persoana impozabila aplica regimul din anul precedent. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate
b) in cazul persoanelor nou-infiintate, pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care depasesc plafonul prevazut la lit. a) in cursul anului in care au luat fiinta.
Atentie! Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la incasare nu este optionala pentru persoanele impozabile eligibile definite mai sus.
In cazul in care persoanele impozabile eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii in termen de 120 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, inclusiv, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 120-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. in situatia in care factura nu a fost emisa in temenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 120-a zi calendaristica de la termenul limita pentru emiterea acesteia.
Sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni in tara, respectiv pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi in Romania.
Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, care devine exigibila conform noilor prevederi, fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta aplicandu-se procedeul sutei marite pentru determinarea sumei taxei, respectiv 24 x 100/124 in cazul cotei standard si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 in cazul cotelor reduse.
Taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate mai sus. Totusi, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
Cursul valutar
Daca elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprima in valuta, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor comunitare care reglementeaza calculul valorii in vama.
Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar in cazul operatiunilor suspuse sistemului TVA la incasare la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. Conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede.
In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este ea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura sau la data la care a fost incasat avansul.
Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.
Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare. Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa
*Acestea sunt doar o parte din prevederile legate de plata TVA la incasare, vom reveni cu o analiza completa a noilor reglementari, dupa publicarea Ordonantei in Monitorul Oficial.