Articol scris de Bogdan Ulian - Vicepresedinte APEC (www.apec-romania.ro)
Intrebarile fiului meu m-au dus cu gandul la alte intrebari:
- Cati romani iau decizii corecte in ceea ce priveste utilizarea propriilor resurse financiare ?
- Cati romani platesc mai mult decat ar trebui pentru un produs sau serviciu ?
- Cati romani au fost inselati prin diverse jocuri de tip piramidal ? (vezi Caritas, FNI, Delfin);
- Cati romani au fost pacaliti de diverse banci sau institutii financiare nebancare ?
- Cati romani platesc doar dobanzi la credite sau carduri de credit crezand ca platesc din datorie ?
- Cati romani au pierdut obiecte de valoare la case de amanet ?
- Cati romani isi pierd casele in urma unor imprumuturi in valute exotice ?
Un raspuns la intrebarile de mai sus e foarte greu de dat. Stiu doar ca o solutie la toate aceste intrebari ar fi EDUCATIA FINANCIARA! De ce educatie financiara?
Pentru ca lipsa educatiei financiare duce la probleme financiare.
Nivelul educatiei financiare a persoanelor fizice se refera la capacitatea acestora de a lua decizii corecte in ceea ce priveste utilizarea propriilor resurse. Romanii sunt instruiti financiar doar in unele institutii de invatamint universita ,in unele licee si colegii cu profil economic si in general doar cei din generatia tanara au acces la astfel de informatii. Dar ce ne facem cu ceilalti? De educatie financiara avem nevoie oricand si la orice ora. Tot timpul vom intampina dificultati create de cele mai multe ori de lipsa banilor.
Traim niste momente in care nivelul mediu de trai, acela care oricum nu era foarte ridicat in comparatie cu ceilalti cetateni europeni, scade din ce in ce mai mult. Astfel, importanta unei educatii financiare solide e precum fundatia unei cladiri.
Nu putem construi o societate puternica si prospera, fara ca cetatenii sa nu fie educati din punct de vedere financiar. Din pacate doar 3,2% dintre romani au acces la programe de educatie financiara.
O lacuna a sistemului de invatamant romanesc este ca nu cuprinde cursuri de finante personale, o baza care sa explice ce inseamna un buget de venituri si cheltuieli, ce inseamna o investitie, ce inseamna o planificare pe termen lung.
Multi pornesc de la conceptia gresita ca educatia financiara e doar pentru cei ce administreaza o afacere, nestiind ca aceasta e cea care te ajuta si in viata de zi cu zi sa-ti administrezi proprii bani. Educatia financiara se aplica aproape in orice de aceea trebuie inceputa in familie si continuata in scoala inca de la clasele mici.
Societatea civila are un rol primordial in initierea de programe de educatie financiara pentru ca cei 20 de ani care au trecut de la Revolutie au aratat ca politicienii nu s-a preocupat nici un pic de acest lucru, iar institutiile statului nu sunt in stare sa faca fata realitatii.
A trebuit sa ajungem in 2012 pentru ca Ministerul Invatamantului si BNR sa creeze un program pilot de educatie financiara intitulat "Sa vorbim despre bani si banci", dar care sa va adresa doar catorva clase a XI-a si a XII-a.
In Ministerul Educatiei si in cadrul corpului profesoral nu cred ca exista suficienti specialisti in domeniul economico-financiar, care sa poate organiza si implementa un program national de educatie in domeniu, asa ca singura speranta pe care o mai am e in societatea civila reprezentata de ONG-uri, asociatii si fundatii care mai spera in viitorul acestui popor.
APEC - Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania afirma deschis interesul si vointa de a sustine si de a se implica in implementarea unor programe nationale de educatie financiara. Nu vrem sa fim indiferenti fata de acest subiect pentru ca lipsa educatiei financiare poate avea consecinte grave pe termen lung in dezvoltarea normala a societatii romanesti.
Comentarii articol (9)