Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 621 din 29 august 2012.
Actul normativ a adus clarificari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D112 si a platii contributiilor sociale obligatorii, noile reglementari fiind deja aplicabile, dupa ce au intrat in vigoare in 1 septembrie.
Mai exact OG nr. 15/2012 a modificat art 296 19 din Codul fiscal si stabileste ca sunt obligate sa depuna declaratia unica si sa plateasca contributiile obligatorii, atat cele individuale, cat si cele ale angajatorului:
- persoanele fizice rezidente sau nerezidente care obtin venituri din salarii de la angajatori straini din state terte care nu au incheiate cu Romania acorduri sau conventii in domeniul securitatii sociale;
- persoanele fizice care obtin venituri de la un angajator nerezident, care nu are sediu social sau reprezentanta in Romania.
Codul fiscal precizeaza ca depunerea declaratiei unice si plata contributiile se face de catre acesti angajati numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul, iar acordul este inregistrat la organul fiscal competent.
Daca intre angajatorul nerezident si salariatii sai nu au fost incheiate asemenea acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajator, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatorului nerezident.
OG nr. 15/2012 mai prevede ca formularul 112 se depune tot de catre angajat si in situatia persoanelor fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si ale posturilor consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale.
Prin proiectul de ordin publicat in dezbatere publica, Fiscul propune tocmai o reglementare clara a procedurilor aplicabile in situatiile in care declaratia 112 este depusa de salariati.
Astfel, potrivit regulilor propuse de Fisc, acordurile incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta, de catre angajat, a contributiilor sociale datorate, cum ar fi codul CAEN al activitatii principale a angajatorului sau conditiile de munca.
De asemenea, proiectul mai stabileste ca declaratia unica trebuie depusa de salariati lunar, iar sectiunea „Date de identificare a platitorului” si sectiunea „Date de identificare a asiguratului” din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.
In plus, proiectul ANAF prevede ca angajatii care obtin salarii de la angajatori nerezidenti au dreptul sa declare in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara sa mai depuna si formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”.
Proiectul de ordin publicat de Fisc aproba totodata si procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, dar stabileste si reglementarile care se aplica in cazul in care nu se incheie acorduri, iar angajatorii nerezidenti trebuie sa depuna ei declaratia fiscala unica.
Cum se inregistreaza la Fisc acordurile angajat-angajator
Procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale de catre salariati este asemanatoare, indiferent de tipul angajatorului, singura diferenta fiind referitoare la cine are obligatia legala de a inregistra la organele fiscale acordul incheiat intre salariat si angajator.
Astfel, in cazul salariatilor care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale, angajatii au obligatia legala de a inregistra acordul la organele fiscale.
Organul fiscal competent este, potrivit reglementarilor din ordinul propus de ANAF:
- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.
Pentru a inregistra acordul incheiat cu angajatorul, persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP), depun la organul fiscal competent:
- formularul 020 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane”, pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C „Date privind activitatea desfasurata” casuta „Angajator”, precum si, in capitolul E „Date privind vectorul fiscal”, sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale si
- o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.
In schimb, persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal, depun la organul fiscal competent, pe langa copia tradusa a acordului, formularul 30 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine”, completata in mod similar cu formularul 020.
In cazul persoanelor care obtin salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania, obligatia de a inregistra acordul revine angajatorului.
Totusi, nici acesti salariati nu scapa de drumul pana la organele fiscale, ei fiind obligati sa sa depuna formularul 020, daca detin CNP, sau formularul 030, daca nu au CNP.
In acest caz angajatorii nerezidenti pot transmite ei o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie.
"La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, persoana fizica rezidenta sau nerezidenta, are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni (formularul 020 sau 030 – n.red.), pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale", mai precizeaza proiectul de act normativ.
Consultati in amanunt procedurile propuse de ANAF in fisierele atasate.
Comentarii articol (2)