Legea pensiilor a fost modificata recent, dupa ce un act normativ in acest sens a fost adoptat recent de Parlamentul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 37/2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131, din 12 martie 2013, intrata in vigoare in 1 aprilie 2013.
Actul normativ aduce cateva schimbari la nivelul stagiului de cotizare a persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate. Astfel, pana in prezent, Legea pensiilor stabilea ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate doar daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.
Stagiu de cotizare necesar - perioada de timp, in functie de varsta, in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru obtinerea unei pensii de invaliditate - extras din Legea pensiilor nr. 263/2010
De la 1 aprilie, insa, nu mai conteaza acest stagiu de cotizare necesar in raport cu varsta, alineatul care defineste sintagma fiind abrogat de Legea nr. 37/2013. Practic, conform actului normativ intrat recent in vigoare, de pensia de invaliditate vor beneficia toti cei care realizeaza stagiul de cotizare.
Stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii; - extras din Legea pensiilor nr. 263/2010
Pe de alta parte, stagiul de cotizare in raport cu varsta va determina acordarea sau nu a stagiului potential.
La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate. Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta. - extras din Legea pensiilor nr. 263/2010
Concret, conform noilor prevederi, persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca si sunt incadrate in gradul I sau II de invaliditate vor primi stagiul potential doar daca au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta. Puteti consulta in fisier atasat un tabel explicativ in acest sens.
Nota: AvocatNet.ro a transmis recent si o solicitare de presa Casei Nationale de Pensii Publice, in vederea emiterii unui punct de vedere. Vom reveni cu informatii in momentul in care vom primi un raspuns oficial din partea institutiei.
--------
Prevederile mentionate mai sus nu existau in forma initiala a actului normativ. Astfel, Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost inregistrat la Parlamentul Romaniei in anul 2011 si adoptat de Senat, prima camera sesizata. Forma adoptata de senatori stabilea urmatoarele:
- Bolnavii de tuberculoza ar putea beneficia de pensia de invaliditate
Conform proiectului de act normativ, art. 68 din Legea pensiilor, care stabileste categoriile de persoane ce beneficiaza de pensia de invaliditate, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 68. – (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA, TBC;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca”
Cei 10 parlamentari initiatori sustineau, in expunerea de motive, ca tuberculoza reprezinta o mare problema de sanatate publica ce afecteaza de cele mai multe ori o categorie sociala defavorizata si care, pe langa tratament, necesita si anumite conditii de igiena si alimentatie. Mai mult chiar, demnitarii subliniaza faptul ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste TBC, motiv pentru care aceasta boala trebuie incadrata in categoria bolilor speciale.
- Bilete de tratament in statiunile balneare si reintegrarea pe piata muncii
Proiectul de act normativ prevedea, de asemenea, ca bolnavii vor beneficia de bilete de tratament, la recuperare in statiuni balneare. Astfel, conform documentului citat, casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale vor pune la dispozitia pensionarilor bilete de tratament si recuperare in functie de solicitarile programului de recuperare.
"Introducem prevederi care tin cont de faptul ca, de cele mai multe ori, bolnavii nu au acces la bilete de tratament, la recuperare in statiuni balneare, nu pot urma programul stabilit cu expunerea lor la pierderea unei pensii de invaliditate”, explica initiatorii in expunerea de motive.
In plus, conform propunerii legislative, casele de pensii vor colabora cu Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca pentru reintegrarea in munca a pensionarilor cu capacitate de munca recuperate. In acest sens, locurile de munca disponibile vor fi transmise cabinetelor de expertiza.
- Bolnavii vor fi verificati medical la 6 luni
Conform legislatiei actuale, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani. Verificarile au loc pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
Proiectul de lege, in varianta adoptata de senatori, scurteaza perioada de revizuire medicala, in sensul ca bolnavii vor fi consultati la 6 luni, nu la 1 an. Motivul adoptarii acestei masuri este, potrivit initiatorilor, faptul ca exista situatii cand o invaliditate se poate ameliora sau recupera dupa 6 luni.
---------
La aproape un an si jumatate de la votul senatorilor, a urmat si votul final al deputatilor, acestia adoptand proiectul, in 19 februarie, cu 290 de voturi "pentru", 31 "impotriva" si 2 abtineri. Totusi, niciuna dintre masurile propuse de initiatori si adoptate intr-o prima faza de senatori nu a fost adoptata si de Camera Deputatilor.
Urmariti AICI traseul legislativ al legii.
Comentarii articol (45)