Stimulentul de insertie este acea suma de bani pe care statul o acorda parintilor care, desi aflati in concediul de crestere a copilului, se hotarasc sa se intoarca la serviciu inainte de incheierea concediului. Mai exact, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul juridic de acordare a stimulentului de insertie, suma se acorda "persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului". Este vorba de acele impozite prevazute de Codul Fiscal, adica venituri rezultate din salarii, din activitati independente sau din activitati agricole.
OUG nr. 111/2010 stabileste, totodata, ca de stimulent beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, persoanele care au adoptat copilul, cele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore.
Un aspect important stabilit de actul normativ este ca angajatorul NU poate concedia salariatul care se afla in plata stimulentului de insertie. Mai mult chiar, conform normelor, aceasta interdictie se poate extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
In momentul de fata, cuantumul lunar al stimulentului de insertie este de 1 ISR (indicator social de referinta), adica de 500 lei.
Noutati in ce priveste acordarea stimulentului de insertie
Reglementarile privind acordarea stimulentului de insertie au fost modificate semnificativ la sfarsitul anului 2012, prin Legea nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 699, din 11 octombrie 2012.
Concret, o modificare importanta este aceea ca parintele va primi stimulentul de insertie pentru fiecare nastere sau adoptie, in conditiile in care vechile prevederi stabileau ca acest drept se acorda doar pentru primele 3 nasteri.
"Art. 9. - (1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2)" - prevederea actuala
Schimbarile operate de actul normativ au fost confirmate, pentru AvocatNet.ro, si de Catalina Mircea, Senior Partner SCA Mircea si Asociatii, aceasta aratand ca legiuitorul a adus modificari inclusiv cu privire la posibilitatea ca parintele sa beneficieze de stimulentul de insertie incepand cu drepturile cuvenite lunii octombrie 2012, cu aplicabilitate si in anul 2013.
Astfel, in baza prevederilor instituite de Legea nr. 166/2012, avocatul Mircea si Asociatii distinge urmatoarele situatii de acordare a stimulentului, in functie de durata concediului de crestere a copilului pentru care a optat parintele:
- Persoana care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an, in situatia in care obtine venituri impozabile inainte ca minorul sa implineasca varsta de 1 an, la cerere, va beneficia de stimulentul de insertie, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
- Persoana care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, are dreptul sa primeasca stimulentul de insertie in situatia in care realizeaza venituri supuse impozitarii, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani.
- In cazul copilului cu handicap, stimulentul se acorda oricand, pe toata durata, parintelui indreptatit, pana la implinirea varstei de 3 ani de catre copil.
"Optiunea beneficiarului, de a alege intre perioada de 1 an, respectiv 2 ani, de concediu pentru cresterea copilului, se exprima in scris, pe baza de cerere si nu mai poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor", puncteaza avocatul Mircea si Asociatii.
Important! In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata indemnizatiei lunare se suspenda.
Ce acte trebuie sa depui pentru a beneficia de stimulentul de insertie?
"Pentru a primi stimulentul de insertie este necesar ca parintele care a beneficiat de concediul de crestere a copilului sa depuna o cerere de acordare a stimulentului de insertie, la Primaria comunei, orasului, municipiului sau sectoarelor in cazul Municipiului Bucuresti, aflate in raza domiciliului sau resedintei solicitantului, impreuna cu actele doveditoare ale situatiei de fapt in care se afla", a precizat Catalina Mircea.
Concret, dreptul la stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere scrisa insotita in mod obligatoriu de urmatoarele documente:
- copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul;
- actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor de concediu pentru cresterea copilului;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate
Beneficiarul este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
In ce conditii se poate pierde dreptul la stimulentul de insertie?
Potrivit Catalinei Mircea, dreptul la plata stimulentului de insertie inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care:
- copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
- beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in concediul pentru cresterea copilului;
- a avut loc decesul copilului.
Atentie! Din punct de vedere fiscal, pentru dreptul la stimulentul de insertie nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.
--------
Acte normative care au operat modificari la nivelul modalitatii de acordare a stimulentului de insertie:
- Legea nr. 166/2012 (cel mai recent si aplicabil in momentul de fata)
- HG nr. 1291/2012
- OUG nr. 124/2011
Comentarii articol (12)