Rovana Plumb, ministrul Mediului, a anuntat recent ca proiectul de act normativ privind derularea in 2013 a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national va fi lansat in dezbatere publica in 15 aprilie, urmand ca modul in care se va desfasura programul sa fie stipulat intr-un ghid de finantare aprobat prin ordin de ministru. Conform declaratiilor ministrului, proiectul se va afla in consultare publica aproximativ 10 zile, timp in care se asteapta observatiile si propunerile celor interesati, anunta Mediafax.
Ce se va schimba in acest an?
Mai multe modificari ale programului Rabla au fost anuntate inca de la inceputul anului 2013 de Rovana Plumb. Mai exact, una dintre schimbarile majore se refera la cresterea primei de casare, de la 3.800 lei, cat e in prezent, la peste 6.500 lei, adica 1.500 euro.
In plus, conform declaratiilor ministrului din ultimele saptamani, au existat discutii pentru ca reducerea la achizitionarea unei masini noi sa se faca in schimbul unui singur voucher, desi, pana acum, pentru achizitionarea unui autovehicul nou puteau fi utilizate chiar si 3 tichete valorice. Ulterior acestor declaratii, insa, Plumb a precizat ca nu se stie exact cate tichete vor fi emise, intrucat autoritatile sunt inca "in perioada de evaluare si analiza" a programului de innoire a parcului auto.
De asemenea, Rovana Plumb mentiona recent ca, incepand din acest an, vor fi incluse in program si autoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani: "Sunt o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3, care au deja zece ani pe piata de autoturisme din Romania, si acestea vor face obiectul programului Rabla".
Ministrul a mai precizat ca vor fi incluse in programul Rabla "numai acele autoturisme care au fost in proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an de zile", astfel ca "nu se pune problema unei invazii de masini rulate, foarte vechi pe piata din Romania".
Nici numele programului nu va ramane acelasi, caci sursa citata declara, recent, ca noul program pentru stimularea innoirii parcului auto nu se va mai numi "Rabla", deoarece ministerul are in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare.
"Programul nu se va mai numi <<Rabla>>. Avem in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectiva. in afara de bonusul pe care l-am luat in calcul la achizitionarea unei masini electrice, de 2.500 de euro pe masina achizitionata, atat persoane fizice cat si persoane juridice, avem in vedere si acordarea unor bonusuri in cadrul acestui nou program pentru innoirea parcului auto, in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru Romania", a afirmat Rovana Plumb, citata de Mediafax.
Inclusiv premierul Victor Ponta este de acord cu masurile anuntate de Plumb, acesta declarand inca din octombrie anul trecut ca reducerea ar trebui sa se faca in baza unui singur tichet: "Ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care isi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata".
Atentie! Potrivit Rovanei Plumb, un proiect de act normativ care sa cuprinda modificarile mentionate urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica astazi, insa, pana la data transmiterii acestei stiri, Ministerul Mediului nu a anuntat nimic in acest sens. Totusi, institutia informeaza ca Rovana Plumb va sustine dupa-amiaza o conferinta de presa pe tema Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.
"Rabla" in 2012
Pogramul Rabla se adreseaza persoanelor fizice, persoanelor juridice sau operatorilor economici fara personalitate juridica, care detin in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele lor. Autovehiculul trebuie sa aiba o vechime de cel putin 10 ani si sa fie in stare de functionare.
Cuantumul primei de casare a fost de 3.800 lei, fiind exprimata printr-un tichet cu valoare nominala. De asemenea, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult 3 tichete valorice.
Ultima zi de utilizare a tichetelor valorice in 2012 a fost 10 decembrie, astfel ca dupa aceasta data proprietarul nu mai are dreptul de a beneficia de prima de casare.
Comentarii articol (22)
Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, a declarat că mai multe tichete pentru programul RABLA vor fi distribuite cetăţenilor. Ministrul a explicat că mutarea a fost făcută după ce a văzut ce se întâmplă în ţară: “Sunt mulţi doritori care vor să intre în program, iar din puţinul pe care îl avem, am urmărit să ne ducem către cetăţeni”.
Ministrul Mediului a precizat că nu au fost schimbate regulile în timpul jocului, dar că a regândit puţin viziunea privind distribuirea tichetelor pentru programul RABLA. “Dacă la începutul programului anunţam că sunt 17.000 de tichete pentru persoanele fizice şi juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţii, acum vă pot spune că am schimbat programul, în sensul că vom acorda 17.000 de tichete numai pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor intra în grupa celor 3.000, alături de instituţii”.
Rovana Plumb a amintit, de asemenea, de ce anul acesta a fost schimbată modalitatea de distribuire a tichetelor din programul RABLA. „ÃŽn prima etapă de distribuire a tichetelor, se vor acorda doar 25% din numărul aferent fiecărui judeţ, care primeşte aceste tichete în funcţie de numărul de maşini mai vechi de 10 ani, şi nu în funcţe de numărul populaţiei, aşa cum a fost până acum. Motivul - am vrut să avem o monitorizare mai bună şi un control mai clar în ceea ce priveşte distribuirea lor”.
Ministrul Rovana Plumb a mai spus că programul RABLA nu va rezolva problema poluării de la maşini, dar că aceasta este, totuşi, o măsură în favoarea mediului. „Suntem conştienţi că un număr de 20.000 de tichete raportate la 3,2 milioane de maşini mai vechi de 10 ani nu înseamnă mare lucru. ÃŽnsă aceasta este o mână de ajutor, în sensul că putem să scoatem prin aceste tichete peste 20.000 de maşini care poluează. Am încercat ca anul acesta toată procedura să fie total deschisă şi transparent, astfel încât să fie o informare permanentă pentru persoanele fizice şi juridice”.
Aproape 290 de colectori (REMAT-uri) şi peste 100 de dealeri auto s-au înscris anul acesta în Programul "Rabla", listele cu cei validaţi urmând să fie publicate pe site-ul AFM.
Persoanele fizice se vor putea înscrie, de luni, la colectorii validaţi, în timp ce cele juridice se înscriu la AFM pentru a beneficia de voucher-ul de 6.500 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 10 ani.
Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
ÃŽn acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de până la trei tichete câte puteau fi utilizate în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.
La prima de casare de 6.500 de lei se poate adăuga câte un eco-bonus în valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare din următoarele caracteristici ale autovehicului nou achiziţionat: se încadrează în norma de poluare Euro 6, generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.
Pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se poate utiliza un singur tichet şi, în funcţie de caracteristicile maşnii, se poate beneficia de o reducere suplimentară de cel mult 1.000 de lei, rezultată din cumulul a două eco-bonusuri.
ÃŽnscrierea la un colector validat şi obţinerea tichetului
După publicarea pe pagina de internet a AFM a listei colectorilor validaţi care au încheiat protocol cu instituţia, proprietarul unui autovehicul uzat se poate prezenta la oricare colector validat în vederea predării autovehiculului în custodia acestuia.
ÃŽn acest sens, proprietarul trebuie să prezinte colectorului validat următoarele documente: actul care îi atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi în copie, certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată, cartea de identitate a autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată, actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat, certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, în original, din care să rezulte că autovehiculul se află înregistrat pe numele proprietarului în evidenţele fiscale ale autorităţii publice locale emitente, iar proprietarul nu are obligaţii de plată la bugetul local.
ÃŽn cazul unor situaţii particulare, proprietarul trebuie să prezinte colectorului validat şi alte documente, după caz: certificatul de moştenitor sau, în situaţia succesiunii pe cale judecătorească, sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă, în original şi în copie legalizată, o împuternicire notarială, în original şi în copie, atunci când certificatul de moştenitor ori sentinţa civilă atestă existenţa mai multor moştenitori, o decizie emisă de autoritatea tutelară competentă teritorial, în original şi în copie legalizată în cazul unui moştenitor minor, al unei persoane puse sub interdicţie sau al uneia asupra căreia a fost instituită curatela, certificatul de căsătorie sau orice act administrativ eliberat de către autoritatea competentă material şi teritorial, care atestă schimbarea sau modificarea numelui şi/sau prenumelui, în original şi în copie legalizată, documentul, în original şi în copie, care atestă schimbarea sau modificarea adresei de domiciliu sau de reşedinţă, împuternicirea notarială, inclusiv în copie, prin care proprietarul mandatează în mod expres o altă persoană să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul său, situaţie în care se va prezenta şi actul care atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România a persoanei împuternicite, în original şi în copie.
Preluarea în custodie a autovehiculului uzat se concretizează prin încheierea, în două exemplare, ambele în original, a procesului-verbal de custodie: un exemplar pentru proprietar şi un exemplar pentru colectorul validat.
La data confirmării de către aplicaţia PSIPAN, pe care lucrează colectorii, a corectitudinii şi realităţii informaţiilor vizând proprietarul şi autovehiculul uzat predat în custodie sau, cel mai târziu, în următoarea zi lucrătoare, colectorul comunică proprietarului faptul că a fost rezervat tichetul pe numele său, precum şi data la care acesta trebuie să se prezinte în vederea eliberării certificatului de distrugere.
La data respectivă, colectorul achită proprietarului contravaloarea deşeurilor feroase şi neferoase conţinute de autovehiculul uzat şi eliberează documentul care atestă efectuarea plăţii, precum şi certificatul de distrugere împreună cu plăcuţele cu numărul de înmatriculare a autovehiculului uzat.
ÃŽn termen de 10 zile de la data confirmării de către aplicaţia PSIPAN a corectitudinii informaţiilor furnizate de proprietar, acesta trebuie să obţină certificatul de distrugere şi certificatul de radiere a autovehiculului uzat şi să solicite colectorului validat eliberarea tichetului.
ÃŽn vederea eliberării certificatului de radiere, anterior prezentării la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, proprietarul trebuie să obţină copii legalizate după certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a autovehiculului uzat şi certificatul de distrugere a autovehiculului uzat.
Certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat se eliberează la solicitarea proprietarului, pe baza predării certificatului de înmatriculare, cărţii de identitate şi a certificatului de distrugere a autovehiculului uzat, toate în original, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. Certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei trebuie să conţină menţiunea potrivit căreia autovehiculul uzat a fost radiat în urma dezmembrării.
Proprietarul trebuie să se prezinte în termenul de cel mult 10 zile la colector cu certificatul de radiere în original şi în copie. Neprezentarea certificatului de radiere la termen atrage decăderea proprietarului din dreptul de a obţine tichet, se mai arată în ghid, precizându-se că "proprietarul răspunde în integralitate pentru orice consecinţă ce decurge din predarea autovehiculului uzat spre casare".
ÃŽnscrierea la dealerul auto şi achiziţionarea noului automobil
După publicarea listei producătorilor validaţi care au încheiat contracte cu AFM, proprietarul se poate înscrie la oricare dintre aceştia pentru achiziţionarea autovehiculului nou.
Proprietarul trebuie să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la eliberarea tichetului de către colectorul validat. La rândul său, producătorul are la dispoziţie, de la eliberarea notei de înscriere către proprietar, cel mult 90 de zile lucrătoare pentru a-i furniza acestuia maşina aleasă, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013, până la care se desfăşoară Programul "Rabla" anul acesta.
Nerespectarea termenului de către proprietar atrage decăderea acestuia din dreptul de a beneficia de prima de casare.
Pe de altă parte, în cazul în care achiziţionarea autovehiculului nou nu se realizează din culpa exclusivă a producătorului, acesta are obligaţia de a oferi proprietarului înscris, în maximum 90 de zile de la data de 31 decembrie 2013, posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou, din al cărui preţ de comercializare se va scădea cuantumul primei de casare.
Producătorul garantează comercializarea autovehiculului nou sub beneficiul primei de casare proprietarului înscris care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a prezentat tichet autentic, a prezentat documente autentice şi datele din cuprinsul acestora sunt reale şi corecte şi achiziţionează autovehiculul nou în termenul de valabilitate a notei de înscriere.
Odată ce s-a înscris la un producător validat, proprietarul trebuie să achiziţioneze noul autovehicul de la acesta, neputându-i fi returnat tichetul.
Pentru înscriere, proprietarul depune la producător următoarele documente: actul care îi atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original şi în copie, tichetul, în original, documentele aferente tichetului - certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în copie legalizată, cartea de identitate a autovehiculului uzat, în copie legalizată, certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizată, certificatul de radiere a autovehiculului uzat, în original, procesul-verbal de custodie, în copie legalizată, documentul emis de către colectorul validat şi care atestă plata contravalorii deşeurilor feroase şi neferoase conţinute de autovehiculul uzat, în copie.
ÃŽn situaţia în care tichetul nu a fost eliberat pe numele persoanei care se înscrie, aceasta trebuie să depună şi certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, în termen de valabilitate la data înscrierii, în original.
După constatarea îndeplinirii condiţiilor de înscriere, producătorul eliberează proprietarului nota de înscriere.
Termenul de valabilitate a notei de înscriere, în care producătorul trebuie să furnizeze proprietarului înscris automobilul ales de acesta din urmă, este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.
ÃŽn termenul de valabilitate a notei de înscriere, producătorul validat şi proprietarul înscris trebuie să efectueze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, producătorul scăzând din preţul de comercializare a acestuia cuantumul primei de casare.
La data efectuării formalităţilor de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, proprietarul înscris trebuie să depună la producător următoarele documente: nota de înscriere, exemplarul proprietarului, în original (aceasta primeşte număr şi dată de intrare şi se restituie proprietarului), iar în cazul achiziţiei în baza unui contract de leasing, declaraţia pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul îşi exprimă în mod explicit opţiunea de a achiziţiona autovehiculul nou pe numele său la sfârşitul perioadei de leasing.
La achiziţionarea autovehiculului nou, producătorul validat eliberează beneficiarului factura, certificatul de conformitate şi cartea de identitate a autovehiculului.
ÃŽn cadrul programului din acest an se va putea folosi un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.
Sesiunea se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul-limită în care tichetele vor fi acceptate este 20 noiembrie.
Prin Programul "Rabla", derulat anual, din 2005 şi până în prezent, au fost casate 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 de autoturisme noi.
Cei interesaţi să-şi caseze maşinile prin Programul Rabla, pot face acest lucru, începând de luni, 10 iunie, potrivit informaţiilor furnizate, vineri, pentru AGERPRES, de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Potrivit sursei citate, vineri, 7 iunie 2013 , se vor semna protocoalele cu operatorii economici admişi în Program şi va începe distribuirea către aceştia a tichetelor valorice.
AFM anunţă, totodată, închiderea sesiunii de contestaţii depuse de către colectori în Programul "Rabla 2013".
Pe de altă parte, lista operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, care au fost respinşi în program, este publicată pe site-ul instituţiei, la secţiunea aferentă programului.
Pentru 2013, au fost depuse din partea operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, un număr de 288 de dosare, dintre care 83 au fost respinse.
:spam:X-(X-(X-(X-(X-(:thumbdown:#-o:(:sorry:#-oX-(X-(X-(X-(X-(X-(X-(
INCEPE RABLA ? ORI NU INCEPE?
:(
Romani, nu puneti botul la escrocherii fiscale care va scot din buzunar bani multi si veti avea si singuri bani de masina noua fara ajutorul statului. Faceti-va un calcul simplu cati bani scoateti din buzunar pe taxe, impozite, comisioane, spagi si o sa vedeti cate masini puteti sa va cumparati de acesti bani fara programul Rabla. X-(