Normele metodologice de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, valabile incepand cu anul 2008, au fost modificate, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotararea Guvernului nr. 225/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 144/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 275, din 16 mai 2013, ce va intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial, adica in 1 iunie 2013.
Actul normativ publicat joi modifica perioada de referinta pentru stabilirea contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.
Astfel, daca pana acum perioada de referinta a fost anul 2005, noile dispozitii stabilesc ca perioada de referinta va fi 2009-2011.
Clasele de risc si stabilirea contributiei de asigurare
In ceea ce priveste clasele de risc, actul normativ citat nu aduce schimbari majore regulilor de pana acum. Astfel, ca si pana acum clasele de risc se stabilesc pe categorii de activitati ale economiei nationale codificate in clase CAEN si se determina pe baza a 4 indici de frecventa, care reprezinta:
- I1 - numarul de cazuri asigurate care au fost declarate accident de munca, raportat la 1.000 de salariati;
- I2 - numarul cazurilor asigurate carora li s-a declarat accident de munca soldat cu invaliditate si/sau deces, raportat la 1.000 de salariati;
- I3 - numarul cazurilor asigurate de boli profesionale raportat, la 1.000 de salariati;
- I4 – numarul mediu anual al salariatilor care lucreaza in conditii de munca speciale si deosebite, raportat la 1.000 de salariati.
Nici formula de calcul a clasei de risc nu s-a schimbat, fiind urmatoarea: CR = (CR1 + CR2 + CR3 + CR4):4, unde:
- CR1 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I1;
- CR2 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I2;
- CR3 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I3;
- CR4 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I4.
In plus, hotararea pastreaza aceeasi formula ca si pana acum in ceea ce priveste stabilirea contributiei de asigurare. Mai exact, conform reglementarilor, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, se determina prin urmatoarea formula:
* TR - tariful de risc aferent clasei CAEN declarata de angajator;
* BC - baza lunara de calcul corespunzatoare lunii anterioare perioadei de plata a contributiei.
Textul integral al HG nr. 225/2013, precum si anexele aferente, vor putea fi consultate in perioada urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.
Ce prevedea actul normativ in forma supusa dezbaterii publice?
Proiectul de modificare a Normele metodologice de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii la sfarsitul lunii martie 2013, el fiind si aprobat de guvernanti in sedinta de guvern din 30 aprilie. Totusi, intre varianta supusa dezbaterii publice si cea publicata joi in Monitorul Oficial sunt diferente majore, doua dintre prevederile propuse fiind eliminate din curpinsul hotararii ce va intra in vigoare in 1 iunie 2013.
- Baza de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli, modificata
Concret, prin varianta elaborata de Ministerul Muncii, se modifica baza de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. In prezent, baza de calcul este cea prevazuta la art. 101 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, adica fondul brut lunar de salarii realizat. Conform aceleiasi legi, in situatia in care intr-o unitate exista activitati incadrate in mai multe clase de risc, baza de calcul o reprezinta fondul de salarii corespunzator activitatilor incadrate in fiecare clasa de risc.
Hotararea elaborata de Ministerul Muncii stabilea ca baza lunara de calcul a contributiei de asigurare nu va mai fi prevazuta de Legea nr. 346/2002, ci de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Potrivit Codului fiscal, baza de calcul reprezinta suma castigurilor brute realizate lunar de persoanele fizice rezidente si nerezidente (care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor), respectiv salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
- Noi obligatii declarative pentru angajatorii care isi schimba activitatea principala
Forma suspusa dezbaterii publice aducea modificari majore si in ceea ce priveste schimbarea activitatii principale de catre angajator. Astfel, angajatorii care isi modifica activitatea principala, implicit codul CAEN aferent, urmau sa plateasca cota de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare schimbarii activitatii principale, in baza declaratiei pe propria raspundere depuse.
Conform propunerilor Ministerului Muncii, modificarile privind activitatea principala trebuiau, in mod obligatoriu, specificate in Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, aprobata prin Ordinul ANAF nr. 1045/2012.
Formularul 112 poate fi consultat in fisierul atasat.
Atentie! Aceste 2 dispozitii nu se aplica, intrucat ele nu au fost cuprinse in HG nr. 225/2013.