"Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) demareaza in data de 1 iunie a.c. testarea unui nou serviciu oferit contribuabililor prin care acestia vor primi <<Instiintarea privind stingerea creantelor fiscale>>, prin intermediul "Postei electronice securizate". Perioada de testare este de patru luni, urmand ca ulterior, folosind experienta acumulata, ANAF sa armonizeze cadrul legislativ in vederea transmiterii si a altor documente prin intermediul acestui serviciu", arata ANAF intr-un comunicat de presa remis redactiei noastre.
Sabina Zeres, purtatorul de cuvant al ANAF, a explicat la solicitarea AvocatNet.ro ca, in perioada de testare, noul serviciu va functiona in paralel cu actualul sistem de emitere si comunicare a actelor administrative fiscale (emiterea in format tiparit si transmiterea prin posta clasica).
Reprezentantul Fiscului a precizat ca, in functie de feedback-ul primit de la utilizatori pe parcursul urmatoarelor luni, serviciul va fi implementat sau nu.
Mai exact, a aratat Zeres, la finalul celor patru luni de testare, daca raspunsurile contribuabililor vor fi pozitive, legislatia va fi modificata astfel incat sa permita transmiterea electronica, prin e-mail, a mai multor tipuri de documentele emise de ANAF.
Fiscul ia in calcul si posibilitatea de optiune, astfel incat in viitor contribuabilii sa aleaga daca vor sa primeasca documentele prin e-mail sau vor sa pastreze modalitatea de transmitere actuala, prin posta.
Cine va testa noul serviciu ANAF
Serviciul care va permite contribuabililor sa primeasca pe e-mail “Instiintarea privind stingerea creantelor fiscale" va fi disponibil pentru testare doar celor care detin un certificat digital de semnatura electronica, inregistrat la Fisc. Documentul emis de ANAF le va fi transmis pe e-mailul cu care sunt inregistrati la organul fiscal, adica e-mailul asociat acelui certificat de semnatura electronica.
Purtatorul de cuvant al ANAF a declarat pentru AvocatNet.ro ca s-a impus conditia de a avea un certificat digital tocmai pentru a se putea garanta un grad mare de securitate si protectie a datelor, din moment ce documentele transmise prin posta electronica contin informatii "sensibile" ale agentului economic, care nu trebuie sa ajunga din greseala la alte persoane.
Actele emise de Fisc si transmise online prin posta electronica vor fi semnate digital de ANAF, astfel incat contribuabilii sa aiba siguranta ca documentul primit este autentic si provine de la autoritatea fiscala.
ANAF in epoca 2.0: Ce alte servicii online mai folosesc contribuabilii in relatia cu Fiscul?
Comunicarea electronica a actelor administrativ-fiscale este doar unul dintre serviciile prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala continua procesul de modernizare si adaptare la noile tehnologii, institutia lansand mai multe facilitati online pentru contribuabili.
Spre exemplu, de aproximativ doi ani de zile Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus la dispozitia agentilor economici o aplicatie care le permite acestora sa-si acceseze dosarul fiscal, adica toate informatiile referitoare la vectorul lor fiscal declaratiile depuse la Fisc sau obligatiile de plata restante. Detalii despre acest serviciu gasiti aici.
De asemenea, contribuabilii au posibilitatea sa primeasca asistenta prin e-mail, dar si sa depuna online cele mai importante declaratii fiscale si raportarile financiare anuale.
Mai mult decat atat, chiar in 30 aprilie, ANAF a lansat un nou serviciu pentru contribuabili, "Acces date prin SMS", prin care ei pot obtine informatii publice despre un anumit agent economic doar trimitand un mesaj text la numarul 1300 cu codul de identificare fiscala al societatii despre care vor sa afle date.
Contribuabilul va primi un raspuns, tot prin SMS, urmatoarele informatii despre agentul economic: codul de identificare fiscala, denumirea sa, daca este sau nu inregistrat in scopuri de TVA, daca este sau nu inactiv fiscal, daca aplica TVA la incasare. Mai multe informatii despre acest serviciu puteti citi in acest articol.
Pe langa serviciile deja existente, Agentia Nationala de Administrare Fiscala mai are cateva planuri la acest capitol, potrivit "Strategiei ANAF privind serviciile oferite contribuabililor 2013-2017", publicata acum cateva saptamani de institutie.
Documentul prezinta serviciile pe care Fiscul vrea sa le dezvolte in urmatorii patru ani, printre acestea numarandu-se si:
- plata online a obligatiilor fiscale,
- extinderea serviciului de depunere electronica a declaratiilor si la alte formulare care se depun doar la ghiseu momentan,
- un serviciu care le-ar permite salariatilor sa aiba acces electronic a sinteza datelor declarate de catre angajator prin sistemul declaratiei unice privind veniturile din salarii si contributii (D112).
Comentarii articol (16)