Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) a publicat, in 1 iunie, ghidurile necesare pentru acordarea de finantari europene in valoare de aproximativ 350 de milioane de euro prin intermediul acestui program.
"Documentele publicate sunt cele aferente domeniilor majore de interventie pentru care sunt depuse proiecte la Organismele Intermediare din subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", informeaza Ministerul Fondurilor Europene pe pagina sa de internet.
Conform institutiei, cei care doresc sa acceseze finantari au la dispozitie 15 zile pentru a consulta ghidurile si pot depune proiectele in perioada 17 iunie – 1 iulie 2013.
"Asa cum am promis, ghidurile solicitantului de fonduri europene contractate prin intermediul POSDRU au fost publicate in 1 iunie. Colegii mei din Ministerul Fondurilor Europene, dar si angajati ai Autoritatii de Management si ai Organismelor Intermediare din cadrul programului au lucrat sustinut pentru a respecta acest termen si le multumesc pentru efortul depus. Ii invitam pe toti potentialii beneficiari sa vina sa depuna proiecte pentru a putea atrage fondurile europene disponibile", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In perioada urmatoare urmeaza sa fie publicate ultimele ghiduri POSDRU pentru atragerea de proiecte care sa acopere intreaga alocare UE pe acest program operational.
Puteti consulta ghidurile publicate in 1 iunie dupa cum urmeaza:
- CPP 124 - DMI 4.2 Modernizarea Serviciului Public de Ocupare – cerere de propuneri de tip strategic;
- CPP 128 - DMI 5.1 Fii activ pe piata muncii in regiunea Sud-Est! – cerere de propuneri de tip grant;
Ce este POSDRU?
Statele Membre si regiunile Uniunii Europene au acces la finantare din Fondul Social European (FSE) in cadrul unei perioade de programare de 7 ani.
Pentru a beneficia de asistenta FSE, Statele Membre elaboreaza programe operationale care sunt implementate de actori socio-economici, precum institutii de invatamant, furnizori de formare profesionala, IMM-uri, camere de comert si industrie, parteneri sociali, ONG-uri, institutii publice, autoritati locale etc.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 a fost elaborat in cadrul unui larg proces partenerial. Prin aceste consultari s-a urmarit:
- Obtinerea acordului partenerilor in stabilirea obiectivelor prioritare de dezvoltare;
- Asigurarea transparentei in procesul de elaborare;
- Cresterea angajamentului si implicarii partenerilor.
La elaborarea POSDRU 2007-2013 s-a tinut cont de Planul National de Dezvoltare 2007-2013 si Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013, care au integrat in strategiile lor obiectivele tuturor documentelor relevante in domeniul dezvoltarii resurselor umane.
Care sunt obiectivele POSDRU?
Obiectivul general al POSDRU il constituie dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin conectarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea participarii crescute pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva, pentru 1.650.000 de persoane.
Obiectivele specifice ale POSDRU sunt:
- Promovarea educatiei si formarii initiale si continue de calitate, inclusiv a invatamantului superior si cercetarii;
- Promovarea culturii antreprenoriale si cresterea calitatii si productivitatii muncii
- Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;
- Dezvoltarea unei piete a muncii moderna, flexibila si inclusiva;
- Promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in mediul rural;
- Imbunatatirea Serviciului Public de Ocupare;
- Facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la educatie si pe piata muncii.
Ce cuprinde POSDRU?
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane cuprinde:
- Analiza situatiei curente in domeniile educatiei, ocuparii, incluziunii sociale, sanatatii. Capitolul cuprinde o analiza a diferitelor domenii de dezvoltare a resurselor umane, reflectata in indicatori specifici, evidentiind, totodata experienta dobandita prin programele Phare in cadrul asistentei financiare de pre-aderare a Uniunii Europene
- Strategia, in care sunt evidentiate axele prioritare si domeniile de interventie care vor fi sprijinite prin finantare din Fondul Social European. In acelasi timp, strategia prevede mijloacele prin care alte Programe Operationale vor sprijini dezvoltarea resurselor umane in mod complementar, evitand eventualele suprapuneri
- Mecanismul de implementare, respectiv sistemul administrativ de gestionare a POSDRU
- Planul financiar, prin care sunt stabilite alocarile financiare pentru fiecare axa prioritara si domeniu de interventie, pe ansamblul perioadei de programare 2007-2013, precum si pe fiecare an.
Toate informatiile privind POSDRU sunt disponibile pe site-ul FSE Romania.
Comentarii articol (0)