Pentru admiterea in avocatura, s-a validat examenul, se anunta pe pagina de internet a Uniunii Nationale a Barourilor din Bucuresti (UNBR). Candidatii admisi in urma acestui examen pot incepe sa se inscrie pe tabloul avocatilor al Baroului pentru care s-au inscris.
Conform Hotararii UNBR nr. 671/26 octombrie 2013 privind validarea examenului de primire in profesie ca avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice precum si a rezultatelor acestuia, examenul pentru primirea in profesia de avocat a fost validat.
Astfel, Consiliul UNBR a validat examenul de primire in profesie ca avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2013, precum si rezultatele definitive ale acestui examen, astfel cum au fost acestea comunicate de catre Comisia Nationala de examen si publicate pe paginile web ale I.N.P.P.A. central, centrelor teritoriale de examen ale I.N.P.P.A. si U.N.B.R., se mentioneaza in hotararii Uniunii.
De asemenea, prin aceasta hotarare a UNBR se dispune primirea in profesie a candidatilor declarati admisi la acest exament si emiterea deciziilor de primire in profesie a acestora.
Aceste decizii de primire in profesie se vor comunica barourilor la care candidatii s-au inscris, iar barourile vor proceda la comunicarea deciziilor catre candidatii admisi, conform Hotararii UNBR nr. 671/2013.
In plus, potrivit actului citat, Hotararea mentionata a fost afisata pe pagina web a UNBR si se comunica prin e-mail barourilor si I.N.P.P.A. in vederea luarii in evidenta a candidatilor declarati admisi in calitate de avocati stagiari.
Potrivit unui anunt de pe site-ul UNBR, pe data de 11 octombrie, s-au afisat rezultatele la proba teoretica si cu caracter aplicativ a examenului de admitere in profesie ca avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice, care a avut loc in perioada 25 - 27 septembrie 2013 impreuna cu Anexa cuprinzind rezultatele obtinute de candidati la proba susmentionata.
La acest examen au participat atat cei care au candidat pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar, cat si cei care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice.
Prima etapa a admiterii in avocatura a avut loc pe data de 16 septembrie 2013. Aceasta etapa a fost una eliminatorie, constand intr-un test grila.
Testul l-au
promovat aproape 75% dintre candidati, respectiv de 2279 dintre aspiranti la titlul de avocat.
Lista candidatilor care au fost declarati admisi in urma sustinerii testului de pe 16 septembrie o puteti consulta
aici.
Cea de-a doua etapa a admiterii in avocatura a constat intr-un examen scris care a avut loc in perioada 25-27 septembrie. Pentru promovarea acestei etape, candidatii au sustinut urmatoarele tipuri de probe:
-
doua teze distincte la disciplinele Drept civil si Drept procesual civil, 25 septembrie,
-
o teza la materia Organizarea si exercitarea profesiei de avocat, 26 septembrie,
-
doua teze distincte la disciplinele Drept penal si Drept procesual penal, 27 septembrie.
Anterior acestui examen, UNBR a publicat si
repartizarea pe sali a candidatilor. Prezentarea candidatilor la sala programata a fost obligatorie la ora 8.00, iar intrarea acestora in sala de examen s-a facut in baza strigarii de catre un membru al comisiei de sala a catalogului si in urma verificarii identitatii candidatilor, mentioneaza sursa citata.
Rata de promovabilitate la examenul scris de admitere in profesie ca avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice a fost redusa, in cazul ambelor tipuri de candidati.
Astfel, dintre cei care au sustinut examenul de admitere in profesie ca avocat stagiar au obtinut acest titlu circa 20,5%, respectiv 460 de candidati.
In cazul celor care au sustinut examentul pentru primirea in profesie ca avocat definitiv, rata de promovabilitate a fost de 6,6%, respectiv 8 candidati dintre cei care au trecut in etapa a doua a examentului.
Alte etape in desfasurarea examentului pentru admiterea in avocatura
Potrivit UNBR, arondarea candidatilor pentru sustinerea examenului s-a facut in raport de baroul la care s-a depus cererea de inscriere Ia examen si la care, in caz de primire in profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat sa se inscrie, fara a putea sa se inscrie in alt barou, astfel:
a) I.N.P.P.A. central (Bucuresti): Barourile Bucuresti, CaIarasi, Giurgiu, lalomita, Ilfov, Constanta, Tulcea, Dambovita;
b) Centrul teritorial Brasov : Barourile Brasov, Buzau, Covasna, Harghita, Mures, Prahova si Sibiu;
c) Centrul teritorial Cluj-Napoca: Barourile Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures;
d) Centrul teritorial Craiova: Barourile Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Arges, Teleorman si Valcea;
e) Centrul teritorial lasi : Barourile Bacau, Botosani, lasi, Neamt, Suceava si Vaslui;
f) Centrul teritorial Galati: Barourile Galati, Braila si Vrancea;
g) Centrul teritorial Timisoara : Barourile Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Satu-Mare si Timis.
Inscrierile pentru admiterea in avocatura au inceput pe 1 august si s-au incheiat pe 21 august.
Candidatii interesati de inscrierea la examenul de admitere in avocatura au depus cererile de inscriere la secretariatul baroului la care urmau sa isi desfasoare activitatea in cazul in care erau declarati admisi.
In plus, la cererea de inscriere candidatii au anexat urmatoarele documente:
-
certificatul de nastere, in copie certificata pentru conformitate;
-
actul de identitate, in copie;
-
diploma de licenta in copie legalizata. In cazul in care diploma de licenta s-a obtinut dupa anul 1995, s-a depus si copia legalizata a foii matricole eliberata de facultatea absolvita;
-
dovada de plata a taxei de inscriere la examen, in original;
-
certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile inainte de data depunerii cererii;
-
certificat privind starea de sanatate a candidatului, incluzand si o evaluare psihiatrica (documentul poate fi emis de catre orice medic generalist, respectiv specialist psihiatru);
-
certificat eliberat de baroul competent in care solicitantul a mai fost inscris in profesie, care sa ateste cauzele incetarii calitatii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire in profesie.
Atentie! Pe langa documentele mentionate, persoanele care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice au depus si acte care sa dovedeasca promovarea examenului de definitivare in functia juridica indeplinita anterior.
De asemenea, candidatii au platit o taxa de examen de 1.000 lei, pe care au achitat-o in contul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA).
Conditiile de inscriere la examen, cererea-tip, continutul dosarului, regulamentul de examen, tematica si bibliografia sunt cele aprobate prin Hotararea nr. 4 din 08 iulie 2011 a Consiliului UNBR, republicata, pe care o puteti consulta aici.