Planul de masuri include, printre altele, urmatoarele obligatii pentru societatea EUROINS:
- sa revizuiasca dosarele de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31.08.2013, in termen de doua luni de la data primirii deciziei;
- sa revizuiasca procedura de solutionare a petitiilor astfel incat sa corecteze inconsecventele/neclaritatile/neconformitatile fata de prevederile normelor ASF, in termen de o luna de la data primirii deciziei;
- sa faca obiectul unei monitorizari a modului de inregistrare si gestiune in sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de dauna RCA. EUROINS va transmite lunar catre ASF o serie de informatii printre care: situatia dosarelor aflate in soldul rezervei, situatia avizarilor de dauna din luna anterioara, situatia dosarelor de dauna platite in luna anterioara, situatia dosarelor de dauna lichidate in luna anterioara.
Implementarea planului de masuri va fi atent monitorizata, la sediul societatii EUROINS, de catre un reprezentant ASF, pentru o perioada de pana la 60 de zile.
----
Amintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara i-a interzis, temporar, societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare sa incheie polite RCA, Decizia nr. 650/2013 in acest sens fiind publicata in Monitorul Oficial nr. 566, din 5 septembrie 2013 si intrand in vigoare la data publicarii.
Ca urmare a deciziei ASF, Euroins nu a mai facut parte, timp de cateva saptamani, dintre societatile autorizate sa practice asigurarile obligatorii de rapundere civila auto (RCA), acestea fiind:
- S.C. ABC Asigurari-Reasigurari S.A.
- S.C. Allianz - Tiriac Asigurari S.A.
- S.C. Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A. (denumire anterioara: Asigurare Reasigurare Ardaf S.A.)
- S.C. Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
- S.C. Societatea Comerciala De Asigurare - Reasigurare Astra S.A.
- S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. (denumire anterioara: BCR Asigurari Vienna Insurance Group S.A.)
- S.C. Carpatica Asig S.A.
- S.C. Groupama Asigurari S.A.
- S.C. Uniqa Asigurari S.A.
- S.C. Societatea De Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.
Neregulile constatate la Euroins
ASF i-a interzis Euroins sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila auto din cauza unor nereguli pe care le-a constat in urma unui control inopinant efectuat in luna mai 2013. Rezultatele controlului au fost analizate in sedinta din 28 august 2013 a Consiliului ASF, cand s-a hotarat si care vor fi consecintele asupra Euroins.
Conform Deciziei ASF nr 659/2013, la data controlului, Euroins nu avea reglementari si instructiuni adecvate de constatare si lichidare a daunelor, iar in registrul unic de petitii nu erau inregistrate toate petitiile primite, inclusiv cele de la sediile teritoriale. De asemenea, societatea nu transmise raspunsul solicitat in termenul legal in cazul unor petitii depuse de asigurati la autoritatea de supraveghere.
ASF a mai constat erori operationale din partea angajatilor societatii si deficiente in stocarea informatiilor referitoare la istoricul rezervei constituite - data la care a fost stabilita valoarea despagubirii/ rezerva initiala, eventualele corectii de crestere sau diminuare a acestei valori.
In urma controlului inceput in 16 mai 2013, Autoritatea a descoperit ca in unele dosare de daune de la Euroins nu au fost inregistrate toate documentele depuse, in unele a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documente. ASF a gasit la Euroins dosare de daune in care persoana pagubita nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si cu privire la motivele respingerii de la plata a despagubirilor, iar plata despagubirilor s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute in normele legale.
Impotriva Deciziei nr. 659/2013 a ASF, Euroins poate face plangere la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
In perioada in care nu mai poate emite asigurari obligatorii de raspundere civila auto, Euroins are obligatia sa desfasoara toate activitatile fata de contractele incheiate inainte de decizia ASF.
Euroins isi va putea relua activitatea dupa ce corecteaza erorile constatate de controlul efectuat in luna mai, implementeaza procedurile de validare si control in aplicatiile informatice privitoare la dosarele de daune, stocheaza toate informatiile referitoare la dosarele de dauna (avizare, data si cuantum rezerva de dauna constituita/ majorata/ diminuata/ eliberata, cuantum despagubire, data si modalitatea de lichidare a dosarului de dauna).
De asemenea, pentru a emite din nou polite RCA, societatea de asigurare este obligata sa revizuiasca procedura de solutionare a petitiilor si de inregistrare in registrul unic de petitii a tuturor petitiilor, sa revizuiasca instructiunile/ procedurile/ normele de constatare si lichidare/ respingere de la plata a pretentiilor formulate in dosarele de daune.
Riscurile neincheierii unei polite RCA
RCA este asigurarea obligatorie de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat acea asigurare RCA. Asigurarea RCA este obligatorie indiferent daca se incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul.
Polita RCA se incheie pe o perioada de 6 luni sau 12 luni, doar cu una dintre cele zece societati de asigurare autorizate. Pe langa polita RCA, la semnarea contractului de asigurare, se elibereaza asigurarea internationala si vigneta, care trebuie aplicata pe parbriz, intr-un loc vizibil din exterior.
Daca autovehicolul este depistat fara o polita RCA valabila, proprietarul este sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii si a placutelor cu numerele de inmatriculare. La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului auto o dovada de inlocuire fara drept de circulatie. In 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, proprietarul vehiculului este oligat sa dovedeasca asigurarea acestuia, altfel politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.
Comentarii articol (16)