Potrivit Legii nr. 4/2014, publicate in Monitorul Oficial nr. 15 din 10 ianuarie, in sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura, printre altele, in sistemul public de pensii.
Pentru ca sotul sau sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, potrivit proiectului de act normativ, titularii intreprinderii individuale sau PFA vor fi obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de II sau PFA. Acest lucru se va realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie.
De asemenea, incetarea activitatii sotiei sau sotului se mentioneaza in Registrul Comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a titularului II sau PFA.
Asigurarea facultativa la pensii se realizeaza pe baza unui contract de asigurare sociala
Pentru ca sotul sau sotia unei PFA sa se asigure la sistemul public de pensii, este necesara semnarea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii la care sunt arondati in functie de domciliu ori resedinta. Venitul pentru care se va asigura (cel la care se va calcula si CAS de 31,3%) poate fi stabilit de viitorul asigurat. Totusi, trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor legale, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 804 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2298 lei), dar nici mai mare de 11.490 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
Practic, sotul/sotia unei PFA va trebui sa plateasca pentru pensii cel putin 252 de lei (35% x 2298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3596 de lei (5 x 2298 x 31.3%).
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii la casa de pensii. Documentele necesare sunt actul de identitate a viitorului contribuabil la pensii si contractul de asigurare sociala, completat in doua exemplare.
Ori de cate ori intervin modificari ale elementelor din contract, asiguratul are obligatia de a depune la casa teritoriala de pensii un act aditional de modificare a contractului de asigurare sociala. Noul document, cu acelasi regim juridic ca si contractul de asigurare sociala, produce efecte pentru viitor cel mai devreme de la data inregistrarii acestuia la asigurator.
Dupa incheierea si inregistrarea contractului la casa de pensii, noul contribuabil mai trebuie doar sa si plateasca CAS-ul datorat. Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata. In cazul in care termenul limita este depasit, contribuabilii vor plati dobanzi si penalitati de intarziere.
Ce beneficii are un asigurat la pensii in baza contributiei
Daca isi incheie un contract de asigurare sociala si devin asigurati in sistemul public de pensii, sotul sau sotia unei PFA beneficiaza, in baza CAS achitate, de aceleasi prestatii de asigurari sociale ca orice alt asigurat:
a) pensii;
b) tratament balnear, altul decat cel care, potrivit legii, se suporta de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru asigurati si pensionari;
c) bilete de odihna;
d) ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia.
Contractul poate fi reziliat oricand
Contractul de asigurare sociala poate fi incheiat oricand la cererea asiguratului care nu trebuie decat sa depuna o cerere de reziliere la casa de pensii.
Contractul inceteaza si in cazul ini care CAS nu este platita la timp. In aceasta situatie, rezilierea contractului de asigurare sociala se face incepand cu ziua urmatoare celei pana la care s-a platit contributia de asigurari sociale impreuna cu dobanzile si penalitatile de intarziere aferente. Constatarea rezilierii contractului de asigurare sociala se face prin decizie a casei de pensii.
De asemenea, documentul inceteaza de drept la data decesului asiguratului.