Incepand cu luna octombrie 2013, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va incepe emiterea titlurilor de plata pentru dosarele aprobate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 165/2013, adica inainte de luna mai, informeaza institutia pe site-ul propriu.
Concret, instiintarile de plata si titlurile de plata vor fi trimise in perioada urmatoare de catre ANRP prin posta. "Pentru ca aceste documente sa ajunga in posesia titularilor dosarelor, persoanele care si-au schimbat domiciliul in ultimii ani sunt rugate sa transmita Autoritatii, prin posta, copii ale actelor de identitate cu noua adresa", atentioneaza ANRP.
De asemenea, mostenitorii celor indreptatiti la despagubiri care nu au trimis pana acum copii ale certificatelor de mostenitor si acte de identitate din care sa reiasa domiciliul, trebuie sa depuna cat mai repede aceste documente.
Important! ANRP nu va emite titluri de plata pentru dosarele in care persoanele indreptatite au executat silit Autoritatea, pana cand nu va exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in cazul acestor dosare de executare.
Desi titlurile de plata vor fi emise din aceasta luna, plata propriu-zisa a despagubirilor pentru aceste dosare se va face incepand cu 1 ianuarie 2014, in termen de 5 ani. Conform normelor, cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 5.000 lei.
Institutia mentioneaza, totodata, ca platile vor fi efectuate de Ministerul Finantelor, modalitatea concreta privind intrarea in posesia primei transe urmand a fi stabilita ulterior de Finante.
----
Amintim ca Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania a intrat in vigoare inca din luna mai a acestui an.
Actul normativ stabileste modalitatile de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist. Astfel, conform reglementarilor, prima "regula" e restituirea in natura a proprietatilor, cu conditia ca proprietarii sa pastreze destinatia imobilelor retrocedate timp de 10 de ani.
Totusi, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda. Aceeasi masura, compensarea prin puncte, se acorda inclusiv titularilor care au instrainat drepturile cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietatii.
Important! Un punct are valoarea de 1 leu.
Noile dispozitii se aplica cererilor formulate si depuse, in termen legal, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor reguli, precum si cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a legii.
In acelasi timp, de noile prevederi pot beneficia si persoanele care au pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului cereri a caror analiza a fost suspendata in temeiul hotararii pilot anuntata in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei.
Comentarii articol (1)