Intre 15 ianuarie, ora 10:00 si 24 ianuarie ora 20:00, firmele care vor sa obtina bani de la stat, prin schema de minimis, pot sa acceseze aplicatia disponibila pe site-ul AIPPIMM, pentru a completa formularul de inscriere on-line in cadrul schemei, se arata intr-un anunt recent al AIPPIMM.
Anuntul lansarii schemei de minimis vine dupa ce anul trecut firmele nu au beneficiat de ajutorul de stat, din cauza esecului inregistrat la deschiderea sesiunii din august 2013. Mai exact, dupa ce a fost amanata in repetate randuri, schema de minimis a fost deschisa in august 2013, insa s-a inchis in mai putin de cinci minute dupa aceea, bugetul total fiind epuizat. Firmele care au incercat sa depuna la acea data cereri de finantare pentru a obtine ajutoarele de minimis de la stat si consultantii din domeniu au fost nemultumiti de modul in care a decurs inregistrarea on-line, pentru ca aplicatia nu a functionat corespunzator. AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect AICI.
Pentru a remedia situatia, Guvernul a emis HG nr. 848/2013, publicata Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689 din 11 noiembrie 2013, prin care a modificat legislatia privind schema de minimis. Printre principalele modificari aduse se numara faptul ca programul a fost transferat de la Ministerul Finantelor la AIPPIMM, iar accesarea ajutorului financiara nu se va mai desfasura dupa principiul "primul venit, primul servit", ci aplicatia de inregistrare va fi deschisa timp de 10 zile.
Potrivit HG nr. 848/2013, valoarea maxima a ajutorului de minimis pe care firmele il pot obtine de la stat este de 100.000 euro, bani care vor fi acordati pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi.
Acesti bani nu sunt in totalitate nerambursabili, ci doar in proportie de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, astfel ca beneficiarii urmeaza sa aduca o contributie proprie de 10%.
Conform listei codurilor CAEN publicate pe site-ul AIPPIMM, companiile care desfasoara activitati de comert nu vor obtine punctaj, in acest fel fiind diminuate sansele obtinerii finantarii.
Cum se inregistreaza cererile de acord pentru finantare?
Conform reglementarilor in vigoare, cei care doresc sa obtina finantare de la stat prin schema de minimis trebuie sa se inscrie on-line pe site-ul AIPPIMM si nu pe cel al MFP, asa cum s-a procedat in sesiunile anterioare.
Mai precis, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola, pe site-ul www.aippimm.ro, iar dupa inregistrare, solicitantul va completa si transmite on-line formularul de inscriere incepand cu 15 ianuarie, ora 10:00, timp de zece zile de la demararea inscrierii, adica pana pe 24 ianuarie ora 20:00, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului.
Odata cu transmiterea formularului de inregistrare participantilor le va fi acordat un punctaj automat in functie de anumiti indicatori (punctajul minim pentru calificare este de 60 de puncte din 100 posibile).
Dupa expirarea termenului de inscriere si in conformitate cu punctajul obtinut on-line, pe site-ul AIPPIMM se va publica in termen de o zi lucratoare lista cu solicitantii acceptati pentru verificarile administrative de eligibilitate.
Noile reguli stabilesc ca admiterea la finantarea se va realiza in urma verificarilor de eligibilitate, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la completarea formularului de inregistrare on-line.
Cei care vor avea punctaje egale vor fi departajati in functie de urmatoarele criterii:
- domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finantare;
- numarul locurilor de munca nou-create;
- categoria IMM din care face parte solicitantul;
- locatia implementarii proiectului;
- valoarea profitului obtinut din exploatare la 31 decembrie 2012;
- valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.
Dupa aceasta etapa, aplicatia electronica va genera automat un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul unic electronic si va genera si va transmite automat pe adresa de email o scrisoare de instiintare privind inregistrarea in registru, precum si numarul de inregistrare RUE, se arata in HG nr. 848/2013.
In termen de zece zile lucratoare de la primirea acestei scrisori, solicitantii care au indeplinit punctajul minim de 60 de puncte sunt obligati sa depuna cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala in care se afla sediul social al acestora.
Pana in prezent aceste documente se depuneau la registratura generala a MFP, insa avand in vedere ca schema de minimis a trecut in administrarea AIPPIMM, actele se depun la oficiile teritoriale ale departamentului pentru IMM.
Daca nu depun cererea de acord de finantare in intervalul de timp de zece zile lucratoare, atunci solicitantii pierd dreptul de a trece in etapele urmatoare.
Mai departe, cererile de acord pentru finantare vor fi analizate si verificate in limita bugetului alocat schemei, se arata in actul normativ recent publicat in Monitorul Oficial.
In continuare, cererile de acord pentru finantare vor fi verificate de catre unitatea de implementare constituita la nivelul fiecarui OTIMMC, in termen de 60 de zile lucratoare de la data depunerii intregii documentatii, in limita bugetului alocat schemei.
In urma analizei si a verificarilor, OTIMMC va decide sa accepte proiectul, sa il respinga sau sa solicite clarificari.
Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis
Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis presupune, potrivit proiectului Ghidului solicitantului schemei de minimis, parcurgerea mai multor etape. Acestea sunt:
1. publicarea pe site-ul www.aippimm.ro a duratei sesiunii si a perioadei in care se pot inregistra Formulare de inscriere on line;
2. inregistrarea on-line a Formularului de inscriere;
3. depunerea sau transmiterea prin posta sau alte servicii de curierat, la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala a sediului social al intreprinderii, a Cererii de acord pentru finantare insotita de documentele justificative;
4. verificarea din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii a documentatiei anexate Cererii de acord pentru finantare;
5. verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de investitii, corelarea situatiilor financiare cu planul de investitii, completarea explicita si cu detalii a tuturor componentelor Planului de investitii, inclusiv a legaturii directe a activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza Schema, concordanta intre codul CAEN pe care se acceseaza si activitatile propuse in planul de investitii si a documentelor justificative
6. solutionarea Cererii de acord pentru finantare, dupa caz:
- cu emiterea unui Acord pentru finantare - Unitatile de Implementare vor transmite solicitantilor admisi din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii, veridicitatii si conformitatii informatiilor inscrise in planul de investitii, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza si concordanta cu formularul de inscriere online, o scrisoare de aprobare a proiectului din punct de vedere administrativ si a eligibilitatii, semnata si stampilata de seful OTIMMC.
- cu emiterea unei Scrisori de respingere a Cererii de acord pentru finantare, in cazul in care nu sunt respectate prevederile din HG nr. 274/2013, Ghidul solicitantului - din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii, veridicitatii si conformitatii informatiilor inscrise in planul de investitii, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza si concordanta cu formularul de inscriere online. Unitatile de Implementare vor transmite solicitantilor respinsi o scrisoare de respingere, semnata si stampilata de seful OTIMMC.
- solicitarea de clarificari - aplicantului fiindu-i transmisa Scrisoare de solicitare clarificari, semnata si stampilata de seful OTIMMC. Clarificarile solicitate se emit de catre aplicant si se depun la OTIMMC in 10 zile lucratoare de la transmitere, nefiind permisa atasarea documentelor emise de terti, cu exceptia celor solicitate in mod expres prin scrisoarea de clarificari. Nedepunerea clarificarilor solicitate in termen conduce la respingerea proiectului.
7. primirea Scrisorii pentru semnarea Acordului pentru finant sau a Scrisorii de respingere de catre intreprinderea solicitanta;
8. demararea investitiei, in cazul primirii Acordului pentru finantare;
9. realizarea totala sau partiala a investitiei potrivit Acordului pentru finantare;
10. solicitarea platii ajutorului de minimis aferent cheltuielilor eligibile efectuate, conform prevederilor Acordului pentru finantare;
11. verificarea la fata locului de catre reprezentantii OTIMMC a cheltuielilor eligibile efectuate, pentru care se solicita plata ajutorului de minimis;
12. plata ajutorului de minimis de catre OTIMMC;
13. mentinerea investitiei pe o perioada de 3 ani de la finalizarea acesteia;
14. revocarea Acordului pentru finantare si recuperarea corespunzatoare a ajutorului de minimis platit, in cazul nerespectarii prevederilor HG nr. 274/2013.
Conditiile de eligibilitate
Conform reglementarilor in vigoare, pot beneficia de ajutor de minimis intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate ca societati comerciale sau societati cooperative, sunt incadrate in categoria IMM-urilor, au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania;
- au cel putin un an calendaristic de la infiintare la data completarii on-line a formularului de inscriere si codul CAEN pentru care solicita finantare este autorizat, in conditiile legii, cu cel putin trei luni inaintea datei completarii on-line a formularului de inscriere;
- nu au primit ajutoare de minimis pe o periada de trei ani fiscali consecutivi, anul fiscal in curs si doi ani anteriori, sau, daca au primit ajutoare de minimis in aceasta perioada, acestea cumulate nu depasesc plafonul in lei a 200.000 euro, respectiv a 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier, indiferent de sursa de finantare.
- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea, cu evidentierea cheltuielilor eligibile;
- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca existente la data inregistrarii Formularului de inscriere online, precum si crearea pana la finalizarea investittiei si mentinerea, pe o perioada de minimum trei ani de la finalizarea investitiei, a locurilor de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni;
- nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat si ale bugetelor locale;
- nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;
- nu intra in categoria "intreprinderilor in dificultate";
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.
Comentarii articol (0)