Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a emis, in ianuarie 2014, 2000 de titluri de plata pentru beneficiarii dosarelor de despagubire solutionate, informeaza institutia pe site-ul propriu. Valoarea totala a acestor titluri se ridica la 23,6 milioane lei.
Lista completa a fostilor proprietari pe numele carora s-au emis titluri de plata poate fi vizualizata AICI.
"ANRP si-a propus ca, pana la sfarsitul lunii iunie, sa emita toate titlurile de plata aferente celor 15.000 de dosare de optiune constituite in perioada 2007-2011, precum si toate titlurile de plata aferente dosarelor aprobate de Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor din iunie 2013 pana in prezent", anunta institutia.
Conform sursei citate, in cazul in care titlul de plata se emite pe numele mai multor persoane, titlul in original se remite uneia dintre acestea, urmand ca celelalte persoane sa primeasca instiintari in care este mentionat si numele persoanei careia i s-a transmis titlul in original.
Titlurile de plata, in cupoane speciale, se transmit de ANRP atat beneficiarilor, cat si Ministerului Finantelor Publice, iar platile aferente titlurilor se vor face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de maxim 175 de zile de la primirea acestora.
MFP va comunica fiecarui beneficiar o instiintare privind virarea sumei prevazute in titlul de plata. Beneficiarii se vor prezenta la unitatile CEC Bank si vor solicita retragerea in numerar/ virament a sumelor consemnate.
Afla de AICI ce acte trebuie sa prezinte la banca fostii proprietari de imobile nationalizate pentru a ridica banii din titlurile de plata primite.
Atentie: Pentru ca titlurile de plata sa ajunga in posesia beneficiarilor, persoanele care si-au schimbat domiciliul in ultimii ani trebuie sa transmita Autoritatii, prin posta, copii ale actelor de identitate cu noua adresa. De asemenea, mostenitorii celor indreptatiti la despagubiri care nu au trimis pana acum copii ale certificatelor de mostenitor si acte de identitate din care sa reiasa domiciliul, trebuie sa depuna cat mai repede aceste documente.
--
Amintim ca Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania a intrat in vigoare inca din luna mai a acestui an.
Actul normativ stabileste modalitatile de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist. Astfel, conform reglementarilor, prima "regula" e restituirea in natura a proprietatilor, cu conditia ca proprietarii sa pastreze destinatia imobilelor retrocedate timp de 10 de ani.
Totusi, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda. Aceeasi masura, compensarea prin puncte, se acorda inclusiv titularilor care au instrainat drepturile cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietatii.
Important! Un punct are valoarea de 1 leu.
Noile dispozitii se aplica cererilor formulate si depuse, in termen legal, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor reguli, precum si cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a legii.
In acelasi timp, de noile prevederi pot beneficia si persoanele care au pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului cereri a caror analiza a fost suspendata in temeiul hotararii pilot anuntata in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei.
Comentarii articol (3)