De la inceputul acestui an, persoanele juridice au o cheltuiala in plus, avand in vedere ca ele sunt obligate sa isi certifice la un consultant fiscal declaratiile de impozit pe profit, serviciu ce se va face contra-cost. Totusi, aceste cheltuieli ar putea fi compensate de reducerea controalelor de la Fisc, deoarece o declaratie de impozit pe profit certificata ar face autoritatile fiscale sa aiba mai multa incredere in acesti contribuabili.
De la inceputul acestui an, potrivit Codului de procedura fiscala, toti contribuabilii persoane juridice sunt obligati sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit, formularul 101.
Certificarea obligatorie a declaratiilor anuale de impozit pe profit a fost introdusa prin OG nr. 47/2007, care prevedea ca se aplica de la 1 ianuarie 2008, dar a fost suspendata, prin OG nr. 19/2008, pana la 1 ianuarie 2010. Ulterior, prin OUG nr. 35/2011, care a intrat in vigoare la 11 aprilie 2011, termenul de aplicare a fost prorogat pana la 1 ianuarie 2013, dar suspendat pana la 1 ianuarie 2014, prin Legea nr. 162/2012.
In aceste conditii, intre 1 ianuarie 2010 si 11 aprilie 2011, contribuabilii persoane juridice au fost obligati sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit pentru anul 2009 si o parte dintre cele pentru anul 2010.
In plus, faptul ca s-a revenit la obligativitatea de a certifica declaratiile de impozit pe profit, de la 1 ianuarie 2014, l-a confirmat,
pentru AvocatNet.ro, Biroul de Asistenta contribuabili al Agentiei Nationale de Administare Fiscala (ANAF).
Persoanele juridice vor avea o cheltuiala in plus
Potrivit art. 83 alin. (5) din Codul de Procedura Fiscala, declaratia fiscala anuala de impozit pe profit a contribuabililor persoane juridice, formularul 101, trebuie certificata de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Certificarea consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratiile anuale de impozit pe profit de catre un consultant fiscal printr-o nota de certificare, care insoteste declaratia anuala de impozit pe profit si in care se mentioneaza "cu rezerve" sau "fara rezerve".
Ioana Cartite, Senior Tax Consultant la Biris Goran, a mentionat ca un mare dezavantaj al certificarii il reprezinta faptul ca genereaza niste costuri suplimentare pentru societatile comerciale din Romania, prin faptul ca acestea trebuie sa angajeze un consultant fiscal care sa le certifice declaratia.
Certificarea declaratiei 101 este un bun instrument pentru evitarea riscurilor fiscale
Consultatul fiscal de la Biris Goran a precizat insa ca beneficiu al certificarii declaratiei anuale de impozit pe profit, pentru contribuabili, revizuirea calculatiei de impozit pe profit de catre un specialist.
"Astfel, consultantul fiscal are obligatia ca, pe langa Nota de certificare, in care isi exprima opinia, cu sau fara rezerve, cu privire la corectitudinea elaborarii Declaratiei 101, sa-i furnizeze contribuabilului si un Raport de certificare, in care sa evidentieze principalele riscuri fiscale identificate in cursul misiunii sale. In consecinta, misiunea de certificare va reprezenta astfel un bun instrument de identificare a ariilor unde ar trebui efectuate corectii pentru evitarea riscurilor fiscale potentiale", a adaugat Ioana Cartite.
Fiscul ar putea veni mai rar in control
Mihaela Hampu-Curca, Manager in cadrul Tax Advisory Services al Mazars, considera ca principalele avantaje ale certificarii declaratiei 101 sunt credibilitatea sporita in fata autoritatilor fiscale, eficientizarea controlului fiscal si asigurarea managementului societatii verificate, ca operatiunile economice derulate de aceasta sunt conforme cu prevederile fiscale in vigoare.
"Asadar, aceasta cerinta suplimentara de certificare a declaratiei 101 are avantaje, atat pentru activitatea autoritatilor fiscale, cat si pentru societatea insasi, care beneficiaza de verificarea unui specialist in domeniul fiscal care poate emite o opinie avizata asupra corectitudinii declaratiei societatii", a explicat Mihaela Hampu-Curca.
Totusi, consultatul fiscal de la Biris Goran a atentionat ca legislatia in vigoare nu ofera detalii cu privire la importanta acestei certificari in ochii inspectorilor fiscali.
"In cazul unui control fiscal, faptul ca declaratia 101 a fost certificata de un consultant fiscal inseamna ca inspectorii se vor baza pe opinia, cu sau fara rezerve, oferita de consultantul fiscal cu privire la corectitudinea declaratiei de impozit pe profit, sau acestia vor fi interesati doar sa-i pedepseasca pe cei care nu au obtinut aceasta certificare?", a detaliat Ioana Cartite.
De altfel, Mitel Spataru, Tax Manager la FinExpert, a subliniat ca mentinerea certificarii declaratiilor de impozit pe profit va fi un lucru pozitiv, atat timp cat va exista o procedura corecta si clara in ceea ce priveste normele profesionale, cu implicarea Camerei Consultantilor Fiscali, cat si daca autoritatile, mai ales in cazul inspectiilor fiscale, vor trata cu seriozitate acesta aspect.
Comentarii articol (26)
Firma suspendata, inainte de suspendare depuneam D100 (atentie, am zis 100) trimestrial.
Firma a ramas platitoare de impozit pe profit, fiindca trecerea la micro trebuia realizata la reluarea activitatii, lucru cre NU s-a efectuat. Pe tot anul 2013 am depus D100 cu impozit pe profit ZERO, normal.
Acum se zvoneste ca se procedeaza ca anul trecut: NU se mai depune D100 pe trimestrul IV (patru) si se definitiveaza in D101, care e tot zero si pe care o sa mi-o certifice un supra-expert.
Este? Multumesc mult.
Acum daca tot ati depus D 100 cu impozit profit la trim.4 2013 nu depuneti.Veti depune doar D 101 pana la 25.03.2014.
Atentie insa la D 100 aferent lui dec.2013 privind impozitul pe dividende.De depune chiar si pe zero.
Repet: NU am cerut regim derogatoriu fiindca depuneam trimestrial si m-am gandit ca n-o fi foc sa depun cateva declaratii la trimestru, era mai mare balamucul cu regimul derogatoriu. La un moment dat m-au ``scutit`` chiar ei de anumite declaratii, atuni cand mi-au retras codul de TVA. Pe tot anul 2013 am 3 declaratii 100 pentru cele 3 trimestre, CA FIRMA PLATITOARE DE IMPOZIT PE PROFIT, pentru ca toate firmele cu venituri mici (deci si cele pe zero) ar fi devenit micro, conform unor reguli. Da, dar conform altor reguli firma a ramas in stadiul de dinainte, fiindca era (si inca este si va mai fi) suspendata!!! Aiureala tipica fiscului roman, dupa cum va ziceam. Iar pentru trimestrul 4 inteleg ca se repeta figura de anul trecut cu renuntarea la D100 si raportarea in D101.
ULTIMA STRIGARE: pe site-ul ANAF avem o declaratie 100 modificata chiar azi, 20 ianuarie!!!
Sunt de coma astia:
[ link extern ]
"aveti pretentia sa certificati declaratii 101? "
era intrebare ? sau la misto ?
Stati linistit , nu traiesc din consultanta fiscala ...am alte venituri .....deci daca se amina certificarea ( asa cum s-a amanat de 6 ani ) nu e capat de tara chiar daca eu sint consultant fiscal .....
Poate m-ar fi afectat DACA eram DOAR consultant fiscal dar nici asa pentru ca inainte de toate sint economist si informatician ....asa ca ......
o zi faina si ptr dvs si sa fie asa cum ziceti dvs ......legat de fiscalitate .
Nu am obtinut niciun regim derogatoriu, am depus o vreme 100 si 300 pe zero. Ulterior mi s-a anulat codul de TVA, normal, si asa am scapat de D300 si toate cele care tin de TVA. Am continuat sa depun D100 pe zero in primele 3 trimestre din 2013. De ce? Pai fiindca la inceputul lui 2013 a fost mare debandada, initial m-au obligat sa depun 010 pentru a trece la micro, apoi le-am dat cu legea in cap si le-am explicat ca eram obligat sa depun 010 doar la reluarea activitatii, au renuntat la 010 si am ramas platitor de impozit pe profit cu declaratie trimestriala, chit ca impozitul e mereu ZERO. Tampenii ale fiscului romanesc, nu-i asa?
As fi primit deja somatie de amenda pana acum, in cursul anului 2013, la aia cu 010 au fost foarte prompti.
Deci nu prea e cum ziceti dumneavoastra.
PS: aveti pretentia sa certificati declaratii 101? #-o
o zi buna
Cum pot sa-mi dau seama de valoarea unu consultant fiscal? (ca daca e prost tot eu platesc)
Adica mare branza sa semneze ,,cineva" de la ei, consultantii lor o declaratie.
De parca ei stiu mai bine ca mine ce exista in acte si in balante.
Niste mitocani.
Vor ca toti sa fie experti si consultanti.
Si te miri cine este expert: unul care habar nu are de conturi si de alte cele, dar bine ca a ajuns expert pt ca are neamuri in finante.
Din aceastea castiga si Fiscul si nemurile lor ,,consultantii" - care intre timp au ramas fara activitate ( de buni ce sunt )
putem sa-i spunem noi cum am spune ...ca scopul ei e acelasi ...identificarea cheltuielilor si veniturilor .....indeplinirea conditiilor de inregistrare ......etc ....
diferente de opinii sint la greu .......
vreti sa spuneti ca semnati dvs in CLAR cu numele dvs ( asta in situatia in care aveti vreo calitate legala ...) sa confirmati ca e foarte ok D101 ? sau semnati pe pielea patronului ?:))
o seara buna
ca nu se poate da fara rezerve in conditiile in care se inregistreaza la greu cheltuieli /facturi false/tva de la firme inactive fiscal /suspendate etc .....
deci ? .....nu are sens sa analizam acest lucru .....fiecare consultant fiscal va face in asa fel incit sa nu ajunga sa raspunda solidar cu patronul ca deh ..unii cu banii , altii cu munca si altii cu raspunderea ....nu-I asa ?
si bineinteles cu critica din toate partile ......
o zi faina
Problema apare atunci cand CERTIFICAREA acordata nu certifica de fapt nimic. Mai ales atunci cand este facuta "cu rezerve".
Deci nota de certificare a declaratiei 101 (eventual cu rezerve) contrazice flagrant definitia de dictionar a termenului: "A dovedi, a confirma, a întări (printr-un act, printr-o semnătură) autenticitatea, exactitatea, valabilitatea unui fapt, înscris etc. ”“ Din fr. certifier, lat. certificare.
din cele scrise de dvs ...reiese ca nu stiti despre ce e vorba ...daca toti sint "mitocani" , "experti si consultant"
Sa stiti ca eu am dat examene ,sint membru CECCAR ,CAFR si CCF si nu am "neamuri in finante. "
De ce nu dati si dvs examen sa vedeti cum e si pe urma sa va faca altii de doua parale si in toate felurile .
Una peste alta : inainte de a fi expert contabil , consultant fiscal , auditor financiar sintem INTII economisti si pe urma am dat examene pentru a lucra in mediul privat ca independent .
In ceea ce priveste ....ce verifica consultantul , verificati pe site-ul CCF si vedeti acolo normele , iar pentru cine e interesat cine e consultant fiscal poate de asemenea sa consulte lista .
In alta ordine de idei nu stiu de ce va agitati toti pentru certificare D101 din moment ce toti /majoritatea sint microintreprinderi si nu aveti nevoie de acest serviciu .
De asemenea ...e stiut ca se inregistreaza la greu ...cheltuieli CE NU AU nici o legatura cu activitatea firmei iar majoritatea contabililor pentru a-si pastra postul /serviciul /ciubucul /mica intelegere/ ...inregistreaza tot ce le da patronii si nu dau nici un fel de informatii din punct de vedere fiscal si contabil .
Majoritatea patronilor nu stiu la ce se expun...pentru ca nu li se informatia ....iar cind afla deja e tirziu ...pentru ca vine control de la ANAF .
In cazul unei certificari fiscale pe care o face un consultant NU ARE atributia de a amenda CI de a da informatii din punct de vedere fiscal in asa fel incit sa minimalizeze riscurile patronului de a plati amenzi, penalitati , si alte sanctiuni care pot merge pina la suspendarea activitatii firmei pina la clarificarea cauzelor ce au dus la acest fapt .
Deci ramine la latitudinea fiecarei firme care va fi obligata sa certifice daca alege sa mearga ca pina acum in sensul ca ...las ca nu vine control de la anaf sau sa ceara informatiile aferente .
Se va pune intrebarea atunci ..cum e mai bine ? platesc amenda si restul sanctiunilor de la caz la caz sau platesc un consultant fiscal sa-mi dea informatii .
Cind consultantul fiscal certifica D101 , emite o nota de certificare ( cu rezerve sau fara de la caz la caz ... ) SI UN RAPORT cu observatii asupra evidentei verificate, punctele slabe si implicatiile fiscale .
sa stiti ca am toate competentele : auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil , NU LUCREZ LA ANAF , nu sint deghizat in nici un fel , LUCREZ DOAR IN MEDIUL PRIVAT din 1990 de la revolutie .... si stiu despre ce vorbesc .....
o zi faina la toata lumea si minte la rece ca sa puteti gindi .......cum e mai bine fara sa dati numai cu pietre in profesia contabila
E ca si cum notarii ar avea un alt organism care sa le certifice actele pe care le intocmesc.
Poate doar in vise, cum adica fiscul sa vina mai rar in control doar pentru ca ai certificat o declaratie? Adica se incurajeaza ce greselile, daca o societate care vrea sa-si faca de cap angajeaza consultant fiscal si a scapat de toate controalele, nu mai spuneti asa ceva e o aberatie daca nu stiti sa faceti altfel reclama e vina voastra .
Contabil raspund cu viata de fiecare cheltuiala in parte inregistrata aiurea, si declaratie prost facuta pe intelesul tuturor pot sa ajungi la inchisoare, acum intelegeti de ce sunt contabili suparati noi facem toata munca inclusiv declaratia e obligatia noastra ei vin si pun doar o semnatura, verifica daca mai au timp cheltuielile va spun eu nu o sa se verifice nimic noi dam balanta pe care exista semnatura noastra si declaratia intocmita cu semnatura noastra pe ea si bineinteles ca ne asumam din nou raspunderea ca acele cheltuieli sunt corect inregistrate, declarate si ei semneaza intr-un colt.
Nu cred nimic din acest articol referitor la controale, pana la urma contabilul face toata treaba luna de luna si chiar in caz de control CONTABILUL RASPUNDE, cum adica pana in 2014 contabilul a stiut sa faca corect declaratia si in 2014 a prostit?
Astia chiar ne iau de prosti.X-(