Potrivit HG nr. 77/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 12 februarie 2013, normele de aplicare a Codului Fiscal s-au modificat.
Acest lucru vine ca urmare a schimbarilor aduse anul trecut legislatiei fiscale prin OUG nr. 102/2013 si OUG nr. 111/2013.
Astfel, au fost actualizate prevederile privind veniturile neimpozabile, avand in vedere ca din acest an noi venituri sunt incadrate in categoria celor neimpozabile la calculul impozitului pe profit.
Potrivit documentului, dividendele sunt considerate venituri neimpozabile, insa pentru ca un contribuabil sa beneficieze de aceasta prevedere trebuie sa detina o serie de documente.
Astfel, normele stabilesc ca pentru dividendele primite de la o persoana juridica straina platitoare de impozit pe profit, situata intr-un stat tert, cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, persoana juridica romana care primeste dividenele trebuie sa detina:
- certificat de atestare a rezidentei fiscale a persoanei juridice straine, emis de autoritatea competenta din statul tert al carui rezident fiscal este;
- declaratia pe propria raspundere a peroanei juridice straine din care sa rezulte ca aceasta este platitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit in statul tert respectiv;
- documente prin care sa faca dovada indeplinirii conditiei de detinere, pe o perioada neintrerupta de un an, a minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende.
De asemenea, normele de aplicare a Codului fiscal cuprind exemple concrete de scadere din impozitul pe profit a cheltuielilor reprezentand sponsorizarea, in conditiile in care sponsorizarile au un nou regim fiscal, valabil din 1 ianuarie 2014.
Printre noutatile aduse Normelor de aplicare a Codului fiscal se numara si cele privind veniturile din dividende. Acestea vin ca urmare a faptului ca de la inceputul acestui an firmele care obtin venituri din dividende vor fi taxate cu 16%, daca nu se respecta unele conditii.
Potrivit normelor, pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
In schimb, pentru dividendele distribuite si platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
In acelasi timp, normele clarifica anumite aspecte referitoare la noul regim al microintreprinderilor aplicabil din 1 ianuarie 2014 si la sistemul TVA la incasare.
Mai exact, pentru a fi microintreprinderi firmele trebuie sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale.
Normele de aplicare stipuleaza ca aceasta conditie trebuie verificata pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de contribuabil in 2013.
In ceea ce priveste sistemul TVA la incasare, in normele de aplicare se precizeaza ca daca o persoana opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare (n.r. sistemul a devenit optional de la 1 ianuarie 2014), atunci trebuie sa aplice sistemul pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania. In plus, pe facturile emise de persoanele care aplica sistemul TVA la incasare este obligatorie mentiunea "TVA la incasare".
Documentul recent publicat in Monitorul Oficial contine si detalii privind noile reguli de calcul a accizelor.
Concret, Ministerul Finantelor trebuie sa publice pe pagina sa de internet modul de determinare a valorii in lei a accizelor cel tarziu pana la data de 20 octombrie a fiecarui an.