In domeniul achizitiilor publice, acest principiu s-a aplicat in situatia cresterii pragurilor valorice europene pentru achizitia publica prin Regulamentul nr. 1251/2011 (de la 125.000 de euro la furnizare si servicii la 130.000 de euro si de la 4.845.000 de euro la lucrari la 5.000.000 de euro) incepand cu 1 ianuarie 2012 (in conditiile dispozitiilor in care OUG nr. 34/2006 au ramas neschimbate pana la 1 ianuarie 2013 – de altfel, modificarea expresa a legislatiei nationale nici nu era necesara pentru ca actul legisaltiv european sa produca efecte directe in Romania).
Mai nou, s-a intamplat acelasi lucru de la 1 ianuarie 2014, cand, prin Regulamentul (UE) nr. 1336/2013 al Comisiei din 13 decembrie 2013 de modificare a Directivelor 2004/17/CE, 2004/18/CE si 2009/81/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului in ceea ce priveste pragurile de aplicare pentru procedurile de atribuire a contractelor de achizitii, pragurile valorice europene crescand de la 130.000 de euro la furnizare si servicii la 134.000 de euro si de la 5.000.000 de euro la lucrari la 5.186.000 de euro.
Motiul este faptul ca regulamentele UE se aplica direct in toate statele membre, in integralitate, fiind obligatorii in toate elementele lor, atat din punctul de vedere al scopului pe care il urmaresc, cat si din punctul de vedere al modalitatilor prin care acest scop trebuie atins.
O precizare: in domeniul achizitiilor publice avem directive, in cel al fondurilor europene, regulamente.
Spre deosebire de regulament, care este obligatoriu in toate elementele sale, directiva este obligatorie doar din punctul de vedere al scopului pe care il urmareste, lasand autoritatilor nationale competenta in ceea ce priveste forma si mijloacele prin intermediul carora acest scop trebuie atins, motiv pentru care directiva este considerata un act legislativ „incomplet”. Aceasta se adreseaza doar statelor membre. Directiva este singurul act legislativ de drept al Uniunii Europene care se transpune prin intermediul masurilor nationale de executare.
Noile directive europene privind achizi?iile publice introduc modificari importante.
In primul rand, pe plan european, vor fi trei directive, prima referitoare la achizitiile clasice, cea de a doua la achizitiile sectoriale si cea de a treia la concesiuni.
Din punctul de vedere al noutatilor, cele mai importante modificari privesc:
- regulile de publicitate;
- termenele-limita;
- Documentul Unic European ce va inlocui documentele de calificare - obligativitatea acceptarii declaratiei pe proprie raspundere;
- atribuirea contractului pe loturi;
- facilitati pentru IMM-uri;
- promovarea inovarii;
- criteriul de atribuire „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic” si sporirea rolului elementelor sociale si de protectie a mediului;
- conflictul de interese – reglementare si masuri de combatere.
Directivele europene vor trebui transpuse in Romania prin acte normative interne ceea ce va determina implicit modificarea legislatiei nationale in domeniu.
Toate aceste aspecte, precum si altele de importanta deosebita in domeniu, precum rolul autoritatilor nationale, fondurile europene in actuala perioada de programare (2014-2020), managementul riscurilor in achizitiile publice, achizitiile efectuate de beneficiarii privati de fonduri europene etc. vor fi dezbatute pe larg in cadrul Conferintei nationale "Achizitiile publice in Romania. Noutati legislative. Fondurile europene 2014-2020. Eventuale puncte nevralgice si remedii – aspecte concrete, probleme uzuale si solutii practice", editia a VIII-a, organizata de Proiect ContaPlus®, care va avea loc in data de 4 aprilie 2013, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti.
Evenimentul va beneficia de prezenta a numerosi invitati de marca, toti confirmand deja participarea: reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene, reprezentanti din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, reprezentanti din cadrul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, doamna Adela Voicu, sef serviciu – Serviciul Autorizare POR, domnul Dominic Dumitru, Director General UCVAP, domnul Victor Alistar, Director Executiv Transparency International Romania, domnul Sorin Axinte, Presedintele Asociatiei Romane pentru Inovare, domnul Corneliu Burada, Expert achizitii publice, domnul Dominic Dumitru, Expert si formator in achizitii publice, si doamna Violeta Stefanescu, expert jurist si expert achizitii publice.
Conferin?a, prin actualitatea temelor dezbatute si a speakerilor invitati, reprezinta pentru specialistii si practicienii in domeniu un eveniment de referinta care nu poate fi ratat!
Pentru inscrieri ne pute?i contacta la numerele de telefon 021.222.00.19/0728.243.148 sau la adresa de e-mail office@proiect-contaplus.ro.
Comentarii articol (0)