Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a semnat la inceputul acestei saptamani Ordinul nr. 550/2014 privind aprobarea Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 2/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 264 din 10 aprilie si care stabileste ca NU vor mai fi percepute dobanzi si penalitati de intarziere contribuabililor care depasesc termenele de plata ale obligatiilor fiscale din cauza faptului ca NU au primit deciziile de impunere pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate asupra veniturilor din inchirieri.
"Consider ca aceasta reglementare este necesara. Trebuie sa manifestam respect fata de contribuabil. Oamenii nu trebuie sa plateasca majorari sau penalitati, in conditiile in care nu au primit decizie de impunere, mai exact, nu au fost instiintati care este suma aferenta obligatiilor fiscale", a declarat la inceputul acestei saptamani ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Conform Ordinului MFP nr. 550/2014, care a intrat in vigoare pe 10 aprilie 2014, organul fiscal nu poate pretinde executarea obligatiei stabilite in sarcina contribuabilului prin actul administrativ, daca acest act nu a fost comunicat contribuabilului.
Contribuabilii care nu au avut obligatia efectuarii de plati anticipate in anul precedent, au obligatia efectuarii platilor anticipate pentru anul curent, pentru sumele cu titlu de impozit sau contributii sociale inscrise in decizie si pentru care termenele de plata au expirat, la data comunicarii de catre organul fiscal a deciziei de impunere pentru plati anticipate, se mentioneaza in documentul citat.
In plus, in situatia in care organul fiscal comunica contribuabililor deciziile de plati anticipate dupa expirarea termenelor de plata, atunci acestia nu datoreaza accesorii pentru perioada cuprinsa intre termenul de plata si data comunicarii deciziei de plati anticipate, inclusiv.
Concret, contribuabilii nu datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada cuprinsa intre termenul de plata prevazut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 si data comunicarii deciziei de impunere, in cazul contributiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru care nu au avut obligatia efectuarii de plati anticipate in anul precedent.
In vechile reglementari era prevazuta obligatia contribuabililor de a efectua plati anticipate incepand cu data comunicarii de catre organul fiscal a deciziei de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit, inclusiv pentru sumele inscrise in aceasta decizie si pentru care termenele de plata au expirat.
Important! Potrivit MFP, in cazul in care contribuabilul a platit deja penalitati pentru intarzierea la plata, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligatii datorate bugetului de stat sau, dupa caz, pot fi restituite, insa acest lucru nu este cuprins in noile dispozitii.
Ordinul MFP nr. 550/2014 vine in conditiile in care Fiscul a intarziat cu emiterea deciziilor de impunere.
"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca", a declarat recent Mihaela Hutanu, directorul general adjunct al Directiei Asistenta Contribuabili in cadrul ANAF, citata de agentia de presa Mediafax.
Aceasta a aratat ca, desi pentru prima transa a contributiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost putin intarziat, obligatia contribuabilului de a plati este prevazuta in legislatie.
"Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu (n.r. pentru cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru daca nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5%), dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie", a precizat la acea data Hutanu, intrebata daca vor fi penalitati in aceste cazuri, din vina Fiscului.
De la 1 ianuarie 2014 plata CASS a devenit obligatorie si pentru persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor, se arata in OUG nr. 88/2013 care a schimbat anul trecut Codul fiscal.
Potrivit reglementarile in vigoare, baza lunara de calcul al CASS o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut (n.r. castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 2.298 lei, astfel ca 2.298 lei x 5 = 11.490 lei).
Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 850 lei, dar nici nu va depasi 11.490 lei.
In aceste conditii, o persoana, care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri, va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei.
De asemenea, in aceste conditii, suma maxima care poate fi platita la santate nu poate depasi 631,95 de lei.
Comentarii articol (8)