Evaluarea profesionala a angajatilor: un drept sau o obligatie a angajatorilor?
Alice Trifan: Evaluarea profesionala este un drept acordat angajatorilor, instituit prin Codul Muncii in vigoare. Asadar, angajatorul are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
De ce este necesara si care sunt beneficiile, pentru angajator, a evaluarii profesionale?
Alice Trifan: Evaluarea joaca dublu rol si este binevenita pentru ambele parti care stabilesc o relatie de munca: angajat–angajator. Succesul afacerii tine, in mare masura, de eficienta angajatilor si de gradul lor de implicare, de modul in care inteleg importanta si rolul lor in cadrul companiei. Recompensarea angajatilor este un instrument important al managerilor prin care influenteaza eficienta activitatii unei organizatii.
Orice companie are nevoie de un sistem de recompensare al angajatilor, care sa se adreseze urmatoarelor 4 tipuri: compensare, beneficii, recunoastere si apreciere. In opinia mea, un sistem eficient ar trebui sa recunoasca si sa recompenseze douar tipuri de activitati - performanta si comportamentul.
Ce presupune si cum se realizeaza corect o evaluare a performantelor salariatilor?
Alice Trifan: Evaluarea performatelor salariatilor presupune ca acest proces sa sa fie formalizat intr-o procedura de lucru aliniata la specificul activitatii fiecarei companii si in limitele legislatiei in vigoare. O procedura de evaluare corecta este definita de specialistii in domeniul resurselor umane, care, impreuna cu managementul companiei, armonizeaza, pe termen mediu si lung, activitatile derulate in cadrul companiei cu obiectivele strategice ale acesteia.
Cum se stabilesc criteriile si procedura de evaluare profesionala a salariatilor?
Alice Trifan: Organigrama si fisa de post sunt principalele elemente de la care pornesc criteriile de evaluare. Criteriile de evaluare sunt stipulate atat in contractul individual de munca, cat si in Regulamentul Intern, conform Codului Muncii.
Cand va fi instiintat angajatul cu privire la evaluarea sa?
Alice Trifan: Angajatul este informat de existenta procedurii evaluare, de criteriile de evaluare pe baza caruia va fi evaluat, de perioada in care este evaluat, cine va fi evaluatorul in momentul ofertarii si semnarii contractului individual de munca si de luare la cunostiinta a Regulamentului Intern.
Angajatul poate fi concediat in urma evaluarii? Daca da, este ceva ce poate face pentru a ataca decizia angajatorului?
Alice Trifan: Codul Muncii ofera angajatorului dreptul de a dispune concedierea unui salariat pentru necorespundere profesionala. Concedierea salariatului din acest motiv poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Ce documente vor fi intocmite la finalul evaluarii? Ele vor fi trecute la dosarul personal al salariatului?
Alice Trifan: Evaluarea profesionala este formalizata intr-un document ce poarta numele de fisa de evaluare si este semnata de catre toti participantii implicati in procesul de evaluare din partea angajatorului, cat si de angajat. Un exemplar se inmaneaza salariatului si un exemplar se ataseaza la dosarul de personal.
Evaluarea profesionala se va realiza oricand doreste angajatorul sau este un anumit interval de timp stipulat de legislatia muncii?
Alice Trifan: Legislatia in vigoare nu impune termenul, termenul si perioadele evaluarii in cadrul unui an calendaristic sunt stabilite la nivelul angajatorului, cu respectarea informarii salariatilor.
Ce amenzi risca angajatorii care nu urmeaza aceasta procedura?
Alice Trifan: Legat de aceasta procedura, Codul Muncii nu specifica sanctiunea, insa, in astfel de situatii, Inspectia Muncii aplica masuri si termene.
Totodata, trebuie sa avem in vedere Legea 108/1999 republicata, in al carui continut regasim textul "Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (...) neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de Inspectoratul Teritorial de Munca la termenele stabilite de aceasta".
----
Despre toate aceste teme, si nu numai, se va discuta in cadrul Atelierului “Practic, despre: Evaluarea profesionala a angajatilor”, organizat de AvocatNet.ro in 10 aprilie, la sediul sau din Cotroceni Business Park. Evenimentul se adreseaza firmelor, departamentelor de HR, specialistilor in resurse umane si salarizare, expertilor in legislatia muncii si contabililor.
Subiectele abordate vor viza:
- Obligativitatea efectuarii evaluarii performantelor angajatilor
- Introducere in managementul performantei
- Obiectivele programului de management al performantei
- De ce monitorizam performanta angajatilor
- Pasii in evaluarea performantelor angajatilor - Conceperea procedurii de evaluare si a formularelor de evaluare.
- Responsabilitatea angajatorului pentru evaluarea performantelor angajatului.
- Obiectivele programului de implementare a managementului perfomantei.
- Evitarea greselilor in evaluarea performantelor angajatilor.
De ce sa participi
- Afli cum trebuie implementata corect o procedura de evaluare a salariatilor si de ce este important ca aceasta sa existe in orice companie, indiferent de dimensiunea afacerii
- Discutiile sunt orientate catre rezultate si vizeaza aspectele practice ale tematicii, prin studii de caz si exemple concrete;
- Afli opinia inspectorilor de munca, cei care sanctioneaza lipsa criteriilor de evaluare;
- Formatul evenimentului este interactiv: poti pune intrebari aplicate la situatia ta particulara, iar ele isi vor gasi pe loc raspunsul;
- Castigi timp – in doar patru ore afli direct tot ce te intereseaza: nu mai pierzi ore pretioase pentru a te documenta si a intelege cum sa aplici corect legislatia muncii;
- Evenimentul are loc de la ora 16.00, astfel ca programul de lucru nu iti va fi afectat.
Mai multe informatii despre atelierul "Practic, despre: Evaluarea profesionala a angajatilor" puteti citi pe pagina oficiala a evenimentului.
Comentarii articol (13)