Articol scris de Viorel Ionita, Deputy Managing Partner al B&M Alliance Management
Conform prevederilor articolului 40, alineatul 1, litera b) din Codul muncii, angajatorul are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat in conditiile legii. Acest aspect il materializeaza fisa postului, care este anexa la CIM.
Mai exact, fisa postului se intocmeste obligatoriu in scris si trebuie semnata de ambele parti ale contractului individual de munca (CIM).
Astfel, atributiile din fisa postului ar trebui mentionate cat mai precis, deoarece salariatul isi desfasoara activitatea cu respectarea acestora. Mentionarea incompleta sau necorespunzatoare a atributiilor salariatului in aceasta fisa ar putea constitui un impediment in atragerea raspunderii disciplinare a acestuia si, in consecinta, in incadrarea unei fapte drept abatere disciplinara.
Obligatiile se completeaza si cu prevederile din regulamentul intern
Fisa postului nu cuprinde doar drepturile salariatului, ci si obligatiile pe care acestea le are de indeplinit, completandu-se corespunzator cu prevederile CIM, ale regulamentului intern si ale contractului colectiv de munca.
Potrivit articolului 17, alineat 1 din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii CIM, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
In plus, persoana selectata in vederea angajarii trebuie informata inclusiv cu privire la functia/ocupatia, conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, si cu privire la fisa postului, cu mentionarea atributiilor postului, obligatie stabilita de articolului 17, alineat 3, litera d din Codul muncii.
Noile atributii schimba fisa postului
Fisa postului trebuie modificata, in situatia in care activitatea desfasurata de salariat presupune:
- stabilirea unor atributii noi,
- modificarea elementelor ce se refera la subordonarea sau coordonarea salariatului,
- modificarea functiei salariatului in conformitate cu prevederile legale in vigoare si implicit modificarea fisei de post,
- precum si in alte situatii specifice.
Intrebarea care se pune, avand in vedere prevederile articolului 40, alineat 1, litera b din Codul muncii, este: daca modificarea fisei postului presupune incheierea unui act aditional, urmand accelasi principiu aplicabil in situatia modificarii elementelor CIM, sau modificarea fisei postului se va face fara intocmirea unui act aditional, noua fisa a postului urmeaza a fi doar comunicata salariatului, acesta fiind nevoit sa se conformeze noilor atributii stabilite de la data luarii la cunostinta?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, de mentionat ca alineatul 5 al articolului 17 din Codul muncii stabileste ca: "Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alineatul 3 in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege".
In plus, avand in vedere ca la articolul 17, alineatul 3, litera d din Codul muncii este mentionata si fisa postului, rezulta ca fiind necesara incheierea unui act aditional in situatia in care documentul in cauza urmeaza a fi modificat.
In consecinta, din analiza prevederilor legale anterior mentionate, reiese obligativitatea incheierii unui act aditional la fisa postului. Actul aditional mentionat presupune acordul de vointa al partilor referitor la elementele modificate din acest document.
Comentarii articol (44)